Zelf zonnebrandcreme maken

In deze video laat ik je zien hoe eenvoudig het is om zelf zonnebrandcrème te maken. Het kan gewoon op de camping! De gebruikte ingrediënten zijn kokosolie, olijfolie, sheabutter, bijenwas en zinkoxide poeder.

 

Gezonde zomerse recepten

Hoe denk jij over zonnebrandcrème?

12 Comments

 • karin

  18 juli 2013

  Is het echt nodig om er zinkoxide bij te doen,ik heb net gelezen dat dit zeer slecht is voor ons zeemilieu !! En dat dit dus veel gebruikt word in natuurlijke zonnebrand!

  • Jenaida

   18 juli 2013

   Ja dat klopt, Karin. Zinkoxide is giftig spul. Zeker als je het in pure vorm in bewoond water gooit. Zonnebrandcrème is daarom mijns inziens ook niet dé oplossing tegen zonnebrand. Gezond eten en vroeg in het jaar beginnen met zonnen zijn dat wel. Maar mocht je toch zonnebrandcrème willen/moeten gebruiken, dan is zelfgemaakte een betere optie. De gebruikte oliën hebben ook een beschermende factor, maar juist dat beetje zinkoxide geeft extra bescherming. Het probleem met gewone zonnebrandcrème is dat daar nano-deeltjes in zitten. Die zijn (hoogstwaarschijnlijk) slecht voor mens en milieu.

 • Afieke

  3 augustus 2013

  Hoi Jenaida,

  Leuk & informatief filmpje! Wat ik me wel afvraag: waardoor komt het dat zinkoxide, als ik je goed begrijp, ongezond of giftig is in gewone zonnebrandcrème, want het trekt in je huid, en in deze home made crème niet/minder?

  Groetjes!

  • Jenaida

   4 augustus 2013

   Dank je Afieke!
   De zinkoxidepoeder die in gewone crèmes wordt gebruikt bestaat uit nanodeeltjes, omdat de meeste mensen het niet zo charmant vinden om met witte strepen rond te lopen. Deze nanodeeltjes trekken inderdaad de huid in. De poeder die ik heb gebruikt bevat grovere deeltjes. Daardoor is er wel een witte waas zichtbaar, als je ’em op de huid smeert. Minder charmant, maar het drukt er dus niet in.

 • Ilse Andriesse

  7 augustus 2013

  Is het ook mogelijk om in plaats van een zonnecrème een soort “zonnemelk” te maken op basis van hetzelfde recept? Hij wordt namelijk toch wat stevig.
  Vanuit een flesje wat zonnebrand opbrengen vind ik wat schoner en makkelijker dan smeren uit een potje, met name op b.v. zandstrand.

  – Kan ik de crème als vetcomponent beschouwen en dan mengen met een watercomponent op dezelfde temperatuur?
  – moet er dan nog een emulgator bij?

 • Ilse Andriesse

  18 augustus 2013

  Hoi,
  ik had een tijdje geleden een vraag gesteld, en die is hier een week of wat blijven staan zonder antwoord, maar nu plots verdwenen.
  Nogmaals:
  is het mogelijk om hiervan een zonnemelk te maken die je in een flesje kunt doen, omdat b.v. op een zandstrand het niet echt prettig is uit een potje creme te smeren.
  En maak je hiervan een zonnemelk?

  • Jenaida

   18 augustus 2013

   Verdwenen? Nee hoor. Hij is alleen voor spam aan gezien en was daarom niet (meer) zichtbaar.

   De bijenwas is nodig om het ‘waterproof’ te maken. Dat spul is hard. Maar zonder bijenwas spoelt de zonnebrandcrème relatief snel van je huid. Je kunt het wel in een oude deodorantstick doen. Dat verbetert het smeergemak.

   Borax kan eventueel gebruikt worden als natuurlijke emulgator. De juiste verhouding met bijenwas vinden is een kwestie van experimenteren. Dit heb ik zelf (nog) niet geprobeerd.

   Ik hoor graag van je of en hoe je tot een minder vast resultaat bent gekomen.

   • Ilse

    21 augustus 2013

    Dankjewel voor je reactie. Ik ben echter inmiddels op vakantie, dus ga ik er pas later als ik weer thuis ben mee experimenteren.

 • Marcelle de Haan

  23 mei 2014

  Waar koop ik zinkoxide poeder? Kan geen winkel vinden!

 • Roos

  9 november 2015

  Hallo,

  Ik had een vraagje over het recept. Ik hoor 30 gram Olie is dat in totaal 30gram kokosolie en olijfolie of apart?
  Zou u mij misschien het hele recept kunnen geven.

 • Annet

  3 maart 2017

  Een tip, als je een mengsel maakt van verwarmde olieën en daar een vast deel aan toevoegt, zoals hier de zinkoxide, dan zakt dat vaak naar de bodem. Om het goed verdeeld te houden, kun je het beste eerst het mengsel een tijdje laten afkoelen, onder geregeld roeren. En dan pas schenken als het wat dikker is geworden en de zink goed is verdeeld.
  En EO voeg je liever toe pas als het geheel op kamertemperatuur is.

  • Jenaida

   6 maart 2017

   Bedankt voor de tips!