Welke vetten zijn welkom in de keuken?

welke vetten in de keuken

Mijn motto is “ware gezondheid begint van binnen”. Voeding speelt daarbij een grote rol. Dat betekent dus dat wat je eet en opneemt voor een belangrijk deel bepaalt hoe gezond je lichaam is. Dat geeft je de macht over je eigen gezondheid. Het is in de meeste gevallen geen kwestie van genen of ouderdom. Het is geen loterij. Je hoeft niet langer te wachten tot ziekte aan je deur klopt. En je bent ook niet afhankelijk van de pillen van een arts. Iedere dag kun je de keuze maken om te werken aan een betere gezondheid. Maar waar begin je?

Met die voedingsstof waar we het bangst voor zijn: VET…


Vragen of opmerkingen?
Laat het hieronder weten.

38 Comments

 • Marja

  2 september 2014

  Heel erg bedankt voor de uitgebreide uitleg!

  Nu weet ik zeker dat ik goede vetten gebruik 🙂

 • Remko

  2 september 2014

  Wauw.

 • Nienke Blanc

  2 september 2014

  Dank je wel voor je heldere uitleg. Ik zal meer mensen naar jouw filmpje verwijzen. Ga zo door! Ik vind de term singles erg treffend als naam voor vrije radicalen. Erg leuk. Groet, Yvonne

 • Roelie Vogel

  2 september 2014

  Wat een goede video over vetten! Ik ben benieuwd naar het vervolg. Alvast bedankt voor dit verhaal, ik ga het doorsturen naar andere mensen.

 • Jan van der Meijden

  2 september 2014

  namens Astrid en mij hartelijk dank voor deze uitleg. Astrid is al geruime tijd geleden overgestapt op kokosolie lijnzaadolie en olijfolie, allen koudgeperst en uit het reformhuis.
  De olijfolie en de lijnzaadolie worden bewaard in de koelkast. Met vriendelijke groet, Astrid en Jan.

 • Marijke van Herpt

  2 september 2014

  Hallo Jenaida,

  Een goed verhaal zeg.Ik ben blij met deze uitleg.Kan ik het cocosvet of olie alleen bij een reformhuis kopen?

  Groetjes Marijke

  • Jenaida

   2 september 2014

   Dank je Marijke!
   De laatste tijd zie ik overal kokosvet te koop, ook gewoon bij de AH.
   Of de kwaliteit goed is, is een andere vraag.
   Ik bestel tegenwoordig kokosvet uit Amerika, via iHerb.
   Zelfs met verzendkosten scheelt het bijna de helft met die hier in Nederland.
   Met deze code NCM241 krijg je ook nog korting bij je eerste bestelling.
   Je hebt er wel een creditcard voor nodig.

   • Marijke van Herpt

    2 september 2014

    Jenaida,
    Ik heb op iHerb site gekeken.Heb de cocosvet pot die jij in het filmpje in hand hebt, niet kunnen vinden!
    Wat moet ik invullen bij “zoeken”.

    Groetjes Marijke.

    • Jenaida

     2 september 2014

     Deze en deze ‘strijden’ altijd om de laagste prijs. De kwaliteit is vergelijkbaar.

     • Marijke van Herpt

      3 september 2014

      Hi,Jenaida,
      Wat bedoel je met deze en deze?
      Is iherb de verkeerde site?
      Zou graag precies weten wat ik waar kan bestellen.
      Of kan ik bij jou ook terecht?

      Groetjes Marij.

     • Jenaida

      7 september 2014

      Als je op de linkjes klikt, kom je gelijk bij de juiste pagina en kun je bestellen.
      Ik verkoop zelf geen kokosolie.

 • Marian Schulze

  2 september 2014

  heldere uiteenzetting, bedankt. Wil alleen weten of avocado olie ook goed is of dat je het met mate moet gebruiken.

 • Maria Kalff-Haverkamp

  2 september 2014

  prima duidelijk goed verhaal gr maria

 • Auxilia

  2 september 2014

  Goed verhaal. Heb alleen een probleem met boodschappen doen

  • Jenaida

   2 september 2014

   Vertel! 🙂

   • Auxilia

    3 september 2014

    Hallo Jenaida,

    Bedankt voor je duidelijk video. Ik vind het alleen steeds moeilijker om boodschappen te doen. Zoveel keuzes en informatie. Mijn vraag is als ik smeerbare roomboter koop heb ik dan ook weer last van allerlei toevoegingen? De kinderen pakken liever het kuipje margarine vanwege de smeedbaarheid.
    Tevens mis ik ook de vitamine D bij de roomboter. Tegenwoordig schijnt dat we die allemaal wel kunnen gebruiken.

    Alvast bedankt voor je reactie.

    Groetjes,
    Auxilia

    • Jenaida

     11 september 2014

     Ja Auxilia, boodschappen doen is inderdaad even wennen. Maar als er 1 ding is wat ik de afgelopen jaren heb geleerd dan is het wel: vertrouw niemand. Altijd de etiketten lezen, bio, fairtrade, maakt niet uit, ALTIJD de etiketten lezen. Bij smeerbare roomboter werkt dat helaas niet, want het is gewoon gemaakt van melkvet. Ieder vet is een mengsel van verschillende vetzuren. Smeerbare roomboter ontstaat niet zomaar. Door te fractioneren wordt een mengsel gemaakt met minder verzadigde vetzuren en meer onverzadigde en korte keten verzadigde vetzuren. Ik weet niet hoe die verhoudingen liggen, maar het is sowieso beter dan de nepboters. Grasboter is wel wat smeerbaarder en ook de meeste roomboter wordt na even buiten de koelkast wat zachter.

     In echte boter zit vitamine D, maar lang niet genoeg om in onze dagelijkse behoefte te voorzien. Extra vitamine D is eigenlijk voor bijna iedereen een must.

 • Jenaida van Wijk-Cicilia

  2 september 2014

  Avocado olie bevat veel omega 9 vetzuren en valt daarmee in dezelfde categorie als olijfolie: niet verhitten, wel over salades en warme maaltijden.

 • Frans de Pineda

  2 september 2014

  erg boeiend en je kan er nog wat van leren!

 • Moniek

  2 september 2014

  Hallo Jenaida,
  Super dat jij je – juist als arts – verdiept in de relatie tussen voeding en gezondheid en je kennis op deze manier overbrengt! Ik probeer samen met mijn gezin onze voedingspatroon drastisch om te gooien met hulp van ondermeer de Voedselzandloper. Voor een groot deel komt zijn verhaal overeen met jouw verhaal. Alleen geeft Kris Verburgh op blz. 225 in zijn boek aan dat olijfolie juist een gezonde olie is, ook om mee te koken (samen met advodaco-olie en koolzaadolie). Ik zie hem overigens nergens praten over kokosvet. Weet jij waar de tegenstrijdigheid tussen jouw en zijn advies in zit? Of kan ik die vraag beter aan hem stellen?
  Alvast dank voor je antwoord.

  • Jenaida

   2 september 2014

   Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat er bij verhitting van olijfolie nauwelijks oxidatie plaatsvindt. Van de spoorelementen (o.a. ontstekingsremmend) verdwijnt wel een deel door verhitting. Ik vind het zonde om mijn speciale koudgeperste olijfolie te persen. 🙂 Dus het is ook een beetje een persoonlijke keuze.
   Koolzaadolie bevat minder omega 6 dan andere plantaardige oliën. Dat maakt het relatief minder schadelijk, maar het blijft een sterk geraffineerde olie. Geen idee waarom hij juist kokosvet buiten beschouwing laat.
   Kris en ik zitten voor het grootste gedeelte op 1 lijn. Maar op bepaalde (belangrijke) punten gebruiken we andere bronnen. Zo zou ik nooit soja en ongefermenteerde havermout adviseren.

   • Moniek

    14 september 2014

    Nog veel dank voor je reactie. En ook veel dank voor je nieuwe filmpjes, ik kijk ze vol interesse!

 • Mathy te Braake

  3 september 2014

  Fijn dat je het ons laat horen hoe het echt in elkaar zit, goed duidelijk uit gelegd Jenaida.

 • Karin

  3 september 2014

  Goed en duidelijk verhaal. Ik voel mij een soort ervaringsdeskundige. na jaren vetarm te hebben gegeten ivm vernauwing van de kransslagader met als gevolg dat ik dikker werd en mijn chol. alleen maar hoger werd, het roer om gegooid. De goede vetten gaan gebruiken, veel bio
  groente en fruit gaan eten. De koolhy. uit pasta, brood, aardappel en granen zoveel mogelijk in de ban gedaan. Veel kilo’s lichter en een gezond chol. gehalte voel ik mij als nieuw!! Kijk uit naar je volgende video, ik heb al wel een vermoede waar deze over zal gaan dus kom maar op ik leer er graag van.

  • Jenaida

   7 september 2014

   Fijn dat te horen Karin!

 • Astrid

  3 september 2014

  Hai Jenaida,

  Heldere video hier heb ik wat aan! Hoe zit het met Hennep zaad olie? Na jouw video heb ik het idee dat dit ook sterk geraffineerd is? Ik koop het in de reformzaak koudgeperst en gebruik het over salade etc. voor omega 3.

  • Jenaida

   7 september 2014

   Hi Astrid,

   Hennepzaadolie past in het rijtje met lijnzaadolie, walnootolie etc. Door de omega 3 is het erg gevoelig voor licht en warmte. Dus met mate over een salade is ok.

 • Ruth/Mama

  5 september 2014

  Erg leerzaam. Ook dat cocosolie een antibiotica is….Wow. Bedankt en ga zo door met je bijdrage tot een gezond levenstijl.

 • Maria

  7 september 2014

  Hi Jenaida , dank voor dit soort filmpjes!! Juist door de goede uitleg en dat je zo helder vertelt wat het met je lichaam doet raak ik meer en meer overtuigt om toch zo door te blijven gaan. Je word zo misleid door de voedingsindustrie , en soms ook door doktoren dat je niet meer weet wat wel of niet goed is! Tot nu!!!! Ga aub zo door en graag nog meer van dit soort filmpjes ; – )

 • Anita Meulman

  9 september 2014

  Een interessant verhaal! Een mooi pleidooi voor roomboter, wat toch de laatste jaren sterk is afgekeurd. Ik ben blij dat je dit zo hebt uitgelegd. Ik ga het zeker doorsturen naar anderen.

 • Veronique

  9 september 2014

  Hallo,
  Vol interesse geluisterd. Ik heb recent geleerd dat rijstolie een goede keuze is om te gebruiken voor bakken e.d (verhitten) omdat de verbrandings temperatuur hoog ligt en deze olie dan niet toxisch wordt ( ik neem aan dat dat dan ook over vrije radicalen gaat). Wat vind jij daar van? Ik gebruik ook kokosolie afhankelijk van wat ik maak is het de ene of andere.
  Je ging wat snel voor mij met je verhaal over ALA’s en waar die in worden omgezet, kan ik dat nog ergens nalezen?
  Heel hartelijk dank, groeten Veronique

  • Jenaida

   10 september 2014

   Hi Veronique,
   Wat voor bv. zonnebloemolie geldt, geldt ook voor rijstolie. Het is een hele kunst om olie uit rijstkiem of -vlies te krijgen. Het heeft wel een betere verhouding verzadigde en enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren, maar in de meeste gevallen heb je dus een ontzettend geraffineerd product.

   ALA wordt met hulpstoffen (vitamines en mineralen) omgezet in EPA en DHA. ALA is o.a. te vinden in lijnzaad, hennepzaad, chia en walnoten. EPA en DHA zijn van belang voor het immuunsysteem en de hersenen (en nog veel meer). EPA en DHA zijn te vinden in vis en bepaalde algen. De omzetting naar EPA en DHA gaat bij de meeste mensen ronduit slecht. Vermoedelijk omdat de mens in de evolutie altijd gewoon kant en klaar EPA en DHA heeft gegeten in de vorm van vis.

 • Hellen

  17 november 2014

  Super goed en duidelijk verhaal! Dank je wel hiervoor.
  Ga zo door.

 • Willemien

  1 december 2014

  Wat leerzaam jouw uitleg over wat de vetten met ons lichaam doen en hoe en waarom je tot een verstandige keuze komen kan. Ga zo door, ik leer hier veel van. Bedankt.

 • Christiaan

  21 april 2015

  Enorm bedankt Jenaida voor de duidelijke uitleg, super !
  In een reactie geef je aan dat we eigenlijk allemaal vitamine D zouden moeten aanvullen. Kun je me ergens naar toe verwijzen om er meer over te weten te komen ? Welke manier acht jij de beste om dit te verwezenlijken ?

  Vriendelijke groet,
  Christiaan

  • Jenaida

   27 april 2015

   Check mijn artikelen over vitamine D. 🙂

 • Femmy

  13 november 2015

  Heel goede uitleg dankjewel ik gebruik al kokos olie en olijfolie ben een stuk wijzer geworden! Vriendelijke Groet.

 • Iris

  26 november 2015

  Dank je wel voor alle informatie Jenaida. groetjes Iris