Ware zonbescherming begint van binnen

De zomervakantie staat voor de deur (al zou je dat niet zeggen, als je naar buiten kijkt hier in Eindhoven…). Zonbescherming is zeker iets waar we rekening mee moeten houden. We hebben de zon nodig voor onze vitamine D productie, maar te veel is niet zo handig voor ons westerlingen die niet zo vaak buiten komen. Dat kan leiden tot zonnebrand.

Moderne adviezen over zonbescherming

Overal wordt geadviseerd dat we ons maar flink in moeten smeren met zonnebrandcrème en het liefst de zon een groot deel van de dag te mijden. Maar dat geeft dus problemen met de aanmaak van vitamine D. Een tekort is niet alleen schadelijk voor botten en tanden, maar ook voor het immuunsysteem en nog veel meer processen in het lichaam.

Zonbescherming?In zonnebrandcrème zitten allerlei chemicaliën die opgenomen worden door je huid en zo dus in je lichaam terecht komen. Wat die chemicaliën precies doen is nog niet helemaal bekend, maar je kunt je vast wel voorstellen dat onnatuurlijke dingen onnatuurlijke dingen doen.

Bovendien stijgt het aantal nieuwe gevallen van huidkanker ieder jaar weer ondanks de adviezen van zonnebrand en zonvermijdend gedrag. Zou er dan heel misschien iets anders aan de hand kunnen zijn? Zou het heel misschien iets met voeding te maken kunnen hebben? Dikke kans!!

Wat is zonnebrand eigenlijk?

Zonnebrand is een vorm van schade. Het lichaam zal altijd zijn best doen om schade te herstellen. Het herstel van deze schade begint met een ontsteking. Bij een ontsteking denk je misschien aan een etterend wond of de noodzaak van een antibioticakuur, maar in feite is deze ontsteking niet meer dan het verzamelen van de juiste immuuncellen en -stoffen voor de reparatie van dat wat beschadigd is. Het acute moment, de ontsteking, duurt maximaal 48 uur. Dan wordt de ontsteking uitgeschakeld en begint de fase van herstel. Tenminste… dat is de normale gang van zaken.

Een ontsteking wordt uitgeschakeld door omega 3-vetzuren. Daarvoor moet de verhouding tussen omega 3 en omega 6 echter wel goed zijn. Dat betekent maximaal vier keer zoveel omega 6 als omega 3. Omega 6 is namelijk ontstekingsbevorderend en omega 3 ontstekingsremmend.

Eet je zonbescherming

Het is dus belangrijk om een optimale verhouding tussen omega 3 en omega 6 te hebben. Hoe doe je dat dan? Als je mijn blog kent, weet je al ongeveer waar dit heen gaat:

Vermijd:

 • Bewerkte voedingsmiddelen (zakjes, pakjes, E-nummers, etc)
 • Plantaardige oliën, die bestaan bijna alleen maar uit omega 6 (m.u.v. olijfolie en lijnzaadolie e.d.)
 • Granen, ook alleen maar omega 6
 • Suiker

Eet:

 • Veel gezonde verzadigde vetten (2 eetlepels kokosolie). Kokosolie bevat middellange vetzuurketens. Het is een verzadigd vet dat door het lichaam wordt gebruikt om de huid te vernieuwen en het beschermt de huid tegen zonnebrand.
 • Veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega 3 (vis, etc.)
 • Veel bladgroente. Het chlorofyl hierin is ook een krachtige antioxidant en dat is slechts één van de gezondheidsbevorderende effecten van chlorofyl.
 • Tomatenpasta, een nachtschadevrucht die toch ook wel gezondheidsbevorderende effecten heeft. Lycopeen in de pasta helpt bij het verminderen van ontsteking.

Verder is het het overwegen waard om een aantal stoffen te suppleren:

 • Vitamine D gebruiken voor je op vakantie gaat, kan ervoor zorgen dat je vitamine D-gehalte optimaal is. Vitamine D heeft een beschermende werking tegen zonnebrand en huidkanker. Tijdens een zonvakantie maak je zelf genoeg vitamine D aan.
 • Algenolie, plantaardige vorm van omega 3-vetzuren.
 • Vitamine C is een krachtig anti-ontstekingsmiddel, het is een antioxidant en het helpt het immuunsysteem.
 • Astaxanthine is een krachtige antioxidant. Het werkt als een zonnebrandcrème van binnenuit. Het helpt ook tegen veroudering. Dit is minder geschikt voor kinderen.

Zonbescherming van binnenuit

Optimale gezondheid zit niet alleen in wat je eet, maar ook in wat je op je huid smeert. Onze huid is een enorm orgaan dat ademt, eet en uitscheidt. Als we onze huid van binnenuit goed voeden, is hij beter bestand tegen invloeden van buitenaf. En onder andere kokosolie en olijfolie op de huid geven nog een beetje extra bescherming tegen de zon.

Dat neemt niet weg dat het belangrijk is om beschermende kleding te dragen of een parasol te gebruiken op dagen dat je langdurig blootgesteld wordt aan de zon. Je lichaam geeft zelf wel aan, wanneer het genoeg zon heeft gehad. En dan is het gewoon tijd om de schaduw op te zoeken.

Als je een erg gevoelige huid hebt of je kinderen toch op een andere manier wilt beschermen, kun je water bij de wijn doen en voor biologische zonnebrandcrème kiezen en letten op de ingrediënten, maar ook daar zitten vreemde chemicaliën tussen. Mocht je hier toch voor kiezen, ga dan voor een crème in plaats van een spray. Een spray lijkt zo ontzettend handig, maar een deel van die minuscule partikeltjes adem je gewoon in.

De beste remedie tegen zonnebrand is en blijft vroeg in het jaar al beginnen met ‘zonnen’ (je huid blootstellen aan de zon), ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen vermijden, ontstekingsremmende voedingsmiddelen en voeding rijk aan antioxidanten eten.

Hoe bescherm jij je tegen zonnebrand?

4 Comments

 • Andre Teirlinck

  30 juni 2013

  Zonbescherming van binnenuit, toch zo belangrijk

 • johanbo

  3 juli 2013

  Uit de praktijk heb ik precies dat ervaren wat dit artikel weergeeft. Eerder rood verbranden, nu al jaren niet meer. Vroeg in het voorjaar beginnen met “zonnen” in een beschut hoekje en de hele zomer een bruine gezonde huid. Het lijkt er trouwens op, dat ook in de schaduw zijnde, pigment getoverd wordt.
  En dit, sinds ik vanaf 1994 iedere dag meer dan voldoende fruit en groenten eet. D.w.z. van elk minstens 6 portie”s, elke portie samengesteld uit 7 soorten. !!
  Ik vind de gezondheidsbenadering van Jenaida uitzonderlijk goed .

  Groetjes , Johanbo.

  • Jenaida

   18 juli 2013

   Dank voor je reactie Johan!

 • Lia

  19 december 2015

  Sinds wij eten volgens de voedingsprincipes van Weston Price kunnen wij ook ‘onbeschermd’ in de zon. Maar door dat de bescherming van binnen uit komt zijn toch ‘beschermd’. Hoe goed is dat!