Waarom zes keer per dag eten helemaal niet nodig is

Je zult vast wel eens gehoord hebben dat je zo’n vijf tot zes keer per dag zou moeten eten om af te vallen; drie hoofdmaaltijden en een aantal snacks. En het ontbijt… Dat is de belangrijkste maaltijd van de dag. Dat mag je echt niet overslaan, want daar word je dik van. Komt dat bekend voor? Ja, hè! En daar ben ik dan om te zeggen dat dit gewoon onzin is…

De theorie

Ik zou niet weten wie deze theorie de wereld in heeft geholpen, maar het zal ongetwijfeld wel ergens met geld te maken hebben gehad. Ik kan wel uitleggen wat de achtergrond van deze theorie is. Deze theorie berust namelijk op twee ideeën.

Het eeuwig brandend vuur

Het eerste idee is dat je stofwisseling (de interne voedingsverwerkingsfabriek) een soort vuurtje is, waar continu wat hout op moet worden gegooid. Doe je dat niet, dan zwakt het vuur af en dooft het uiteindelijk. Een vuurtje brandend houden is veel gemakkelijker dan een vuurtje maken. Dus je moet te allen tijde voorkomen dat het vuur van je stofwisseling uit gaat. Anders vertraagt je stofwisseling met als gevolg dat je meer vet gaat opslaan. Oftewel, als je niet iedere drie tot vier uur eet, word je dik. Niet schrikken als je niet zo’n grote eter bent, want deze theorie klopt niet. Ik zal je zo uitleggen waarom.

Het hongerhormoon

Het tweede idee is niet alleen een idee. Het is een echt proces dat in het lichaam plaatsvindt onder invloed van een hormoon dat ghreline heet. Gruwattus? Ghreline,waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord, maar toch heb je er dagelijks meerdere malen mee te maken. Ghreline is een hormoon dat door de maag geproduceerd wordt, wanneer deze leeg is. Dan wordt er een seintje naar je hersenen gestuurd dat zegt dat er actie ondernomen moet worden om de maag weer gevuld te krijgen. Wat gebeurt er dan? Je staat op en begeeft je naar de koelkast, stopt bij het tankstation, gaat naar de snackautomaat of iets in de trant. Dit doe je eigenlijk al voordat je echte honger voelt. Dat doet je wel even nadenken over de ‘vrije wil’ hè… Maar dit hormoon zorgt er dus voor dat je op zoek gaat naar eten en meestal betekent dat ongezond snacken. En dan word je dik, alweer! Om te voorkomen dat je ongezond gaat snacken, kun je maar beter op gezette tijden een maaltijd nuttigen. Tenminste, dat is de gedachte. Maar in feite hoeft dat dus niet.

Hoe het echt zit

Onze stofwisseling zou je misschien wel kunnen beschouwen als een vuurtje, maar doorgaans is dat een koolhydratenvuurtje. Wat bedoel ik daarmee? Alle maaltijden die de meeste mensen eten bevatten heel veel koolhydraten (suikers). Koolhydraten zijn vrij gemakkelijk te verwerken voor het lichaam. Na drie tot vier uur is je maag er wel klaar mee en moet je op naar het volgende maal. Om dit te voorkomen kun je beter een maaltijd eten die rijk is aan vetten. Het duurt tot wel twee keer zo lang, voordat een vetrijke maaltijd je maag gepasseerd is. Dit is te vergelijken met het rijden op autogas of op diesel. Laten we de herrie, kosten en milieuonvriendelijke eigenschappen van een dieselmotor even buiten beschouwing laten, want daar gaat het nu niet om. Autogas is goedkoper, maar ook zo op. Diesel is iets duurder, maar gaat veel langer mee. Kortom, eet je veel vetten, heb je minder vaak en minder snel trek. Nee, nu niet gelijk een zak chips pakken of naar de snackbar op de hoek rennen. Ik heb het hier over gezonde vetten: omega-3 (o.a. vis), omega-6 (o.a. nootjes), omega-9 (o.a. olijfolie en avocado) en verzadigde vetten uit o.a. kokosolie, biologisch vlees en roomboter. Ja, je leest het goed verzadigd vet. Dus geen plantaardige oliën, halvarines, margarines en andere troep.

Dan hebben we nog het probleem met de natuurlijke reactie van de maag genaamd ghreline. Ghreline is een hormoon dat getraind kan worden. Vanaf dat je in de buik van je moeder zat, werd ghreline getraind. Ik vermoed dat je moeder op vaste tijden at, jij dus ook zo ongeveer. Na je geboorte kreeg je waarschijnlijk op vaste tijden de fles of borst. Toen je naar het kinderdagverblijf ging, werd je op vaste tijden aan tafel gezet. En dit ging ook zo thuis, op school en op je werk. Toch? Die tijden zijn zo ongeveer: 7.00u ontbijt, 10.00u tussendoortje, 12.30u lunch, 16.00u snack, 18.00u diner en 20.30u nog wat lekkers. Door jaren van conditionering is je maag gewend geraakt om vlak voor deze vaste tijden ghreline te produceren. Nu is het zo dat of je nu echt trek hebt of niet, ghreline aangemaakt wordt en je bijna gedwongen wordt te eten op deze vaste momenten. Gelukkig is dit om te keren, zodat jij controle hebt over je maag in plaats van je maag over jou. Hoe krijg je die controle terug? Simpel! Wijk van je vaste tijden af of sla eens een maaltijd over. Misschien dat je de eerste paar dagen extra trek hebt, maar dan is het ook klaar en bij jij de baas.

Een maaltijd overslaan??

De algemene gedachte is dat als je een maaltijd overslaat (zeker het ontbijt), je lichaam in een soort verhongerinsgsmodus raakt (je vuurtje is uit gegaan) en als een gek vet gaat opslaan, zodra je weer wat eet. Feit is echter dat je lichaam goed kan omgaan met langere periodes zonder eten. De oermens had echt niet elke dag de hele dag eten in de buurt en dat werd vastgelegd in zijn genen en dus ook in die van ons. Het duurt drie tot vier dagen, voordat het lichaam echt in die verhongeringsmodus gaat. Het is zelfs gebleken dat langere tijd tussen maaltijden het lichaam juist aanspoort om vet als brandstof te gebruiken. Het lichaam wil vet verbranden, wanneer er geen voedsel binnenkomt en vet opslaan, wanneer er te veel binnenkomt. Regelmatig eten vertraagt de stofwisseling juist!

In conclusio

Jij bent de baas over jouw lichaam. Eet gezonde vetten voor een langdurige verzadiging en omdat het gewoon gezond is natuurlijk. Eet regelmatig onregelmatig om controle te nemen en houden over je maag én je vetverbranding.

Vond je het interessant of heb je vragen, laat dan hieronder een reactie achter. Bedankt voor het lezen.

Terug naar boven

19 Comments

 • Raiza

  9 juli 2013

  Goedemiddag,

  Ik vind het bovenstaande wel tegenstrijdig. Vooral omdat ik onlangs een PhP meting heb gedaan en je volgens het caveman dieet juist om de 3 uur wat moet eten. Overal word je geadviseerd om regelmatig te eten om je bloedsuikerspiegel constant te houden en dat je vooral geen maaltijden moet overslaan.Waar is jouw theorie op gebaseerd?

  • Jenaida

   18 juli 2013

   Mijn theorie is gebaseerd op hoe de oermens at en bewoog. Daarom krijgen mensen bij mij een persoonlijk advies bij hun PHP-meting.

 • Hans

  10 oktober 2013

  Jenaida, wat verbaas je mij heerlijk! 2 maanden geleden met ‘t oerdieet begonnen om te pogen zodoende van mijn Graves-aandoening af te kommen. ‘k Heb er alle vertrouwen in. Duidelijke info geef je wat wel/niet gezond is. Mijn cardio ga ik aanpassen naar de juiste hartslag. Dus geen prestatiedrang meer qua hardloop/trainingstijd. Ik ben nog lang niet uitgelezen van wat jij schrijft, maar ben heel blij dat ik jou op internet heb gevonden. Dank je wel … en groet van Hans(65 jr)

  • Jenaida

   13 oktober 2013

   Fijn dat te horen Hans! En je leeftijd… Respect!

 • Alexander

  25 februari 2014

  Eens met de strekking van het bericht. Echter moet wel een kritische kanttekening gezet worden bij het overslaan van het ontbijt. In 2012 is door o.a. Mekary et al. aangetoond dat het overslaan van het ontbijt een hoger risico geeft op diabetes type 2.

  • Jenaida

   29 maart 2014

   Je hebt causaal verband en je hebt causaal verband.
   Belangrijk is om te kijken naar het dagmenu van die mensen.
   Dikke kans dat voor 70% uit koolhydraten bestond. En over dik gesproken, er was ook enig verschil in BMI tussen de twee groepen.
   Niks is 100%, maar 1-3x per dag oervoeding eten, daar kun je geen diabetes type 2 van ontwikkelen.

 • Dyane

  9 april 2014

  Oke, gelukkig brandt er geen ‘vuurtje’ in je lichaam, maar moet je stofwisseling inderdaad op peil gehouden worden, door netjes wat vaker en gezond te eten. Sla een maaltijd over en je krijgt trek en eet verkeerde dingen.
  Wil je echt controle over je voeding en gewicht? neem dan regelmatig iets gezonds.
  (arts in opleiding)

  • Jenaida

   16 april 2014

   Een arts in opleiding die iets zegt over voeding en gewicht? Interessant… In mijn herinnering is dat niet iets wat in het curriculum zit. Als je eet wat je volgens je genen zou moeten eten, zou je met gemak een maaltijd moeten kunnen overslaan. Als je eet wat je volgens je genen zou moeten eten, ben je een vetverbrander. Als je eet zoals in de Westerse wereld gangbaar is, ben je een koolhydraatverbrander. Vet levert veel meer energie dan koolhydraten. Dus ja, als je ervoor kiest om tegen je natuur in te eten is het vaak lastig om een maaltijd over te slaan en snak je naar koolhydraatrijke (‘slechte’) dingen, wanneer de volgende maaltijd te lang op zich laat wachten. Het verlagen van de maaltijdfrequentie is het belangrijkste wat je kunt doen bij het begin van de genezing van welke klacht dan ook.

 • Eline

  21 juni 2014

  Wat goed eens te lezen dat drie maaltijden genoeg is. Mijn zus volgt een opleiding over voeding en hanteert gezonde voeding met drie maaltijden per dag. Zij is hierdoor in een korte tijd in omvang geslonken. Het werkt ten eerste om af te vallen en ten tweede om op gewicht te blijven. Ik probeer het nu zelf ook. Het enige wat ik nog lastig vind is wat te eten met betrekking tot sporten. Ik wil geen zuivel eten van de koe zoals eiwitrijke kwark. Alleen geit producten. Maar energie level is laag, helemaal door een chronische aandoening. Dit is dus iets wat ik echt nog even moet zien uit te vinden.. Bedankt in ieder geval voor de informatie

 • Olaf

  21 december 2014

  Als ik volgens de voorschriften eet en voldoende beweeg val ik geen gram af. Ik ben pas af gaan vallen Door slechts 1 X per dag flink te eten en soms 2 keer. Is dat langer vol te houden? Woog ooit 130 kilo nu nog 99. 182cm

  • Jenaida

   30 december 2014

   Wat je doet is intermittent fasting.
   Dat is zo ongeveer het gezondste wat je kunt doen.
   Ga vooral zo door!

 • Fee

  6 januari 2015

  interessant om dit te lezen, maar wat met het verhaal over je lichaam die je eiwitten gaat verbranden zodra niet genoeg koolhydraten worden binnengenomen, dus uiteindelijk ‘aan je spieren gaat vreten’?

 • Sara

  23 maart 2015

  Ik ben al jaren bezig met afvallen. Het is mij altijd gelukt om een aantal kilootjes af te vallen waarbij ik altijd 3 keer per dag een maaltijd at en 2 keer tussendoortje en met heel veel beweging. Maar het is altijd bij max 5 kilo gebleven. Nu doe ik sinds een maand 1 keer per dag eten en dat in de avond. Ik eet dan ook heel gezond dus bijna atijd groente en 1 keer per week vis en vlees. Hierdoor ben ik 7 kilo afgevallen. Mijn lichaam is nu eraan gewend en overdag heb ik nooit honger. Kan ik zo door blijven gaan? Ik wil nog 15 kilo afvallen.

 • johnny

  26 maart 2015

  Hallo,

  Ik ben Johnny 70 kg , 172cm, 32 jaar en sporter.

  Mijn voedingsschema bestaat uit twee keer per dag eten.

  eiwit: 120g vet 99g en koolhydraten 27g richtlijn 1480 calorieën per dag.

  Ik neem geen voedingssupplementen maar probeer zo puur mogelijk te eten. Eerlijke voeding met eerlijke voedingswaarden. En ik voel me heerlijk!

  Natuurlijk mag ik af en toe een biertje of een snack. Bij heel veel dieet of voedingsschema’s mag je een hele hoop niet eten. En is er een beloning een snack dag!… Waarvoor je eerst de hele week dingen moet eten die je niet lekker vind om vervolgens op de ene snack dag je weer vol te proppen met troep! Dit is niet gezond voor je gemoedstoestand. Wees bewust met wat je allemaal in je lichaam stopt.

 • jet

  22 september 2015

  GEWELDIG ARTIKEL!! waarom hebben de meeste mensen last van hun darmen en kanker enz… als ik om me heen kijk veel te veel…. en zij leven gezond ik verwijd veel aan het eten te vaak en te slecht ik ben van mening dat wij overeten en dit compenseren we door sporten slecht slecht, normaal en gezond eten twee keer per dag… het is juist goed om een beetje honger gevoel te hebben voor je maaltijd zodat je lichaam het goed kan verteren en vitamines kan scheiden en geen moeite heeft omdat hij nog niet klaar is met alles van je vorige maaltijd te verwerken…. ik heb juist minder trek gevoel hoe minder ik op een dag eet hoe beter ik me voel!!!

 • Mhael

  5 maart 2017

  Wat doet mij dit goed te lezen. Eindelijk iets in mijn straatje. Ik heb steeds het probleem dat diëtiste mij aan het (vr)eten zet. 3 maaltijden per dag. Terwijl ik vroeger 1x per dag iets at en in erge gevallen een halve boterham.sinds ik bij een diëtist ben geweest ben ik absurt gegroeid .kan wel janken. Zegt ze ook nog je lichaam moet eraan wennen dan ga je echt afvallen. Ik ben inmiddels van 64kg ik was 27 jaar naar 89 kg gegaan nu 58 jaar. echt balen. Wel met pogingen gewoon als vroeger te eten. Maar was nooit goed te praten bij de dietist. Ik ben al jaren niet meer heen geweest maar haar woorden dwaalden door mn hoofd al die tijd. Vandaar.Ik stop met dat gevreet. Ik ben opgegroeit met weinig eten en voelde mij top. Nu voel ik mij zwaar en moedeloos. Ik ga weer terug zoals ik toen deed . Elke keer hoorde ik dat ik te weinig at en hierdoor groeide???hoe raar . Dit is toch niet zo. Ik wil je heel erg bedanken voor deze site. Erg dankbaar.

  • Jenaida

   6 maart 2017

   Fijn dat te horen!
   De inhoud van je maaltijden is uiteraard ook van belang.

 • Mieke Beerlage

  31 maart 2017

  Duidelijke tekst. Ik kwam je tekst tegen omdat ik zelf een blog aan het schrijven ben over wat is beter? 2 x per dag eten of 6 x. Ik ben mijzelf als proef konijn aan het gebruiken. Ik kom ook tegen dat 2 x eten en nuchter sporten juist beter zou zijn bij insuline resistentie en diabetes 2. En dus niet de kans vergroot zoals iemand in een reactie schrijft.
  Succes verder!