Waar word je vet van?

Het is jammer dat het woord voor een levensbelangrijke voedingsstof hetzelfde woord is als voor een vaak ongewenst lichaamskenmerk: vet. Vet zorgt voor hart- en vaatziekten, vet eten maakt vet en vet zijn is ongezond. Zo staat die levensbelangrijke voedingsstof bekend, ongezond en gevaarlijk. Hoe komt het dan dat we als bevolking steeds dikker worden, terwijl we veel minder vet eten dan een eeuw geleden? Waar word je vet van? In onderstaande video leg ik dat uit.

Vragen of opmerkingen?
Laat het me hieronder weten.

22 Comments

 • Lies

  13 september 2014

  Hartelijk bedankt voor je eenvoudige uitleg.
  Ook over cholesterol.
  Ik kijk uit naar je volgende filmpje.

 • Dewi Dekker

  13 september 2014

  Hoi Jenaida, bedankt voor je video’s. Ik heb er echt heel veel aan.
  Wat ik heel moeilijk vind is een vervanging te vinden voor het brood. Ik baal dat ik het niet goed weet, met name omdat ik mijn dochter Eva van 13 maanden het aller beste voedsel wil geven. Eten waar ze gezond van blijft en waar ze energie van krijgt.
  Wat kan eva eten jn plaats van brood?

  Bedankt voor je inzet,

  Dewi Dekker

  • Jenaida

   15 september 2014

   Als je echt iets te beleggen wilt hebben, is een rijstwafel/boekweitcracker/kastanjemeelcracker met goed beleg (roomboter met kaas, avocado, zalm of iets dergelijks)een prima optie. Verder kan ze gewoon eten wat jij eet, alleen niet te veel rauwe groente, omdat de darmen van zo’n kleintje daar nog niet rijp genoeg voor zijn.

 • Marja Jager Lankhorst

  13 september 2014

  Dag, erg interessant en ook lastig om anders te denken.

  Ik heb een vraag over hoe dit is voor iemand die een te traag werkende schildklier heeft?
  En… Nog in de overgang . Dit zijn ook factoren die het lastig maken om goed te eten en op gewicht te blijven.

  • Jenaida

   15 september 2014

   De schildklier is een ontzettend belangrijk orgaantje. Dus er moet wel iets aan de hand zijn, dat zo’n belangrijk orgaan trager gaat werken. Die oorzaak moet gevonden en opgelost worden.

 • Anna

  13 september 2014

  Hallo Jenaida,

  Het is geweldig als er nu eindelijk een antwoord komt op de vraag, welke is de beste en meest verantwoorde, succesvolle manier om gewicht te verliezen en dit ook zo te houden, voor vele mensen met mij.

  Tevens voor mensen met ‘n schildklier die niet meer werkt, zoals ik, en mensen die medicijnen gebruiken met als bijwerking gewichtstoename.
  Van harte hoop ik dat ik ook voor ons werkt.

  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet,
  Anna

  • Jenaida

   15 september 2014

   Vele wegen leiden naar Rome hè.
   Ik ben ervan overtuigd dat dichtbij onze natuur blijven de snelste en meest verantwoorde weg is.
   Alles wat ik vertel geldt ook voor mensen die medicijnen gebruiken. Het lichaam is in de meeste gevallen in staat zichzelf te genezen. Het kost wel tijd. Daarom zou mijn advies zijn om dat onder begeleiding van een PNI-arts te doen.

 • Lia Steenhoven

  13 september 2014

  Ik ben reuze benieuwd naar je volgende video. Ik ben 53 en opgegroeid met "aardappelen/groente en vlees" ik vond mezelf al heel knap door te varieeren met pasta en rijst.
  Ikzelf heb een langzaam werkende schildklier en mijn man heeft diabetes en een hoog cholesterol. Ik heb het eetpatroon al op sommige punten aangepast maar het lukt niet om de koolhydraten drastisch te verminderen. Ik sport al 6 maanden 2x per week een anderhalf uur, ik voel me er prima bij maar val geen kilo af. De prei curry met kabeljauw was lekker (met zilvervlies rijst). groetjes, Lia

 • Elisabeth

  14 september 2014

  Echt zo goed en helder uitgelegd. Ik eet al geruime tijd de goede vetten, ik ben slank maar wil eigenlijk een paar kilo zwaarder zijn. Heb jij daar nog een goed advies voor. Bedankt

  • Jenaida

   15 september 2014

   Waarom wil je zwaarder zijn?
   Ik neem aan dat je geen vet aan wilt komen?
   Enige oplossing is spieren kweken door krachttraining (geen bodybuildtoestanden hoor).

 • ruud zanting

  14 september 2014

  Ik ben heel benieuwd naar je volgende video.
  Ik ben het helemaal met je eens!!
  Ga door om mensen bewust te maken van een andere levensstijl en gezonder te worden zonder, of met minder medicijnen.
  Ruud

 • Paula Pulmans

  14 september 2014

  heel interessant, maar voor mij soms heel moeilijk te volgen omdat je zo snel praat, een tip, misschien wat rustiger praten

 • Bianca Hoogerbrugge

  14 september 2014

  hoi! ik wil graag mijn voeding gaan aanpassen, maar ik ben al jaren vegetarier en wil niet beginnen met vlees eten. ik eet wel regelmatig vis. weet jij of ik op deze manier ook alles binnenkrijg wat ik nodig heb? of moet ik dan ook voedingssuplementen gaan gebruiken eigenlijk?

 • Simone

  14 september 2014

  Hoi Jenaida,

  Dank weer voor deze uitleg over vet. Met een video blijft het beter bij mij hangen dan in woord geschreven, dus erg fijn! Ik ben al aardig op de goede weg met eten, maar ik merk wel dat ik wat kilo’s aankom. Nu begrijp ik waarom, omdat ik nog te veel koolhydraten bij mijn vetten eet. En daarnaast nog te veel maaltijden op een dag, omdat je het zo gewend bent. Ik kijk uit naar je andere video’s.
  Hartelijke groet,
  Simone

 • Astrid Sparla

  14 september 2014

  Hoi Jenaida,
  Wederom een heldere video, super dat jij je sterk maakt en tegengas geeft.
  Bedankt en groet,
  Astrid

 • Jenaida van Wijk-Cicilia

  15 september 2014

  Liever stapje voor stapje dan alles in 1x en het niet vol kunnen houden.
  Succes!

 • Jenaida van Wijk-Cicilia

  15 september 2014

  Daar ben ik mij van bewust 🙂 Als ik enthousiast ben, heb ik nogal de neiging heel snel te gaan.

 • Jenaida van Wijk-Cicilia

  15 september 2014

  Met vis en eventueel eieren kom je al een heel eind.

 • Asjanti

  15 september 2014

  Hoi Jenaida,

  Zeer interessant je filmpjes. Keep posting them please! Vraag: cellulitis is ook vetopslag (toch?). Hoe kom ik (zo snel mogelijk)hiervan af, behalve met krachttraining?

  Groeten,

  Asjanti

 • Anny

  16 september 2014

  Hoi Jenaida,

  Ik vind het heel interessant, alles wat over voeding gaat eigenlijk. In 2011 alleen daarom al een diploma als gewichtsconsulente behaald. Alleen voor de fun. Maar was er al heel snel achter dat ik er toch lang niet met alles eens was. Daarom me verder gaan verdiepen en zo ook terecht gekomen bij jou. Heb zelf te maken gehad met overgewicht, maar nu een goede balans gevonden ook door het kokosvet en vooral het weglaten van de foute dingen en voornamelijk basisvoeding. Wat je klaar maakt, moet er op je bord nog herkenbaar zijn wat het is. Ga zo door, ik vind het kei interessant. Ik vind het wel prettig als de filmpjes zo rond de tien-vijftien minuten zijn.
  Gr. Anny

 • K.

  17 september 2014

  Top! Fijn dat er toch ook artsen zijn, die de waarheid durven uit te spreken! Mooi dat je kindje in een draagdoek draagt 🙂

 • Hans

  8 januari 2016

  Hoi Jenaida,

  Met veel interesse heb ik naar je video gekeken over goede en slechte vetten. Ik heb begrepen dat palmolie niet slecht is voor je gezondheid, maar hoe zit het nu met palmvet? Ik eet brood waar zonnepitten ed in verwerkt zijn maar ook palmvet.

  Gr. Hans