Wat is goede voeding voor de zwangere vrouw?

Inmiddels ben ik alweer over de helft van mijn zwangerschap. Ik mag zeggen dat ik er doorheen fiets. Ik voel me goed en heb eigenlijk nergens last van. Bij mijn twee eerdere zwangerschappen was dat wel een beetje anders… Maar daar wil ik het niet over hebben. Hollander als ik ben, heb ik me natuurlijk aangemeld voor al die gratis cadeaudozen. Ook een abonnement op WIJ Jonge Ouders hoort daarbij. Nu las ik daar toch wat verontrustends over voeding voor de zwangere vrouw!

Voedingsadvies van de voedingsindustrie?

Een voedingsdeskundige met de naam Ruby vertelt wat het beste is voor je baby. Boven het artikel staat tussen haakjes dat het hier een advertorial betreft en de koeienletters ‘NUTRICIAVOORJOU.NL’ laten ook geen twijfel bestaan over wiens belang hier gediend wordt. Ruby is overigens een (nog) kinderloze dame, valt op bovengenoemde site te lezen. Verder is nergens te vinden waar zij haar opleiding(en) heeft genoten. Toch mag zij duizenden ouders adviseren op het gebied van voeding. Vreemd! Daarom kan ik het niet laten daar wat over te schrijven.

De aanbevelingen

Naast voedingsmiddelen worden ook voedingsstoffen besproken. Dat is best interessant en eigenlijk ook verontrustend, omdat er ook daadwerkelijk ouders zijn die zich met voedingskwesties tot dames als Ruby wenden.

Advies 1: Foliumzuur

Pillen in de boomBij zo ongeveer iedereen is wel bekend dat een vrouw al voordat ze zwanger is, zou moeten beginnen met het slikken van foliumzuur om de kans op een open ruggetje te voorkomen. Maar laten we eens kijken naar foliumzuur zelf. Hoe komt het eigenlijk dat open ruggetjes, hazenlippen en open gehemeltes voorkomen? Dat heeft zeker met foliumzuur te maken, maar in de oertijd hadden ze volgens mij geen tabletjes foliumzuur die aan een boom groeiden? Wat die bomen wel hadden en nog steeds hebben zijn blaadjes! Folium betekent namelijk blad. Groene bladgroenten zijn dan ook de belangrijkste bron van foliumzuur. Daarnaast zit er veel foliumzuur in asperges, broccoli, avocado en nog veel meer groente, fruit, nootjes en zaden. Ik begrijp wel dat je als vrouw het zekere voor het onzekere neemt en daarom liever een pilletje slikt, maar dit is dus de reden dat het voedingscentrum schrijft dat de meeste Nederlanders te weinig foliumzuur binnen krijgen. Ze eten te weinig groente, omdat ze van datzelfde voedingscentrum vooral veel graan moeten eten en maar twee ons groente per dag!

Advies 2: Vitamine D

Volgens dit artikel hebben zwangere vrouwen een beetje extra vitamine D nodig. Ik had laatst een dame met een vitamine D gehalte van 10, terwijl dat 80 zou moeten zijn. Ik denk dat dit voor veel Nederlanders geen uitzondering is. Dus een beetje extra nodig? Het artikel zegt dat de zon de belangrijkste bron is, maar dat vette vis, vlees en eieren ook wat vitamine D bevatten en…. tromgeroffel… Aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten is het ook nog eens toegevoegd. Er wordt nog net niet gezegd dat je het moet kopen. Maar als je weet wat voor troep daar in zit, wil je het niet eens meer kopen. Naast linolzuur (dat in grote hoeveelheden ontstekingsbevorderend is) waar die smeersels rijk aan zijn,moet je je ook maar eens bedenken wat voor chemische bewerkingen een olie moet ondergaan om een vaste, smeerbare substantie te worden. Geef mij dan maar gewoon vitamine D uit een flesje, want van de zon moeten we het hier in Nederland helaas niet hebben.

Advies 3 en 4: IJzer en vitamine C

Dat zijn nou twee adviezen waar ik me wel redelijk in kan vinden. IJzer uit vlees, groente en noten. En vitamine C uit rauwkost om de opname van ijzer te verbeteren. Maar ik zeg niet voor niks ‘redelijk’. IJzer uit aardappelen en volkorenbrood en dan mijn darmen irriteren? Dank u vriendelijk. En vitamine C uit vruchtendrank? Serieus? Ik wist niet dat er in suikerwater vitamine C zat…

Advies 5: Omega-3 en -6

Hier staan toch weer bijzondere dingen in. Omega 3 uit vis en dan met name DHA, helemaal mee eens. Maar dan heeft Ruby het ineens over het omega-6 vetzuur arachidonzuur en dat dit in plantaardige olie zit. Ikke nie begrijp nie. Arachidonzuur zit gewoon in dierlijke producten (rood vlees, gevogelte, ei, vis) en nauwelijks in plantaardige olie. In plantaardige olie zit wel lekker veel van dat ontstekingsbevorderende linolzuur. Ik ga wel voor een paar gekookte eitjes.

Advies 6: Calcium

Ja, je voelde ‘em misschien al aankomen. Natuurlijk mag calcium niet ontbreken. Waar moeten de botten en tanden van de baby anders van gemaakt worden? Uiteraard is de belangrijkste bron voor calcium zuivel (yoghurt en melk). I couldn’t disagree more! Calcium halen wij mensen net als de koe, die de melk maakt, gewoon uit groente. Driekwart van de wereldbevolking kan melk niet verdragen. Hebben die dan allemaal baby’s met broze botten? Ik gebruik al jaren geen yoghurt of melk meer. Oh jee, hoe moet dat dan met onze baby?! Nou, we hebben de 20-weken echo gehad en raad eens… Ze heeft botten!! Ik drijf nu een beetje de spot met het melkadvies, maar hier kun je lezen waarom.

Melk, voeding voor de zwangere vrouw

Voeding voor de zwangere vrouw

Naast advies over bovenstaande vitamines, mineralen en vetzuren had Ruby ook nog een gezond dagmenu voor de zwangere vrouw. Als bron had ze gebruik gemaakt van het voedingscentrum… Daar heb ik vorig jaar al een heel artikel aan gewijd. Ik kan niet anders dan toegeven dat ook met deze voeding redelijk gezonde kinderen op de wereld gezet worden. Het lichaam is erg vergevingsgezind en inventief, maar je kunt niet ontkennen dat de gezondheid van onze maatschappij achteruit holt. Het komt erop neer dat Nutricia, het voedingscentrum en consorten een generatie mensen willen creëren die zieker, dikker, depressiever en dommer is dan de generatie voor hen.

Ruby sluit nog af met de mededeling dat het beter is om meerdere keren per dag te eten en crackers en ‘gezonde’ reepjes in je tas te stoppen om op momenten van flauwte wat achter de hand te hebben. Tja, wat moet ik daar nog van zeggen… Flauwte, een logisch gevolg van een koolhydraatrijk dagmenu.

Voedingsadvies voor mij

Ik eet al jaren geen graan, zuivel, aardappelen of peulvruchten meer. Daar ben ik nog voor de geboorte van onze tweede zoon mee gestopt. Misschien is het nu nog 10% van mijn voeding, want ook ik kom op feesten en partijen en in restaurants. De reden voor de rigoureuze verandering in mijn voedingspatroon is dezelfde reden als waarom ik met deze website begonnen ben en het huisartsenbestaan vaarwel heb gezegd. Ik weet dat die voedingsmiddelen niet geschikt zijn voor mijn lichaam en helemaal niet voor de baby die nu in mij groeit. Ik weet wat voor gezondheidsproblemen ze kunnen veroorzaken, niet alleen voor mij, maar ook voor onze dochter en haar kinderen. Daarom bestaat mijn voeding uit groente, fruit, paddenstoelen, gevogelte, eieren, vis, nootjes, zaden en pitten en de nodige supplementen (o.a. multivitamine, vitamine D, vitamine C en visolie). Daarmee voel ik me fit, kan ik nog bijna net zo intensief sporten als voor mijn zwangerschap en gaan alle zwangerschapskwalen aan mij voorbij. Oh ja, chocola ben ik niet vergeten! =D

paleo diet

Heb jij nog ideeën over voeding voor de zwangere vrouw?

Comments are closed.