Vitamine D en verkoudheid

Winter vitamine DJe hebt vast wel gehoord dat vitamine D belangrijk is. Meestal horen we alleen iets over vitamine D-tekort en osteoporose of botontkalking. Maar wist je dat er op heel veel andere organen ook vitamine D receptoren zitten? Ze zijn onder andere te vinden op het hart, de huid, hersenen, nieren, prostaat, borsten en op immuuncellen.

Er zit veel meer achter vitamine D dan alleen gezonde botten. Te weinig vitamine D is gelinkt aan ernstige nierziekte, hartziekte, kanker, ontsteking en lekke darm. Wat blijkt nou? Er zijn nauwelijks weefsels in het lichaam waar vitamine D niet komt.

Wat is vitamine D?

Vitamine D is niet echt een vitamine, maar een hormoon. Het wordt in de huid gemaakt uit cholesterol onder invloed van zonlicht. Dan ontstaat de D3-vorm van vitamine D. Dit wordt in de lever en nieren geactiveerd tot het actieve vitamine D, calcitriol.

Wat doet vitamine D echt? (1)

  • Vitamine D, daar begon ik mee, zorgt voor sterke botten. Daarom kan een tekort resulteren in broze botten.
  • Vitamine D activeert natural killer cellen. Dat zijn immuuncellen die de slechteriken doden van virus tot bacterie tot kankercel.
  • Vitamine D beïnvloedt de poorten (tight junctions) van de darm, de poorten naar ons bloed. Een tekort aan vitamine D is geassocieerd met ‘lekke darm’. Een lekke darm is een bekende veroorzaker van auto-immuunziektes en andere degeneratieve aandoeningen.
  • Ontsteking en vitamine D zijn nauw verbonden. Chronische ontsteking is het begin van de meeste degeneratieve ziektes die we juist proberen te vermijden. Denk hierbij aan hart- en vaatzieten, kanker, auto-immuunziekte en diabetes.
  • Vitamine D is anti-inflammatoir, oftewel tegen ontsteking. Dat zorgt voor nog een goede reden om ervoor te zorgen dat je vitamine D-gehalte goed is. Het ‘ontstekingsvuur’ moet geblust worden om deze degeneratieve ziektes te voorkomen en/of te genezen. Vitamine D speelt daarin een grote rol. Er moet echter wel voldoende van aanwezig zijn om deze zeer belangrijke functie uit te kunnen voeren.

Vitamine D en de darm

Een lekke darm heeft verschillende oorzaken. Medicatie, antibiotica, bestrijdingsmiddelen, stress, maar ook voeding, en dan in het bijzonder gluten, zijn enkele oorzaken. Hoe ernstig en hoe lang een lekke darm bestaat, hoe meer het lichaam richting auto-immuunziekte, ontsteking en andere chronische degeneratieve ziektes beweegt. Onze darmen zijn intelligent. De poorten die open gaan voor goede, verteerde voeding en dicht blijven voor gifstoffen, ziekteverwekkers en andere slechteriken zijn een geweldig voorbeeld van hoe fantastisch ons lichaam werkt. Maar als die poorten hun werk niet goed kunnen doen, is ziekte het gevolg.

Vitamine D is nodig voor een goede werking van die poorten, de tight junctions. Als je begrijpt hoe nauw verbonden vitamine D is met het immuunsysteem en het juiste functioneren daarvan, zal het geen verrassing zijn dat vitamine D ook een grote rol speelt in de darm, waar 70-80% van het immuunsysteem huist. Dan zal het je ook niet verbazen dat mensen met coeliakie, glutenintolerantie en andere chronische darmproblemen vaak een vitamine D-tekort hebben.

Vitamine D in de winter

Vitamine D wordt opgeslagen in vetweefsel. In de winter teer je dus op de vitamine D die je in de zomer hebt aangemaakt. Maar dan moet je wel wat om op te teren hebben. Een week of zes in een land dichtbij de evenaar met in ieder geval blote armen en onbedekt gezicht (dus ook geen zonnebrand). Dan leg je wel een aardig voorraadje aan. Maar laten we eerlijk wezen, wie redt dat? De meeste mensen niet.

En dat brengt ons terug naar het gesnotter in de winter. In de winter kan ons lichaam in Nederland geen vitamine D aanmaken door gebrek aan het juiste zonlicht. De winter, en dan in het bijzonder december, is de tijd dat de teugels een beetje mogen vieren. Een paar kruidnoten, een stukje banketletter, een croissantje, een stukje stokbrood. Het lijkt allemaal onschuldig, maar dat is het niet. Dit eten betekent een dubbele aanslag op je afweer.

De tight junctions functioneren al niet optimaal door een tekort aan vitamine D. En dan komt daar ook nog gluten bij, wat de tight junctions nog meer verzwakt. Een lekke darm kan dan eenvoudig het gevolg zijn. De deuren zijn letterlijk geopend voor allerlei virussen die in de lucht hangen. Want die poorten zitten niet alleen in de darm, maar ook in bijvoorbeeld de neus.

Hoe staat het met jouw vitamine D?

Vitamine kun je laten testen. Ik sprak eens een huisarts die zei dat ze daar niet aan ging beginnen, omdat iedereen toch een tekort heeft. En het wordt ook steeds duidelijker dat we hier in Nederland gewoon een massaal tekort aan vitamine D hebben. Het wordt ook steeds duidelijker dat vitamine D niet alleen voor sterke botten en tanden nodig is. Toch blijven de adviezen voor het suppleren van vitamine D belachelijk laag.

Je vitamine D-gehalte laten bepalen is eenvoudig. Het kan via de huisarts of via een complementair werkende arts (ja, ik bedoel een alternatieve arts, maar ik heb een hekel aan dat woord :-)). Zorg ervoor dat je vitamine D of eigenlijk 25(OH)-calcidiol boven de 80 nmol/l zit en liefst nog boven de 100.

Wat doe jij om je vitamine D op peil te houden?

1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166406/

Comments are closed.