Hormonen die je slank maken

Na alle dramaverhalen over hormonen die je dik maken en de ravage die ze aanrichten, ben je vast toe aan iets positiefs en dat krijg je ook. Dit artikel gaat over een van de belangrijkste hormonen voor het verkrijgen van een slank lichaam: testosteron.

Daarbij denk je waarschijnlijk in eerste instantie aan agressieve, opgepompte mannetjes of aan bodybuilders, maar dit hormoon doet zoveel meer. En natuurlijk gaat het hier over op natuurlijke wijze je testerongehalte verhogen of in balans brengen.

Functies van testosteron

Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon, maar ook voor vrouwen is het van levensbelang. Testosteron wordt net als cortisol en oestrogeen in de bijnieren gemaakt, maar ook in de teelballen bij mannen en de eierstokken bij vrouwen. Testosteron heeft verschillende belangrijke functies:

 • Zonder testosteron zouden alle embryo’s zich tot meisjes ontwikkelen. Testosteron zorgt namelijk voor de ontwikkeling van de penis en teelballen.
 • Tijdens de puberteit maakt testosteron van jongetjes mannen. Jongens krijgen een lagere stem. Hun penis en balzak worden groter. Ze krijgen meer lichaamsbeharing en
 • Na de puberteit zorgt testosteron ervoor dat mannen mannen blijven. Het geslachtsapparaat en de mannelijke vormen worden in stand gehouden. Ook de productie van sperma wordt in stand gehouden.
 • Zowel bij mannen als bij vrouwen speelt testosteron een positieve rol bij het libido.
 • Testosteron zorgt ook bij vrouwen voor de groei van okselhaar en schaamhaar.

Natuurlijk?Van die laatste zul je als vrouw niet heel vrolijk worden, als ik zeg dat je je testosterongehalte moet verhogen. Maar wees gerust, dat is alleen maar een probleem, wanneer je synthetische hormonen gebruikt. Zie hiernaast maar wat dat met je kan doen… Ja, het is echt een vrouw en ze heet Maria Calo. Op haar site beweert ze dat ze dit lichaam op natuurlijke wijze ‘verkregen’ heeft. Ik weet het niet hoor. Wat denk jij ervan? Ik ga ervan uit dat zo’n lichaam niet je uiteindelijke doel is, niet als vrouw, maar ook niet als man. En mocht dat wel het geval zijn, dan moet ik je teleurstellen. Zo’n lichaam krijg je niet gewoon door te leven als een oermens…

Testosteron en vetverbranding

Testosteron, spiermassa en spierkracht zijn dus nauw met elkaar verbonden. Testosteron zorgt voor behoud en ontwikkeling van spiermassa en spierkracht. Meer spiermassa betekent meer vetverbranding. Wanneer je testosterongehalte verlaagd is, leidt dat tot een lagere spiermassa hebt, waardoor er minder insuline­receptoren zijn. Hierdoor moet er meer insuline geproduceerd worden, wat weer leidt tot meer vetopslag. Meer insuline heeft ook een hoger cortisol tot gevolg en je weet vast nog wel wat dat met je lichaam doet…

Testosteron verhogen

Er zijn verschillende manieren waarmee je je testosterongehalte kunt verhogen. De eerste manier is krachttraining. Dus gewoon zware dingen tillen. Wanneer je de rusttijden tussen sets kort houdt, geeft dit je testosteronproductie een enorme boost. Je stress managen is de derde manier waarop je je lichaam kunt aansporen meer testosteron te produceren. Cortisol is de tegenpool van testosteron in de meest letterlijke zin van het woord. Testosteron zorgt voor spieropbouw (anabool), cortisol juist voor spierafbraak (catabool). Eerder heb ik een paar tips gegeven over hoe je je stress kunt managen. Het begint al met het voorkomen van onnodige darmstress door slechte voeding. Wat je nog meer kunt doen is het zonnetje opzoeken, biologisch vlees eten, verzadigde vetten en omega-9 (olijven, avocado) eten en voorkomen dat je een insulinepiek krijgt. Testosteron wordt gemaakt uit cholesterol. Dus een vetarm en cholesterolloos dieet is allesbehalve bevorderlijk voor het testosterongehalte. Last but not least, zink in de juiste hoeveelheid. Dit zit in schelp- en schaaldieren. Je hoeft er geen kilo’s van te eten, want dat helpt helemaal niks voor je testosterongehalte. In de meeste multivitaminepreparaten zit zink, maar regelmatig schelp- en schaaldieren eten is ook een oplossing. Zink is nodig voor de testosteronproductie.

In conclusio

Testosteron is nodig voor ontwikkeling en behoud van spiermassa. Meer spiermassa zorgt voor een grotere capaciteit om vet te verbranden. De testosteronproductie kan worden gestimuleerd door krachttraining. Voor de  testosteronaanmaak is onder andere cholesterol en zink nodig. Hoe zit het met jouw testosterongehalte?

8 Comments

 • Diederick Lucht

  6 juni 2013

  Mooi bericht:-)

 • kimberley pex

  15 juni 2013

  Waauw, ik wist niet dat mannelijke hormonen bij vrouwen zó belangrijk waren. Dit verklaart veel. Sinds mijn véél te vroege overgang(40) ben ik inelkaar geklapt als ‘n kaartenhuis….

  • Rachel

   10 juni 2017

   Hoi Kimberly,ik lees jouw bericht hier en ik ervaar hetzelfde als wat jij destijds had. Ik ben wel erg benieuwd of jij hier iets aan hebt gedaan of uberhaupt iets kon doen om je lichaam weer ‘normaal’ te krijgen

 • Vitaminevoeding

  9 september 2013

  Helemaal top thanks

 • Esmee Marsé

  13 september 2013

  of vlees biologisch is of niet heeft geen effect op het lichaam lijkt mij

 • Jenaida van Wijk-Cicilia

  25 september 2013

  Waarom niet volgens jou?

 • Lida van tongeren

  2 maart 2014

  In niet-biologisch vlees en zuivel zitten hormonen

 • Rita

  19 augustus 2014

  Hoe weet ik wat mijn hormoonspiegel is?