To biologisch or not to biologisch

Je zult het vast wel gehoord of gelezen hebben vandaag: biologische levensmiddelen nauwelijks gezonder. Wat is dat toch een schok! Denk je het helemaal goed te doen door alles biologisch te kopen, leer je via zo’n nieuwsbericht dat je je geld verspilt en dat het allemaal voor niks is. Wacht nog even met conclusies trekken. Zoals bijna altijd het geval is met mediaberichten, wordt niet alles verteld en vaak zijn ze ietwat overdreven. De NOS heeft het bericht zelfs veranderd, omdat in het eerste bericht te vergaande conclusies werden getrokken. Dus geloof niet gelijk alles wat je leest. Hier komt de rest van het verhaal.

Vitamines en mineralen

De meeste mensen kopen biologische groente en fruit,omdat ze aan het milieu denken en/of omdat ze denken dat er meer vitamines en mineralen in zitten. Uit het onderzoek waar vandaag de hele wereld van op z’n kop staat, blijkt dat dit helemaal niet het geval is. Tenminste, veel meer is het niet. Dus als je biologische groente en fruit koopt voor de hoeveelheid vitamines en mineralen, dan moet ik je teleurstellen. Hoe komt dat dan? Al wordt biologische groente en fruit niet bespoten, het groeit doorgaans op een soortgelijke bodem als ‘gewone’ groente en fruit. Deze bodem is uitgeput en bevat daardoor minder vitamines en mineralen. Jammer, maar waar. Gelukkig is dat slechts een deel van het verhaal.

Herbiciden en pesticiden

Biologische producten zijn niet behandeld met bestrijdingsmiddelen. En dat maakt nou net het verschil waarom biologische groente en fruit toch beter zijn dan niet-biologische. Het zal je niet verbazen dat het niet heel erg gezond is om allerlei chemische bestrijdingsmiddelen binnen te krijgen. Waarom dan niet? Dat hebben de onderzoekers nou net niet onderzocht. En dat is jammer, want door dit weg te laten lijkt het alsof het hele biologische gebeuren eigenlijk vrijwel nutteloos is en dat is het absoluut niet.

Alles wat je eet, daar moet je lichaam wat mee. Verteren, verwerken, opnemen of juist niet, opslaan, uitscheiden. Er moet iets gebeuren. Je lichaam moet er iets mee en dat vraagt wat van je lichaam. Dus stel dat je allerlei bestrijdingsmiddelen binnen krijgt, dan moet je lichaam die ook weer zien te verwerken. Dit proces kost energie. Energie die je dan niet kunt gebruiken voor allerlei andere processen in het lichaam. Naast energie zijn er voor de verwerking van die bestrijdingsmiddelen hulpstoffen nodig; vitamines en mineralen. Die zaten al niet heel veel in die groente of fruit die je hebt gegeten. Dus waar moet het dan vandaan gehaald worden? Uit je lichaam! Hierdoor missen andere systemen die vitamines en mineralen, want spijsvertering is een van de belangrijkere systemen van ons lichaam. Om te kunnen slapen bijvoorbeeld moet melatonine aangemaakt worden. Hier zijn ook bepaalde vitamines en mineralen voor nodig. Laat die vitamines en mineralen nu net weggeroofd zijn voor de verwerking van die bestrijdingsmiddelen… Gevolg: een slaapprobleem. En dat is nog maar één voorbeeld van een verstoord systeem. En er is meer.

Biologische groente en fruit moeten zichzelf verdedigen tegen allerlei ongedierte. Hiervoor gebruiken ze salvestrolen. Hierin is het woordje salv- van salvation (redding) te herkennen. Die salvestrolen zijn de redding voor die planten. En als wij ze eten, is het ook onze redding. Salvestrolen zijn de belangrijkste anti-kanker en anti-verouderingscomponenten die tot nu toe ontdekt zijn. Zegt resveratrol je iets? Nee? Rode wijn wel? Je hebt vast wel gehoord dat rode wijn gezond is. Dat komt door de resveratrol in druiven, biologische druiven wel te verstaan. Resveratrol is toevallig zo’n salvestrol. Biologisch niet gezonder? Hmm… Really?

Biologisch vlees

De vreselijke omstandigheden waaronder ons vlees tegenwoordig geproduceerd wordt, zouden al voldoende moeten zijn om over te stappen op biologisch vlees. Maar wat is biologisch vlees eigenlijk? Dat is vlees van dieren die rustig hebben kunnen opgroeien, gegeten hebben waar ze voor gemaakt zijn en bewogen hebben zoals ze horen te doen. Voor een rund is dat grazen in de wei en geen graan uit een voederbak eten. Voor een kip is dat de hele dag pikken naar onder andere wormen en dus niet in een kooitje maïs eten. Tegenwoordig worden dieren behandeld met hormonen en antibiotica. Ze moeten zo snel mogelijk rijp zijn voor de slacht, zo veel mogelijk vlees hebben en vooral niet ziek worden. Dus krijg je plofkip vol hormonen en antibiotica. Hmm, lekker hè? En dat is nog niet alles.

Heb je ooit je arm of been in het gips gehad? Na een aantal weken gips is er een duidelijk verschil te zien in spiermassa vergeleken met de gezonde arm. Als je je spieren niet gebruikt, dan raak je ze kwijt. Use it  or lose it. In plaats van spieren krijg je dan vetweefsel. Wat voor de mens geldt, geldt ook voor dieren. Wat eten de meeste mensen van dieren? De spieren. Hebben die dieren bewogen? Nee, meestal niet. Dus terwijl je denkt jezelf te voorzien van je dagelijkse eiwitbehoefte, zit je gewoon vet te eten. En niet zomaar vet, nee, superongezond vet. Ons lichaam en ook dat van dieren heeft een manier bedacht om giftige stoffen en andere afvalstoffen veilig op te slaan: vetweefsel.

 

Beantwoord nu nog maar eens de vraag of biologisch eten nut heeft of niet…

Prijsverschil bio of niet

Ik hoor het zo vaak en het is ook gewoon waar. Biologisch eten is duurder, maar niet biologisch eten kost meer. Denk daar maar eens over na.

Ik kan je als tip geven om je vlees direct bij een biologische boer te kopen. Dat scheelt enorm. Hetzelfde geldt voor groente en fruit. Hoe meer stations er zitten tussen het land en de winkel, hoe duurder het product. Het beste en misschien ook wel leukste is natuurlijk je eigen moestuin aanleggen, maar voor de meeste mensen is dit praktisch niet haalbaar. Maar wees creatief. Er zijn zoveel oplossingen te bedenken. Er is leven buiten de supermarkt.

Wanneer je gaat leven als een oermens, zul je gauw merken dat je minder eten nodig hebt. Dus het is maar de vraag of biologisch eten op de lange termijn duurder is. En laten we niet vergeten hoeveel zorgpremie we minder zouden hoeven te betalen, als iedereen zou weten en eten waar het menselijk lichaam voor gemaakt is.

Hoe dan ook, zorg goed voor je lichaam. Je hebt er maar 1!

 

Vragen en opmerkingen zijn van harte welkom. Laat ze hieronder achter.

Deel het of stuur het door. Het is doodzonde dat we verkeerd voorgelicht worden. Gun je vrienden, kennissen, dokter ook de andere kant van het verhaal. Mensen moeten dit weten.

Terug naar boven

3 Comments