Tips om de griep te bestrijden

Ik had gehoopt dat door te eten als een oermens de griep en verkoudheid verleden tijd zouden zijn, maar helaas, dat blijkt niet zo te zijn. Afgelopen week had de griep mij te pakken. En van iedereen tegen wie ik zei dat ik ziek was, kreeg ik de opmerking: “En je eet nog wel zo gezond…” Tja, wat zeg je dan… Maar goed, het was minder erg dan ik gewend was en ik ben ook wel sneller hersteld dan normaal, maar het is toch wel balen om even uit de running te zijn.

Voorkomt oervoeding de griep dan niet?

Oervoeding speelt een cruciale rol in het opbouwen en onderhouden van een goed immuunsysteem, maar soms is dit niet genoeg. Ik vermoed dat mijn immuunsysteem na een paar hectische weken, onvoldoende slaap en te weinig ‘buitentijd’ niet het gebruikelijke gevecht met het griepvirus aan kon gaan. Zonder jas in de regen door de Efteling wandelen was de genadeklap voor mijn immuunsysteem.

Oerremedies tegen de griep

Ik ben geen voorstander van al die middeltjes die je bij de drogist kunt kopen om beter je griep door te komen of om er sneller van af te komen. Daarom ben ik op onderzoek uit gegaan, zodra mijn keel een beetje zeer begon te doen. Zie hier het resultaat, twaalf tips om de griep beter en sneller door te komen.

 1. Snuit je neus op de juiste manier. Dat is voorzichtig, vaak en eerst het ene en dan het andere neusgat. En was je handen erna.
 2. Slaap veel. Je immuunsysteem kost energie, maar bezig zijn ook. Geef je lichaam rust, dan kan je immuunsysteem die energie gebruiken.
 3. Drink water, veel water. Die loopneus betekent vochtverlies. Dus vul het ruimschoots aan, ook voor de afvoer van afvalstoffen.
 4. Gorgel met water met zout of citroen of met (appel)azijn.
 5. Gebruik cayennepeper in heet water of om mee te gorgelen.
 6. Drink hete vloeistoffen (bv. thee of gewoon gekookt water).
 7. Eet/drink kippensoep, een eeuwenoud gebruik dat nog wetenschappelijk bewezen is ook.
 8. Neem een hete, stomende douche of ga naar de sauna.
 9. Menthol en kamfer om slijm los te helpen komen.
 10. Vitamine D is van zeer groot belang voor het immuunsysteem.
 11. Vitamine C geeft je immuunsysteem ook een boost.
 12. Zink is het belangrijkste mineraal voor je immuunsysteem.

Bonustip: Superthee met drie speciale ingrediënten:

 1. Gember
 2. Citroensap
 3. Honing

Een combinatie van immuunsysteemboosters.

Zo maak je de Superthee:

 1. Breng water aan de kook
 2. Snijd 2-3 cm verse gemberwortel fijn
 3. Doe dit in een thermoskan
 4. Pers een citroen en doe 4 eetlepels van het sap bij de gember
 5. Voeg honing naar smaak toe (2-3 eetlepels)
 6. Giet een halve liter gekookt water bij de andere ingrediënten
 7. Even schudden en 20 minuutjes laten staan
 8. Schenk het in een theemok en geniet!

Bij gebrek aan een thermoskan kun je de gember ook in een halve liter water aan de kook brengen en 15-20 min laten pruttelen. Als je klaar bent, voeg je de citroen en honing toe. Wanneer je nog meer wilt, warm je het gewoon opnieuw op. Maar als je goed ziek bent, heb je daar waarschijnlijk niet zo’n zin in. Vandaar dat ik voor een thermoskan gekozen heb.

Experimenteer met de hoeveelheden en maak er iets van wat jij lekker vindt. Je kunt er ook wat cayennepeper of een fijngesneden knoflookteentje aan toevoegen. Dat klinkt misschien niet al te smakelijk, maar met de juiste doseringen kan het heerlijk smaken.

Relax, je lichaam werkt!

Als je denkt alles ‘goed’ te doen en ervan baalt dat je tóch ziek bent geworden en het onbegrijpelijk vindt, onthoud dan 1 ding: je lichaam werkt! Je hebt genoeg energie om te niezen, hoesten en je temperatuur te verhogen. Beschouw het als een brandoefening. Het is helemaal niet erg om een keer per jaar of twee lekker ziek te zijn, moe, depressief en lekker onder de spreekwoordelijke wol te kruipen. Wees blij, je immuunsysteem doet het!

(Nee, dat hoefde je mij vorige week ook niet te zeggen :s)

Maar een goed functionerend immuunsysteem betekent dus een enkele keer per (paar) jaar een paar dagen ziek zijn. Als je ieder virus meepakt en dan ook nog weken moet herstellen, dan klopt er iets niet.

Voorkomen is beter dan genezen?

Ja, een griepje zo nu en dan is zo slecht nog niet, maar je hebt waarschijnlijk liever dat ‘ie aan je voorbij gaat. Garanties kan ik niet geven, maar het kan absoluut geen kwaad om de volgende tips toe te passen. Zorg dat je voldoende slaapt, eet als een oermens, overweeg supplementen en het allerbelangrijkste rond deze tijd van het jaar, neem controle over die stress.

2 Comments

 • Petra

  24 oktober 2013

  Goed artikel! Kunt u mij uitleggen hoe het nou kan dat kippensoep helpt? Zelf zou ik ook in het rijtje echinacea zetten van vogel of vsm. Ik zweer erbij. Is dat ook wetenschappelijk onderzocht eigenlijk?
  Ik ben benieuwd naar hoe het zit met de kippensoep.
  Mvg Petra

  • Jenaida

   29 oktober 2013

   Ja, dat kan ik uitleggen. Daar kan ik een heel artikel over schrijven, maar dat doe ik niet. Kort gezegd zorgt de combinatie van kippenvlees, wortels, ui en knoflook voor een heilzaam effect. Wetenschappelijk bewezen? Voor zover ik weet niet, maar dat is met zoveel dingen waarvan je 99,9% zeker weet dat het werkt.