Nieuw voedingslabel?

Voedingslabel

Volgens minister Schippers moeten we onze verantwoordelijkheid nemen, als het om gezonde leef- en eetgewoontes gaat. In principe ben ik het daarmee eens. Maar hoe kun je verwachten dat mensen de juiste keuzes maken, als je hen verkeerd voorlicht met termen als ‘Bewuste Keuze’ en ‘Gezondere keuze’ of met een voedingscentrum dat de opmars van andere voedingsvoorlichters de kop in probeert te drukken? We worden met z’n allen zieker, dikker  en zwakker. Het is duidelijk dat we vergeten zijn hoe we ons moeten voeden.  Als wij het al niet weten, hoe moeten onze kinderen het dan weten?? Overgewicht, ADHD, autisme, allergieën en andere problemen stijgen jaar na jaar. Tijd voor een nieuw voedingslabel!

Laatste trimester, jee!

Voor mij is het laatste trimester aangebroken. Afgelopen week zijn we bij de verloskundige geweest, heb ik een body scan gehad en een 3D-echo. Ons meisje doet het super en met mij gaat het ook goed! Ik besef mij maar al te goed dat dit voor veel mama’s in spe niet het geval is. Laatst zat ik bij de zwangerschapsyoga en daar zat een moeder in spe met een flesje met een zwartbruine vloeistof. Ze had verteld dat ze ingeleid moest worden, omdat ze diabetes had. Ik hoopte dat de vloeistof niet was wat ik dacht dat het was. Halverwege de les ging het flesje open met een luide ‘tssss’ en de geur van cola kwam mij tegemoet. Ik geloof dat mijn mond letterlijk openviel van verbazing. Ik voelde ernstig de drang om er wat van te zeggen, maar iets weerhield mij ervan. ‘Waarom?’ vroeg ik mij achteraf af.

Waarschuwingen overal

Als ik met mijn bolle buik een wijntje zou bestellen in een restaurant, zou ik van een waakzame ouder op z’n minst een vreemde blik krijgen en misschien wel een opmerking. Als ik in de rij zou gaan staan bij een achtbaan in een pretpark, zouden andere mensen in de rij mij vragend aankijken en mij misschien wel attenderen op het bordje bij de ingang: niet geschikt voor zwangeren. Ik zou geweigerd worden. Als ik ergens op een terras een sigaretje op zou steken, zou er minstens één moeder zijn, die er wat van zou zeggen. Dat hoop ik tenminste en nu ik dit zo aan het typen ben, denk ik dat ik het gewoon uit ga testen*. 😀 Naast bovengenoemde dingen zijn er niet heel veel dingen die voor zwangeren echt not done zijn: rauwe dierlijke producten eten of drinken, vacuümverpakte vis eten, lijnen, detoxen, lekker woelen in de kattenbak of tuin, drugs gebruiken. Dat zijn dingen die bekend zijn bij de meeste mensen. Een Afrikaans spreekwoord zegt: “It takes a whole village to raise a child.” Maar eigenlijk is het zo dat de hele maatschappij zwangere vrouwen beschermt en dat vind ik een mooi iets. Maar als ik zwanger en wel bij de McDonald’s naar binnen zou lopen en mijn dienblad vol zou laten laden met burgers, friet, frisdrank en een shake, zou niemand raar opkijken.

Voedingslabel nodig?

Wandelend aquarium

Ooit hadden we een aquarium. We dachten dat het leuk was, maar het was een hele klus om het allemaal bij te houden. Het water moest de juiste temperatuur en zuurgraad hebben, het moest op tijd worden ververst, algen moesten tegengegaan worden en nog veel meer. Het voeren van de vissen was nog het eenvoudigste. Helaas moet ik concluderen dat ik beter voor dat aquarium zorgde dan voor mijn eigen ‘aquarium’, toen ik zwanger was van onze eerste.

Ik mag wel zeggen dat ik er de laatste jaren een redelijk gezonde lifestyle op na houd. Nu ik weer zwanger ben, let ik nog extra op wat ik in mijn mond stop, wat ik doe en hoe ik me voel. Er groeit een klein mensje in mij dat volledig afhankelijk is van mij. Vroeger dacht ik dat de placenta een magisch filter was, dat alleen de juiste voedingsstoffen doorliet. Nu weet ik beter. Alles wat ik eet, drink, doe en denk, komt op de een of andere manier bij mijn meisje. Ik kan mezelf moeilijk negen maanden opsluiten met alleen maar goede lichamelijke en geestelijke voeding, maar ik doe alles wat ik kan. En ja, natuurlijk gun ik mezelf af en toe ook wat. 😉

Samen zwanger – nieuw voedingslabel?

Ik weet zeker dat iedere vrouw, die bewust voor een zwangerschap kiest, dat met de beste bedoelingen doet. Ze zal doen wat ze kan en weet om de gezondheid van haar baby te waarborgen. Welk stel wil er nou geen gezonde baby? En iedereen om hen heen zal hen daarin ondersteunen. Toch laat de realiteit wat anders zien. Dat begint al bij het überhaupt zwanger kunnen raken. Het meest natuurlijke en noodzakelijk wat er is, voortplanting, is een medisch iets geworden. Jammer en onnodig. Kleine kinderen gaan aan de Ritalin of zitten veel te vaak bij de huisarts met allerlei kwalen (eczeem, obstpatie, astma, oorontstekingen etc.).

VoedingslabelAl die bekende waarschuwingen voor zwangere vrouwen zijn een begin. Het zou mooi zijn, als er een nieuw voedingslabel op producten en bij eetgelegenheden zou komen en dat degenen die er werken net zo waakzaam zouden zijn als de 17-jarige jongen die een zwangere vrouw weigert bij de achtbaan. Maar ik vrees dat dit niet zo gauw zal gebeuren. Misschien is het te belerend. Misschien moet iedereen het maar lekker zelf weten. Misschien is het inderdaad ieders eigen verantwoordelijkheid, maar het blijft wel onze maatschappij. Uiteindelijk moeten wij met elkaar samenwerken en ook met z’n allen voor de zorgkosten opdraaien. Ik denk dat het helemaal zo slecht nog niet is om elkaar een beetje te helpen. Dikke kans dat je dan een ‘Bemoei je met je eigen zaken’ naar je hoofd geslingerd krijgt, maar je hebt misschien wel een zaadje geplant.

Wat zou jij doen, als je een zwangere vrouw iets ziet doen wat echt not done is?

 

* Ik heb het inmiddels een keer uitgeprobeerd en in een Italiaans restaurant bij een serveerster een glas wijn besteld. Tot mijn stomme verbazing schreef ze het zonder blikken of blozen op. Toen ik zei dat het een grapje was en naar mijn buik wees, zei ze dat één wijntje wel kon!
Ik weet dat onderzoeken uitwijzen dat negen glazen alcohol per week op de lange termijn (= eerste vijf levensjaren) niet schadelijk zouden zijn voor het kind, maar dat is toch niet iets waar je het lichaam van je ongeboren kind mee wilt belasten?

Comments are closed.