Tekort aan magnesium, een ernstig en miskend probleem

Een bekend gezegde is: “Je weet pas wat je mist, als je het niet meer hebt.” Meestal wordt dit gebruikt als het om een verloren liefde gaat, maar daar wil ik het niet over hebben. Alhoewel… Misschien een ander soort liefde. Mijn liefde voor magnesium.

MoeMagnesium behoort al enige tijd tot de supplementen die ik dagelijks gebruik. Ik heb ooit geleerd dat magnesium noodzakelijk is bij wel 300 processen in  het lichaam en dat de meeste mensen er te weinig van hebben. Brave student als ik was, heb ik toen een potje besteld en sindsdien hoorde magnesium er gewoon bij.

Altijd ben ik op tijd met een nieuwe pot bestellen, maar laatst was ik te laat. Ik vergat het gewoon een paar dagen met als gevolg dat we een week zonder magnesium zaten. ‘No big deal’, dacht ik. Maar wat had ik het mis zeg.

Na twee dagen zonder magnesium was ik vroeg op de avond extreem moe. Ik kon maar niet begrijpen hoe dat kwam. Dus ik ging maar vroeg (lees: om 20.00u!) naar bed. Na een paar dagen vroeg naar bed was ik nog steeds futloos en snel moe. Toen ging er een lampje branden: magnesium! Ik heb het nooit echt zo sterk gevoeld, maar het is waar: Je weet pas wat je mist, als het er niet meer is. Nu weet ik hoe belangrijk magnesium is. Het geeft mij energie.

Chocola

De meeste vrouwen weten wel dat magnesium noodzakelijk is voor ontspanning. Alleen weten ze niet dát ze het weten. Ik zal het uitleggen. Wie heeft er tijdens de menstruatie een enorme behoefte aan chocola? Of misschien kan ik beter vragen wie daar geen behoefte aan heeft…

Die behoefte aan chocola is niets meer dan dat het lichaam om magnesium vraagt. Ok, chocola doet ook allerlei endorfines vrijkomen, waarvan je blij wordt, maar magnesium werkt ontspannend op de spieren. De baarmoeder is ook een spier. Cacao is rijk aan magnesium. Helaas zit er in de gemiddelde reep chocola maar weinig cacao. Je moet echt chocola hebben met minimaal 72% cacao. Spierontspanning is slechts één van de vele redenen om extra chocola…uhh, ik bedoel magnesium te gebruiken.

Chocola

Magnesium vs. calcium

We weten inmiddels dat calcium best belangrijk is voor het lichaam, maar magnesium, het echte onmisbare mineraal, is een beetje een ondergeschoven kindje.

Calcium zorgt ervoor dat je cellen, spieren, slagaders en luchtwegen samentrekken. Raad eens wat er nodig is om deze weer te laten ontspannen? Magnesium! Het zorgt ervoor dat je spieren, slagaders en kleine luchtwegen ontspannen en wijder worden. Zouden spierspanningen, hoge bloeddruk en astma misschien iets met magnesium te maken kunnen hebben?

Magnesium in het lichaam

Zoals gezegd heeft magnesium meer dan 300 functies in het lichaam. Natuurlijk ga ik die niet allemaal opnoemen. Maar heb je ooit wel eens gehad dat je ooglid een beetje begon te trillen? Of dat je midden in de nacht wakker werd met kramp in je kuiten of tijdens het sporten? Dit kunnen tekenen zijn van een magnesiumtekort. Hieronder volgt een lijst met ziektes en symptomen waarbij het gebruik van een magnesiumsupplement een positieve uitwerking kan hebben.

 • ADHD
 • Depressie
 • Slaapproblemen
 • Stress
 • Geheugenproblemen
 • Migraine
 • Menopauze of PMS
 • Hartritmestoornissen
 • Hoge bloeddruk
 • Verhoogde bloedvetten (triglyceriden)
 • Insulineresistentie
 • Obesitas
 • Spierkrampen – Ooit wel
 • Obstipatie
 • Darmkanker (preventief)
 • Osteoporose
 • Astma
 • Incontinentie (verminderde blaasfunctie)
 • Vermoeidheid

Dat zijn heel wat klachten en ziektebeelden. Het lijkt erop dat een tekort aan magnesium wat te maken heeft met alle veelvoorkomende ziektes. Vind je niet? Dat komt doordat een tekort aan magnesium het meest voorkomt in de Westerse wereld op een tekort aan vitamine D na.

Bronnen van magnesium

Zal ik het nog een keer zeggen? Chocola met minimaal 72% cacao is een lekkere bron van magnesium. Zelf lekkere dingen maken met rauwe cacaopoeder is natuurlijk beter. Zeegroente en groene bladgroente zijn ook goede bronnen van magnesium. Ook in zaden en noten zit magnesium. Volledigheidshalve moet ik zeggen dat volkoren producten en bonen ook goede bronnen zijn van magnesium, maar die at de oermens niet. Bij veel mensen zijn deze producten bovendien schadelijk voor de gezondheid.

Magnesiumrijke voeding

Hoeveel magnesium is genoeg?

Magnesium is noodzakelijk voor de aanmaak van energie. Als je nu je hoofd draait om naar buiten te kijken, heb je magnesium gebruikt. Daar komt bij dat stress zorgt ervoor dat je bijnieren enorm veel magnesium gebruiken. Voor de meeste mensen is stress een groot proleem. Niet alleen psychische of werk gerelateerde stress, maar ook lichamelijke stress. En dan hebben we nog die 300 andere functies. Dus de vraag is of magnesium uit voeding genoeg is om in de dagelijkse behoefte te voorzien. Nee dus. Zelfs niet als je volledig volgens oerprincipes eet. Dit heeft als reden dat er minder vitamines en mineralen in groente en fruit zitten, doordat deze op een verarmde bodem verbouwd worden.

Als je een ontzettend relaxed zittend bestaan leidt, zou een supplement van minimaal 200 mg magnesium al kunnen helpen tegen heel wat klachten. Bovendien zul je je al bij deze relatief lage dosering energieker voelen. Ga je een beetje sporten en stressen, dan heb je al gauw het dubbele nodig. Je kunt prima in de gaten houden of je niet te veel magnesium binnen krijgt. Hier is geen bloedtest voor nodig. Bij een teveel aan magnesium ga je namelijk aan de diarree. Dat is een heel handige graadmeter.

Magnesium moet aan een andere stof gebonden worden, wil het lichaam het kunnen opnemen. Er zijn veel varianten op de markt. Magnesiumbisglycinaat en -citraat zijn de best opneembare vormen. Magnesiumoxide is een laxeermiddel. Dus die moet je niet hebben.

In conclusio

Magnesium wordt in het lichaam in meer dan 300 verschillende processen gebruikt. Daarom wordt een magnesiumtekort in verband gebracht met heel veel verschillende klachten, ziektes en symptomen. De belangrijkste functie van magnesium is de energieproductie. Weinig magnesium betekent weinig energie.

Magnesium zit in diverse groenten, nootjes en zaden, maar door bodemverarming wordt dit steeds minder. Daardoor is magnesium een van de stoffen waarvan de meeste mensen een tekort hebben. Je weet pas dat je een tekort aan hebt, als je een tijdje een magnesiumsupplement hebt gebruikt en het is ineens op. Bij mij uitte zich dat in vermoeidheid.

Meer over vermoeidheid

E-book over oorzaken en oplossingen van vermoeidheidBen je overtuigd van het belang van magnesium voor het lichaam en in het bijzonder de energiehuishouding? Magnesium is slechts het topje van de ijsberg. Wil je weten hoe je meer energie kunt hebben? Dan zul je eerst moeten weten wat je zo moe maakt. Ontdek de belangrijkste oorzaken van vermoeidheid en wat je ertegen kunt doen in het E-book ‘Dokter, ik ben zo moe!’ Dat is het begin van energieker en gezonder leven.

 

Wat is jouw ervaring met magnesium?

 

37 Comments

 • Jolien

  21 februari 2013

  Heb zelf geen ervaring met magnesium, maar misschien toch eens iets om te proberen! Vind alleen dit stukje niet helemaal oke overkomen:

  Volledigheidshalve moet ik zeggen dat volkoren producten en bonen ook goede bronnen zijn van magnesium, maar die at de oermens niet. Bovendien zijn deze producten schadelijk voor de gezondheid.

  Schadelijk voor de gezondheid, tja, kan ik het toch niet helemaal mee eens zijn. Komt op mij wat stellig over en krijg er een beetje nare smaak van in mijn mond. Weet niet helemaal hoe ik het uit moet leggen, maar de omschrijving komt op mij heel fout over…..

  • Jenaida

   21 februari 2013

   Ik snap dat het zo nogal ongenuanceerd overkomt. Maar ik zeg dit natuurlijk niet zomaar. De woordjes ‘volkorenproducten‘ en ‘bonen‘ linken naar artikelen die ik daarover heb geschreven. Heb je die al gelezen? Mocht je het dan nog steeds ‘een beetje fout’ vinden, dan kan dat natuurlijk. Dit is in ieder geval hoe ik er over denk.

 • Mirjam

  21 februari 2013

  Hoi Jenaida, ik leer steeds meer door deze artikelen!! Sowieso dus een bedankje 🙂

  Verder vraag ik me af welke magnesiumtabletten jij gebruikt/aanraadt? Ik drink trouwens elke dag water met een keltisch zeezout oplossing, kan dat ook al helpen bij een magnesium tekort?

  Groetjes, Mirjam

  • Jenaida

   21 februari 2013

   Bedankt voor je berichtje Mirjam.

   Ik gebruik zelf magnesium van Bonusan, omdat hierin ook glycine en vitamine B6 zitten. Glycine zorgt dat het snel opgenomen wordt en B6 ondersteunt de werking van magnesium. Maar er zijn nog veel meer goede merken. Als het maar -bisglycinaat of -citraat is.

   Keltisch zeezout is geweldig. Het zit vol mineralen, ook magnesium. Dat helpt zeker tegen een magnesiumtekort, mits je er voldoende van drinkt. En dat is een beetje lastig te meten, omdat de concentraties per oogst variëren. Dus hoeveel voldoende is, kan ik je niet te zeggen. Hoeveel gebruik je nu?

   • Mirjam

    22 februari 2013

    Hee Jenaida! Ik gebruik nu een theelepel Sole per dag, opgelost in een glas water. Ik doe dit pas een dikke week..de eerste paar dagen heb ik twee theelepels sole gebruikt, één ‘s ochtends, één ‘s avonds, maar ik twijfelde of dit teveel zou zijn. Heb jij er ervaring mee?

    • Jenaida

     23 februari 2013

     1-2 theelepels Sole per dag is hoe het ´voorgeschreven´ wordt. Dus niks mis mee.

 • Nel Castricum-van Den Berg

  21 februari 2013

  Toch maar weer mijn pot Magnesiumcitraat tevoorschijn gehaald en weer gaan innemen. Het was een beetje in de versukkeling geraakt. Bedankt voor de reminder!!

 • Annemieke Daamen

  21 februari 2013

  Denk dat ik ook maar aan de magnesium ga, zo'n 11 symptomen zijn herkenbaar

 • Marina

  11 maart 2013

  Vandaag deze website en blog ontdekt, eindelijk eens goede en duidelijk info.
  Heb veel last van kramp in mijn kuit tijdens het sporten (heel irritant vooral) en wil graag magnesium gaan gebruik (ben ook vaak moe)

  De bonusan magnesium moet 3-4 x per dag ingenomen worden, bestaan er ook magnesium tabletten die minder vaak per dag ingenomen moeten worden? ik kom wel tabletten met minder x per dag tegen, maar daar zit allemaal Magnesiumoxide in.

  Als u dit weet , heel graag.

  Naast de magnesium wil ik multivitamine van bonusan gaan gebruiken.

  (ik sport 3x per week, ma: fitness en +/- 40 min cardio wo&za spinning is het dan ook verstandig om meer magnesium te gebruiken? Tijdens ongesteldheid heb ik nog erger last van kramp!)

  Alvast bedankt !

  Ik ga weer verder lezen op uw website.

  Vriendelijke groet,
  Marina

 • Maria

  23 april 2013

  Ik ook had ongeveer een jaar geleden erg last van vermoeidheid. Als ik s’ middags thuis kwam van werken en op de bank zat viel ik in slaap. En s’ avonds ging ik het liefst al heel vroeg slapen. Om tien uur s’morgens kon ik al niet meer en liep de hele dag te gapen. Dus naar de dokter, bloedtest en daar kwam uit ijzertekort en m’ n schildklier. Het bleek dus de ziekte van Hashimoto en dat is dat je schildklier NIET MEER WERKT!!!! Dus geen trage schildklier maar niet werkende. Dus medicatie eerst Thyrax verschillende dosering en nu Euthyrox. Dan ben je plots chronisch patiënt en moet je dus aan de medicijnen. Niet echt leuk, op z’n zachts gezegd. Ik ben wel iemand die ook zelf wat wil doen en niet alleen maar blindelings medicijnen wil slikken, b: v door beweging en je voeding aanpassen. Jenaida heeft mij heel goed geholpen door te vertellen wat te eten en wat je beter niet kan eten. Ik ben daardoor ook zonder moeite wat kilo’s kwijt die ik aangekomen was. En m’n medicatie is laag, voel me veel beter en heb weer energie. Haar adviezen zijn erg goed!! Mocht je je hierin enigszins herkennen neem Jenaida in de arm. Je gezondheid is een groot goed.

 • Ciska Fortgens

  1 mei 2013

  heb begrepen dat magnesium oraal slechts 10% opgenomen wordt en dat het beter is via oa de huid (olie) of mag. zout oplossing (oa. voet of ligbad), zie magnesiumcentrum in Den Bosch, hoe denk je daarover?

 • Sophie

  21 augustus 2013

  Hallo, ik ben 32 jaar en heb tal van klachten en denk dat ik met een magnesiumtekort zit , ik heb een bloedonderzoek gedaan naar mijn vit b,s en zit met een serieus vit b6 tekort . is het niet als je een b6 tekort heeft dat je ook een magnesium tekort kan hebben omdat die twee samen werken ?

  • Jenaida

   22 augustus 2013

   B6 is inderdaad belangrijk voor de magnesiumhuishouding. Dus een magnesiumtekort bij een fors B6-tekort is niet onwaarschijnlijk.

 • Irene Schaap

  7 september 2013

  Jammer dat je geen antwoord hebt gegeven op deze vraag, want ik ben er ook benieuwd naar:

  Ciska Fortgens zegt:
  1 mei 2013 om 10:56
  heb begrepen dat magnesium oraal slechts 10% opgenomen wordt en dat het beter is via oa de huid (olie) of mag. zout oplossing (oa. voet of ligbad), zie magnesiumcentrum in Den Bosch, hoe denk je daarover?

  • Jenaida

   9 september 2013

   Soms glippen vragen ertussendoor…
   De opname van magnesium uit voeding in de darm loopt op tot wel 60%. Voor een magnesiumsupplement is de opname afhankelijk van de verbinding. Verder verschilt de opname van persoon tot persoon. Maar 10% is wat aan de magere kant. Transdermale opname heeft wel een aantal voordelen boven orale inname. Ik heb er zelf echter nog geen ervaring mee.

 • E. Kerkhoffs

  11 oktober 2013

  Als ik multivitaminen neem van bijv Bonusan of Plantafit en ik als extra nog magnesium nemen wil, krijg ik dan niet teveel B6 binnen (in ieder geval meer dan 20mg)? Daarnaast zie ik dat Magnesium met Taurine (Plantafit magnesium of Bonusan Magnesan Forte) en zonder Taurine (Bonusan Magnesiumcitraat) aangeboden wordt. Is Taurine aan te bevelen of niet?

  Overigens wil ik Magnesium proberen omdat ik door onrgelmatige diensten vaak een moe gevoel heb.

  Bedankt!

 • Hb

  1 december 2013

  Toch is het best lastig om er vanuit te gaan dat je een magnesium tekort hebt. Door wat klachten is mijn bloed op magnesium en b6 getest. Conclusie; mijn b6 is zelfs wat hoog nl. 105 en magnesium 0.99. Te hoge b vit. Kan zelfs schadelijk zijn. Dus niet altijd zomaar slikken denk ik.

 • Mariska

  27 januari 2014

  De reactie van Maria,23 april 2013, 15.13 u. vond ik hoopgevend. Zou je mij willen laten weten wat ik beter wel/niet kan eten ivm de ziekte van Hashimoto? Ik slik Thyrax. Ik voel me uitgeput, kan slecht ontspannen, slapeloosheid, jeuk etc. Ik hoop echt dat je wilt reageren, Jenaida!!!

 • Annette Schaap

  15 mei 2014

  Welk produkt gebruik je en waarom? Is er verschil in kwaliteit? Waar moet ik op letten?

 • Erna Hans

  22 juni 2014

  Ik heb een pot magnesium van een landelijke drogistenketen. Samenstelling per 2 tabletten, citaat "magenesium (magnesiumoxide) 375 mg = 100% ADH". Doet deze magnesium dan niks of hoe moet ik dit zien, gezien jouw opmerking hierover in je blog?

 • kimberley pex

  4 augustus 2014

  Na 27 operaties (darmen, fisteltrajecten,colectomie stoma,breuken en prolapsen en schildklier)en t heengaan van mijn Tommie-dat was de finale druppel-, kreeg ik n fikse burnout. Vreselijk. Krampen, dag en nacht. Liet alles uit mn handen vallen, mn hart ging tekeer, opeens ‘n hoge bloeddruk, en helemaal OP, gesloopt, ja ik voelde me rijp voor de sloop. Hier kom ik nooit meer uit dacht ik.Nu neem ik 3x p.d.1 chelaat-, 2 theelepels citraat- en 500mg. oxide magnesium, gewoon n mix dus.Ook veel bananen 2 tot 3 pd.Paar zakken amandelen moet ik ook weer aanschaffen.En taurine en C en b.complex. Er is soms weer ver weg,licht te zien in de tunnel. Het boek;Bijnieruitputting van J.Wilson is ook ‘n steun in de rug.

 • kimberley pex

  4 augustus 2014

  p.s. schildklierhormonen en magnesiumsupplementen nooit samen innemen, altijd minimaal 4 uur ertussen laten !

  • jennifer

   28 augustus 2014

   En hoe zit dat dan met thyrax en sole?

   • Jenaida

    8 september 2014

    Magnesium belemmert de opname van Thyrax.

 • Jenaida van Wijk-Cicilia

  8 september 2014

  Een rijkelijk laat antwoord, maar magnesiumoxide is de slechtst opneembare (en goedkoopste) vorm van magnesium. Het zal wel iets doen, maar het meeste verdwijnt in het toilet.

 • Cora Prast

  6 oktober 2014

  Magnesium was voor mij het verschil tussen de hel en de hemel. Het verhaal is te lezen op deze lezersbrief: http://www.earth-matters.nl/5/9822/gezondheid/magnesium-hielp-mij-van-mijn-depressie-en-de-medicijnen-af-te-komen.html

 • Willem

  28 oktober 2014

  Ik ben sinds 2 weken ook overtuigd van de kracht van magnesium citraat

 • Liana Krekels

  10 februari 2015

  Welk merk gebruik jij precies?

 • Hedwich

  25 februari 2015

  Wat een verhelderend artikel! En erg herkenbaar. Ik ben er eigenlijk stomtoevallig tegenaan gelopen. Ik ben een van die vele vrouwen die last heeft van pms en liep al langere tijd rond met allerlei klachten. En daar was het antwoord: Magnesiumtekort. Ik slik het sinds maandag en merk een ontzettend groot verschil. Er is alleen nog een vraag waar ik mee rondloop: Ik eet geen rood vlees, maar sport zo`n drie tot vier keer per week. Slik s`ochtends een vitaminepil met groene thee eb daar zit ook 50 gram magnesium in. Sporters schijnen meer magnesium te moeten slikken. De adh is 250 tot 350 voor vrouwen. Ik slik
  Magnesium Citraat Now Foods waar 200 in zit. Aangezien ik elke dag een halve banaan eet, hoeveel van deze tabletten dien ik dan nog in te nemen voor een optimale werking?

  Met vriendelijke groet,
  Hedwich

 • Jannie

  20 mei 2015

  Een paar maanden terug met goede magnesium
  Begonnen . de verbinding met citraat .
  Mijn man sporten veel , en had veel kramp .
  Wij gebruikte calcium / magnesium van een
  Voordelige drogist .
  Dat heeft dus weinig zin gehad .
  Meer vulstoffen en geen citraat verbinding .
  Het nam dus niet goed op .
  Hij heeft erg veel stress gehad op zijn werk
  en ik denk nu . Dat hij een heel groot tekort
  van magnesium heeft gehad .
  Had ik toen maar geweten wat ik nu weet .
  Ook mijn buurvrouw heeft een ernstig tekort
  Ik weet het zeker .
  Ze eten geen enkele groente , en ze is geestelijk
  In een vreselijke staat .
  Ik wou dat ze luisterden naar mijn verhaal .
  Misschien samen met vit d 3 en b12 de oplossing .
  Beter als als aan de zware anti depresievaa ‘s

  P

 • Shirley Tempel

  15 augustus 2015

  ik kan slikken wat ik wil …. maar de klachten gaan er niet alleen niet van weg, maar worden erger …… maar met mijn injecties met magnesium gaat het een stuk beter … moet ik alleen niet even wat later injecteren … want dan pluk ik daar meteen de vruchten van …. 🙁 en die gevolgen kunnen wekenlang aanhouden. Ik heb tot op heden nog niemand ontmoet die hetzelfde probleem heeft als ik ….. en voel me dus ook vaak erg alleen staan in deze.. :'(

 • Shirley Tempel

  15 augustus 2015

  zit nu ook te huilen …. deels van de pijn … (aangezien ik deze week reeds twee keer in de steek ben gelaten door de thuiszorg … en daardoor steeds niet op tijd mijn injectie kreeg …. met alle gevolgen van dien(!) ) maar ook omdat het me regelmatig teveel wordt allemaal ….. ik zou zo graag eens een lotgenoot ontmoeten …. (aan de andere kant hoop ik dat ik de enige ben … want ik gun NIEMAND hetzelfde probleem)

 • ah

  3 september 2015

  Ik heb allerlei soorten magnesium geprobeerd, maar krijg van elke keer na een paar dagen ontzettende hoofdpijn. nu al 8 keer weer begonnen maar toch weer gestopt ivm die hoofdpijn. terwijl ik wel een magnesiumtekort heb in mijn bloed. normaal gesproken geen hoofdpijn.
  herkent iemand dit?

 • NHB

  16 september 2015

  Beste Jenaida,

  Ik neem al 23 jaar thyrax en sinds 6 weken neem ik magnesium-calsium van Solgar. 23 jaar geleden is de helft van mijn schildklier verwijderd vanwege een struma ook heb ik als kind veel lichaamspijnen gehad. Gaan magnesium en thyrax wel samen? Ik moet wel zeggen, dat ik minder pijn in mijn vingers en schouders heb.

 • Gebruers

  21 december 2015

  Beste Jenaida

  Wat is het resultaat van je magnesium als je reeds maanden of zelfs jaren maagzuurremmers neemt?
  Is het dan voldoende om een pilletje zoals deze link http://www.bpluspharma.be/ te slikken?
  Of moet je naar zwaardere magnesiumtabletten grijpen?

  Weet er iemand raad?

  Grts Hugo

  • Jenaida

   22 december 2015

   Neem een PNI-therapeut of -arts in de arm om je magnesium op te krikken.
   Met dagelijks 1 pilletje kom je er niet.