Onthulling van de eeuw: “Suiker maakt niet dik”

Suikerklontjes

SuikerklontjesTenminste dat is wat Coca Cola zegt in de uitzending van Zembla van 21 februari 2013. Deze uitzending had als titel: De zoete verleiders. Hierin werd onthuld hoe de suikerindustrie werkt en wat de effecten van suiker zijn. Suiker maakt dik. Dat weten we allemaal, maar waarom eten we het dan toch?

Geprogrammeerd voor suiker

In de oertijd was zoetigheid (lees: fruit en honing) niet iets van alledag. Sterker nog, het was maar enkele maanden per jaar beschikbaar en dan moest het eerst nog verzameld worden. Zoetigheid betekende snelle energie en bij overmatig gebruik werd dit omgezet in vet. Dat was niet erg. Want dat beetje extra lichaamsvet was de perfecte energiebron voor de winters, waarin voedsel schaars was.

Suiker is een combinatie van glucose en fructose. Maar als we het hebben over suiker als energiebron, praten we over glucose. Glucose is belangrijk voor ons lichaam. Het is de belangrijkste energiebron voor onze hersenen. Als de hersenen geen energie krijgen, is het afgelopen. Om dit te voorkomen kan ons lichaam zelf suiker maken. Wist je dat er maar liefst vijf hormonen zijn die ervoor kunnen zorgen dat je bloedsuikerspiegel hoger wordt? Dit zijn cortisol, glucagon, adrenaline, noradrenaline en groeihormoon. Aan de andere kant is er maar één hormoon dat ervoor zorgt dat glucose opgenomen wordt en dat is insuline.

Als we in de evolutie zoveel zoet hadden gegeten als we nu doen, had ons lichaam er wel voor gezorgd dat er meer hormonen waren die voor de opname van glucose konden zorgen. Maar deze overvloed aan suiker is ons lichaam vreemd. Een tekort is wat het kent. Daarom zijn er vijf hormonen die kunnen voorkomen dat er geen tekort ontstaat. Maar zelf suiker maken kost het lichaam meer moeite dan suiker eten en opnemen. Daarom zijn we geprogrammeerd voor zoet.

Kinderen en suiker

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een baby al in de baarmoeder een voorkeur heeft voor een zoete smaak. Vervolgens wordt het kind geboren en krijgt het moedermelk. Ook moedermelk heeft een wat zoete smaak. Dan krijgt het een liga of ander kinderkoekje met zogenaamd natuurlijke suikers. Diksap en roosvicee om te drinken en een pyjamapapje met 35 gram suiker om te slapen. Tenslotte weten kinderen niet beter dan dat suiker bij het leven hoort. Het enige probleem is dat het lichaam dat niet weet en al die suikers probeert op te slaan. Het gevolg is dat kinderen al op jonge leeftijd geprogrammeerd worden op overgewicht.

Liga

Suiker in frisdrank onderzocht

In Zembla kwam dhr. Katan aan het woord, hoogleraar Voedingsleer aan de VU. Hij heeft onderzoek verricht op een  Nederlandse basisschool naar het effect van suiker in frisdrank op het gewicht. Een groep kinderen kreeg een blikje drinken met zoetstoffen en de andere groep kreeg een blikje met suiker. Na 1,5 jaar bleek de groep kinderen die suiker hadden gedronken, bijna een kilo zwaarder dan de kinderen die zoetstoffen hadden gedronken. Dit was nog nooit eerder aangetoond. Dit artikel is verschenen in de New England Journal of Medicine. Een artikel in dat tijdschrift is te vergelijken met het winnen van Olympisch goud. Er is niks hogers. Toch probeert de suikerindustrie zich hier uit te wurmen.

De suikerindustrie, de Goliath

Verbazingwekkend genoeg heeft Zembla een rondleiding door Suikerunie voor elkaar gekregen door directeur Mesters himself. Natuurlijk werd hem het vuur aan de schenen gelegd met vragen over de winst, belangenverstrengeling en gezondheidsrisico’s. Het leek erop dat de beste man echt geloofde in de onzin die hij stond te vertellen. Maar als je omzet van 700 miljoen Euro op het spel staat, is acteren een koud kunstje.

Het acteren ging mw. Verheesen, directeur van de Suikerstichting, minder goed af. Deze stichting wekt de indruk de burger van objectieve informatie over suiker te voorzien, maar niets is minder waar. Deze stichting wordt bestuurd door directieleden (ook dhr. Mesters) van Suikerunie en gesponsord door Suikerunie. Hoezo belangenverstrengeling?!

Deze mw. Verheesen claimt niet meer dan een voedingswetenschapper te zijn, maar is in feite een lobbyist voor de suikerindustrie. Dit ontkende zij uiteraard in alle toonaarden, maar haar gezicht vertelde iets anders. Ze beweerde zelfs dat er geen ongezonde of gezonde voeding bestaat, alleen ongezonde voedingspatronen.

David en Goliath

De suikerindustrie is groot, de suikerindustrie is machtig. Al 40 jaar probeert zij iedere negatieve uiting over suiker de kop in te drukken. Zij heeft overal een hele dikke vinger in de pap. Bij het Europees Parlement doen lobbyisten hun best om de wensen van hun bedrijf ten gehore te brengen. En dit ‘ten gehore brengen’ gaat niet zachtzinnig. Hier zijn grote bedragen mee gemoeid.

Dit klinkt misschien een beetje als bangmakerij, maar we zijn niet veilig. We kunnen er niet vanuit gaan dat de overheid aan onze gezondheid denkt. Zelfs de Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organization, WHO) wordt gesponsord door de Amerikaanse suikerindustrie, voor 400 miljoen Dollar! De macht van de suikerindustrie reikt zo ver dat ze dreigde deze financiële steun stop te zetten, toen de WHO een rapport wilde uitbrengen, waarin stond dat mensen minder toegevoegde suikers zouden moeten eten.

Terecht dat Zembla opende met: ‘Suiker is niet alleen lekker, het is ook een miljardenbusiness.’

Suiker is net cocaïne voor de hersenen

Mw. La Fleur, neuro-endocrinoloog AMC, heeft onderzoek gedaan naar de effecten van suiker op de werking van de hersenen. Hierin kregen ratten een combinatie van suiker en vetten te eten. Deze ratten vertoonden na verloop van tijd opvallend ‘snack-gedrag’. Een soortgelijk onderzoek werd gedaan bij jonge gezonde mannen. Wat bleek? Het systeem dat zorgt voor het reguleren van eten en het stoppen van eten werd minder actief. De combinatie van vet en suiker maakt dat je moeilijk kunt stoppen met eten. Suiker heeft een zelfde effect op de hersenen als het gebruik van cocaïne, maar de respons is hierbij veel minder.

Suiker in de toekomst, voor onze kinderen

Onze kinderen worden geprogrammeerd op suiker. Mijn kinderen drinken alleen water. Veel mensen vinden dit zielig. Waarom eigenlijk? Onze jongste (2 jaar) weet niet eens wat snoep is. Laatst kreeg hij ergens zo’n Haribo-aardbei. Hij beet erop, dacht dat het plastic was en legde het weg. Blij dat ik was.

Maar hoe lang gaat dit nog zo? De oudste gaat over een paar maanden naar de basisschool. Daar gaat een stukje controle. We hebben ons best gedaan om ze een goede basis mee te geven, maar hoe lang kunnen we nog op tegen het geweld van alle tekenfilmfiguren op allerlei voedingswaren, reclames op tv en weet ik veel wat nog meer. En de sociale druk op de middelbare school? Gelukkig duurt dat nog een paar jaar.

De scholen werken helaas niet mee in dit verhaal. Nou ja, ze werken wel mee, maar dan met de suikerindustrie. Coca Cola speelt slim in op de wens/noodzaak van scholen om hun leerlingen op uitjes te kunnen laten gaan en om hun gymzaal in te kunnen richten. In Zembla vertelde een schooldirecteur schaamteloos dat de school van Coca Cola €19.000 per jaar krijgt als vergoeding voor de snoep- en frisdrankautomaten die er staan. Hij durfde er nog bij te zeggen dat de school dat niet om commerciële redenen doet en dat Coca Cola haar producten op een zeer verantwoorde wijze aanbiedt aan de kinderen. Doe mij dan maar geen schoolreisje. De meeste vond ik toch niks aan.

Klik HIER voor de volledige aflevering. Het is echt de moeite waard.

Oh ja, Goliath werd verslagen. Deel dit artikel, als je een David wilt zijn.

40 dagen zonder suikerJe kunt van je suikerverslaving af komen en de suikerindustrie niet langer je keuzes laten bepalen. De cursus 40 dagen zonder suiker kan je hierbij helpen.

In 40 dagen leer je alles over de risico’s van suiker en de voordelen van leven zonder suiker. De cursus is compleet met boodschappenlijstje, recepten en nog veel meer.

 

5 Comments

 • Merle

  22 februari 2013

  Wat n fijn artikel. Ik heb de uitzending welliswaar nog niet gezien. Maar bedrijp ik het goed werd er gezegd dat zoetstoffen minder dikmaken dan suiker? Wat vindt jij daarvan en van t onderzoek? M.i. een pleidooi voor de zoetstofindustrie?

 • Elsje Berkenbosch

  22 februari 2013

  Gewichtstoename en ook gaatjes in tanden zijn afschuwelijk, maar suiker veroorzaakt meer ellende dan we denken.
  Mensen worden door suiker te eten sneller oud en krijgen ook sneller kanker.
  Door een stijgend glucose-en insulinegehalte in het bloed wordt IGF, een soort groeihormoon gevormd (het lichaam ervaart overvloed en wil groeien), dat zorgt voor groei en veroudering en dus voor een hogere kans op kanker (IGF bevordert immers celgroei). Ook wordt het risico op het krijgen van diabetes groter.
  Glucose is tevens een belangrijke brandstof voor kankercellen.
  Glucose zorgt er ook voor dat eiwitten zich met elkaar verbinden tot een kleverige substantie waardoor o.a. rimpels ontstaan , verharde bloedvaten(hoge bloeddruk), sneller stollend bloed, staar, mindere werking van de nieren, minder werkend immuunsysteem.

  Mensen die een te hoge bloeddruk hebben b.v. krijgen pillen waar ze ziek van worden, maar nooit het dringend advies suiker totaal te vermijden.
  Als de reguliere geneeskunde niet ten strijde trekt tegen suiker, dan zullen anderen dat moeten doen.
  Alhoewel ik niets heb met de bijbel wil ik graag een David zijn en sluit me bij je aan Jenaida!!

 • Hella ten Oever

  22 februari 2013

  Jenaida, mijn zoon is 16 en doet ook niet mee met dat gesnoep en frisdrank drinken op de middelbare school. Blijkbaar heb ik hem goed opgevoed (Kom ik geef mezelf een complimentje….) Mijn andere kinderen probeer ik hetzelfde op te voeden, dus ik ben benieuwd wat die straks gaan doen. Ga er gewoon vanuit de ze niet mee gaan doen aan die waanzin, heb het er aan tafel over in normale gesprekken en benadruk je eigen gezonde leefwijze.

 • Heel goed dat dit via Zembla in het bewustzijn van mensen wordt gebracht. Suiker zelf is geen boosdoener, het is alleen de manier waarop we er mee omgaan…En het valt inderdaad niet mee om in deze maatschappij je kinderen dit 'te onthouden': geen frisdrank thuis, geen/weinig snoep, zoveel mogelijk natuurlijke suikers als ingredienten…dit vergt al moeite genoeg, en dan nog de onbegrijpende/onwetende medemensen. Bravo Zembla.