Hooikoorts: sniffend en snotterend de lente door

Hooikoorts in het veldDe vogeltjes fluiten, de zon straalt, de terrassen zitten de vol. Het is eindelijk zover: het is lente! Voor heel veel mensen is dit geweldig, maar voor honderden duizenden andere mensen  breekt een tijd aan van niesbuien, loopneuzen, tranende jeukogen en allerlei pillen, neussprays en oogdruppels. Jawel, ik heb het over hooikoorts. Iets waar ik zelf ook gevoelig voor ben en met mij een groeiend aantal Nederlanders. Het is gewoon iets waar je jaarlijks naar uit kunt kijken. Toch? Of is er meer mogelijk dan lijdzaam afwachten?

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie voor pollen van grassen, bomen en andere planten. Anderhalf miljoen Nederlanders hebben hier last van. Dat betekent dat 1 op de 5 mensen hier jaarlijks mee te maken heeft. Dat is best wel veel! En met een beetje pech heb je er 10 maanden per jaar last van.

Grassen, bomen en planten willen zich natuurlijk ook voortplanten. Hierbij maken ze handig gebruik van de wind. Deze blaast zo’n heerlijke lading pollen je neus en ogen in. Normaal gesproken zou dat geen probleem moeten zijn, maar voor steeds meer mensen maakt zo’n wind de lente ondraaglijk.

Hooikoorts is dus een allergie voor pollen. Die komen binnen en veroorzaken een ontstekingsreactie waarbij histamine vrijkomt. Histamine zorgt ervoor dat er meer vocht vrijkomt. Resultaat: loopneus en traanogen. Daarnaast hecht histamine aan bepaalde zenuwuiteinden. Gevolg: onbedwingbare niesbuien en jeukogen. Deze symptomen kunnen zich uitbreiden naar de bijholtes en longen en zo benauwdheid veroorzaken.

Hooikoorts

Hooikoorts, niks aan te doen?

Een google-search laat het volgende zien.

Hooikoorts.com (gesponsord door een anti-hooikoortsmiddelenfabrikant): “Helaas is hooikoorts niet te genezen. Gelukkig zijn de hooikoortsklachten wel te verlichten.”

Nu is dat natuurlijk niet een heel objectieve site. Wat zegt Wikipedia?

“Hooikoorts is in de meeste gevallen te bestrijden met medicijnen zoals een antihistaminicum en/of door desensibilisatie.”

Ok, Wikipedia weet ook niet alles. Wat zeggen de huisartsen ervan?

NHG-standaard Allergische en niet-allergische rhinitis (= neusklachten): “Het gaat vanzelf over binnen 10 tot 30 jaar. De symptomen kunnen wel bestreden worden met CORTICOSTEROÏDEN”, prednisonachtige middelen dus. Deze staan bekend als een paardenmiddel en uit ervaring weet ik dat mensen terugdeinzen bij het horen van die naam.

Tja, daar ben je dan mooi klaar mee. Er is niks aan te doen, je kunt medicijnen krijgen om de klachten te verminderen en over een jaar of 30 is het over.

Hoe het echt zit met hooikoorts

Hooikoorts heeft dus niks met hooi of met koorts te maken. Het is een immuunreactie uitgelokt door pollen. Maar hoe zit dat dan?

Ons immuunsysteem bestaat uit drie lagen:

 1. De lichaamsbarrières: alles wat voorkomt dat dingen van buiten binnen komen. De huid is wel de meest zichtbare barrière die we hebben. Maar ook de darmen vormen een barrière, en de slijmvliezen van je neus, ogen, geslachtsorganen en longen ook.
 2. Het aangeboren immuunsysteem: ons oudste en snelste verdedigingsmechanisme. Dit wordt geactiveerd, als de barrières hebben gefaald. Het ontdekt een indringer en ruimt deze op. Wat voor indringer het is, maakt niet uit, hij wordt gewoon keihard uitgeschakeld. Het systeem haalt alles uit de kast. Het is te vergelijken met een kanonskogel op een mug schieten. Het werkt wel, maar dan heb je wel een groot gat in de muur. (lichtelijk gechargeerd)
 3. Het adaptieve immuunsysteem: dit systeem leert al doende. Als er een indringer binnenkomt, wordt deze onschadelijk gemaakt door het aangeboren immuunsysteem. Deze immuunreactie wordt in het geheugen opgeslagen om deze specifieke indringer in de toekomst sneller en efficiënter uit te kunnen schakelen zonder gebruik te hoeven maken van het aangeboren immuunsysteem. Dit is waar vaccinaties zich op richten.

Dit is een beetje een fysiologisch praatje, maar het gaat om dit: het immuunsysteem wordt pas actief als er een barrière kapot is. Dus pollen kunnen pas problemen geven, als de barrière in je neus en/of ogen stuk is.

Hoe gaan barrières stuk?

Je kent deze uitspraak vast wel: “Je weerstand begint in je buik!”

Die uitspraak klopt helemaal. Het drankje dat bij deze uitspraak hoort, klopt niet. Maar dat is een ander verhaal.

De hoeveelheid en soort bacteriën die je in je buik, in je darmen, hebt, is bepalend voor de verdediging op al je barrières. Deze bacteriën zorgen namelijk voor een beschermende slijmlaag over de vliezen die in contact staan met de buitenwereld. Dus als je weinig goede bacteriën in je darmen hebt, zou het wel eens zo kunnen zijn dat je vatbaarder bent voor indringers.

Lekke darm oorzaak hooikoorts

Je kunt je voorstellen dat het gebruik van antibiotica niet bepaald gunstig is voor je darmbacteriën. Dit geldt ook voor verschillende andere medicijnen, maar ook voor bestrijdingsmiddelen en alcohol. Maar de grootste bedreiging voor onze darmen wordt gevormd door de dingen die we eten, en in het bijzonder de dingen waarvan we denken dat ze gezond zijn.

Ik heb het hier over brood, of beter gezegd graanproducten. De graanplant wil zich ook voortplanten, maar niet verteerd worden. Daarom bevat deze verdedigingsstoffen om ervoor te zorgen dat degene die de zaadjes eet, ze ook weer uitpoept. Maar wij mensen hebben bedacht dat je graan kunt malen en zo krijgen we de verdedigingsstoffen van de graanplant binnen.

Dit zijn onder andere saponinen en lectines. Saponinen lossen het darmslijmvlies op en lectines maken minuscule gaatjes in de darmwand. Hierdoor kunnen stoffen binnenkomen, die buiten zouden moeten blijven en zo een immuunreactie veroorzaken. Dit kunnen bacteriën en virussen zijn, maar ook pollen van bomen, grassen en planten. Saponinen en lectines zitten trouwens ook in peulvruchten. Saponinen vind je ook in aardappelen en andere nachtschadeplanten.

Wat te doen tegen hooikoorts?

We zitten nu midden in hooikoortshoogseizoen. Dus nu is symptoombestrijding misschien wel het enige wat je zou kunnen doen. Maar of cortison van de huisarts het middel bij uitstek is, is nog maar de vraag. Vitamine C breekt namelijk een teveel aan histamine af en magnesium doet hetzelfde. Dus misschien kun je daar wat mee.

En voor volgend jaar kun je nu vast beginnen met het repareren van je darmwand. Zo repareer je ook je neus- en oogslijmvliezen en voorkom je dat pollen binnen kunnen komen. Dat houdt in dat je sowieso geen dingen moet eten die je darmen kapot maken. Misschien kun je de hoeveelheid darmbacteriën aanvullen door het eten van gefermenteerde producten of misschien zelfs met levende bacteriën in de vorm van probiotica.

Als je bijna dood gaat door een bacteriële infectie, is een antibioticum natuurlijk het aangewezen medicijn. Maar antibiotica worden helaas veel te makkelijk voorgeschreven. Dus wees op je hoede. Vraag altijd ‘waarom?

Mijn ervaring met hooikoorts

Vanaf mijn dertiende werd ik geteisterd door hooikoorts. Ik had geen zin om naar de huisarts te gaan. Dus ik kwam het hooikoortsseizoen niezend, tranend en wel door, jaar na jaar. Sinds ik mijn eetpatroon radicaal heb omgegooid en bijna alleen maar eet volgens het oerdieet (groente, fruit, vis, gevogelte, eieren, vlees, noten en zaden), heb ik nergens meer last van. Dan zou je kunnen denken dat ik er ‘al overheen gegroeid ben’. Maar inmiddels heb ik ook al gemerkt dat als ik in zwakke momenten mijn darmen verwaarloosd heb, hooikoorts mijn straf is.

Vrij van hooihoorts

Hoe staat het met jouw barrières?

2 Comments

 • Cecile Verkuijlen

  15 mei 2013

  ja.ik ben cecile verkuijlen

 • Kiran

  28 februari 2016

  3 maanden moet vnodoelde zijn voor de Kustmarathon. Niet te veel verwachten, lekker (uit)lopen dan kun je jezelf alleen maar verrassen. Leuk dat ik je daar weer tegen ga komen. Hoop dat je in goede gezondheid de zomertrainingen op kunt pakken. Veel plezier in Portugal. Het is je gegund Kees.