Mijn ervaring met sapvasten deel 3: dag 2 en 3

Gisteren was het een drukke dag. Daarom vandaag een verslag van de tweede en derde dag van het sapvasten. Drukte kan eigenlijk helemaal niet bij vasten, maar het leven gaat ook gewoon door. Dat vind ik ook wel het mooie van sapvasten: het leven kan gewoon doorgaan. Maar gelukkig is het nu weekend.

Sapvasten dag 2

Het valt me op dat ik helemaal geen honger heb. Vandaag waren we op pad. Voor de kinderen had ik allerlei lekkers mee en voor mezelf een lekker sapje. Toen ik een beetje cashewpasta op mijn hand kreeg, was de verleiding groot om het niet af te vegen aan een doekje. Maar ik heb de verleiding kunnen weerstaan. Vandaag stond een combinatie met radijs op het menu: bijzonder!

Ik mis het eten op zich niet. Het scheelt heel veel kookwerk en vaat. Dus dat is wel een prettige bijkomstigheid. Van alle voedingsmiddelen mis ik mijn nootjes toch wel het ergst. Lekker knapperig kraken. Nog maar een paar dagen volhouden en dan zijn ze weer welkom.

Trainen en sapvasten

Naast afkicken van vast voedsel moet ik ook licht afkicken van mijn trainingsprogramma. Ik ben toch wel dagelijks aan het trainen met de kettlebell of ik doe een body weight workout. Maar spieren gebruiken, terwijl ik niet de voedingsstoffen binnen krijg om die spieren in stand te houden en op te bouwen is niet zo handig. Dus dat we maar even niet.

In plaats daarvan heb ik deze week het nuchter bewegen voor de kinderen geïntroduceerd. Iedere ochtend maken we voor het ontbijt een korte of langere wandeling. Dat past prima bij het sapvasten en natuurlijk ook bij de oerlifestyle. De kinderen vinden het ondanks de kou gelukkig ook lekker.

Mediteren

Iedere ochtend begin ik de dag met een korte meditatie (± 15 min). Even stilstaan, even tot bezinning komen, even rust. Dit is een mooie combinatie met het sapvasten. Rust is niet alleen nodig voor het lichaam, maar ook voor de geest. Hierna doe ik wat yoga-achtige stretchoefeningen en dan kan de dag beginnen.

Sapvasten dag 3

We begonnen de dag met een bijzondere combinatie met zoete aardappel. Hoewel alle sappen lekker waren, was dit toch echt wel de lekkerste sap tot nu toe. Ik heb de sap licht opgewarmd om het idee van… ja, soep kan ik het niet noemen, het had een lekker romige smaak, bijna chocolademelk. Een paar dagen geen vast voedsel doet wel iets met de smaak. Ik ben er de kleine dingen meer door gaan waarderen.

De eerste resultaten

Een paar dagen vasten werpt duidelijk zijn vruchten af. Ik ben in twee dagen 2 kg kwijt en dat was helemaal niet de bedoeling. Ik ben al niet de zwaarste, maar weet dat dit bij het sapvasten hoort. Het is nu eerst voornamelijk vocht, dat er bij de introductie van vast voedsel ook zo weer aan zit. Manlief is in die paar dagen zelfs 3 kg kwijt!

Je zou zeggen dat je je van alleen sap, thee en water slap moet gaan voelen, maar dat is helemaal niet het geval. Ik heb meer dan voldoende energie. Na een drukke dag hadden we gisteravond zelfs genoeg energie over voor een danslesje. Zo zie je maar weer hoeveel energie het verteren van voedsel eigenlijk kost.

Nu volgen er wat onsmakelijke details. Als je hier geen behoefte aan hebt, kun je dit gedeelte skippen en direct doorgaan naar het pulprecept.

Onsmakelijke details

Het ontgiften is nu wel duidelijk begonnen. Sinds gisteravond heb ik echt een hele vieze smaak in mijn mond. Spoelen met pepermunt thee helpt helaas niet. Mijn tong is niet meer mooi roze, maar ook (nog) niet echt beslagen.

Misschien wil je dit helemaal niet weten, nee ik weet wel zeker dat je dit niet wilt weten, maar het hoort nou eenmaal bij het sapvasten. Als je geen vast eten meer eten is het bijna onmogelijk dat het er wel vast uit komt en dat is duidelijk het geval. Mijn darmen zijn flink aan het werk om afval los te laten. Dit gaat gepaard met allerlei vreemde geluiden. De sappen die we drinken zijn puur en gezond, maar het lijkt in niets op hoe het er aan de andere kant uit komt. Een ander woord dan ‘slijk’ heb ik er niet voor. Wat een smeerboel zit er blijkbaar in mijn darmen en het brandt ook nog. Bah! Tot zover deze onsmakelijke uiteenzetting. Nu gaan we over naar iets zeer smakelijks.

Wat doe je met de pulp?

Drie keer per dag een sapje persen levert niet alleen heerlijke sapjes op, maar ook grote hoeveelheden pulp. Het is natuurlijk zonde om dit allemaal maar weg te gooien. Dus wat doe je er dan mee? Recyclen! Van de pulp heb ik fruitreepjes gemaakt voor de kinderen.

Pulpreepjes

Ingrediënten:

 • Pulp (wortels, bieten, appels, peren etc)
 • Zonnebloempitten
 • Geraspte kokos
 • Gojibessen en/of rozijntjes (geweekt en grof gehakt)
 • Meel (50% amandelmeel , 50% boekweitmeel)
 • 1-2 eieren
 • Scheutje kokosmelk
 • 1-2 eetlepels honing

(De exacte hoeveelheden moet ik je schuldig blijven. Het was een spontaan experiment.)

Bereidingswijze:

 • Verwarm de oven voor op 175⁰C
 • Meng alle ingrediënten behalve het meel in een grote kom
 • Voeg vervolgens net zoveel meel toe tot er een stevig bal ontstaat
 • Plaats de bal op bakpapier op een bakplaat
 • Leg over de bol nog een vel bakpapier
 • Rol de bol plat met een deegroller (hoe platter, hoe harder het wordt en hoe meer het op een koekje lijkt)
 • Verwijder het bovenste vel bakpapier
 • Plaats de bakplaat 20 minuten in de oven op 175⁰C
 • Haal de plaat uit de oven en snijd reepjes in de gewenste grootte
 • Laat afkoelen en smullen maar (de kinderen hebben genoten)
 • De reepjes kunnen in de koelkast bewaard worden in een afgesloten bak

Sapvasten geeft pulp Pulpreepjes

De bol Reepjes pre-ovenFruitreepjes

Comments are closed.