Mijn ervaringen met sapvasten deel 2: dag 1

Vandaag zijn we dan eindelijk echt begonnen met sapvasten. Bitterzout na het opstaan, een sapje als ontbijt, een sapje als lunch en een sapje als diner en tussendoor veel water en kruidenthee. Mijn eerste reactie: geweldig!

Het is me alles meegevallen. Soep voor de kinderen maken ging prima, maar of het echt lekker was, weet ik niet. De verleiding om even te proeven was groot, maar ik heb de test doorstaan. De nootjes blijven lonken, maar ik kom er niet aan.

Het scheelde dat ik de hele dag druk aan het werk was. Daardoor was ik er niet zo heel erg mee bezig. Vanochtend had ik niet eens echt behoefte om te eten of drinken in mijn geval. Pas tegen 10.00u heb ik ontbeten. De lunch was pas ruim 5 uur later en het diner hebben we niet zo heel lang geleden opgedronken. Het was een aparte combinatie met komkommer.

Spijsvertering

Het is heel duidelijk dat de boel even rust heeft. Terwijl ik dit typ stijgen er allerlei gorgelende geluiden op vanuit ons binnenste. De sappen vinden heel snel hun weg naar de darmen. De maag kijkt ernaar en hoeft er niet heel veel mee te doen. Er zitten geen vetten of eiwitten in en het is al vloeibaar. Dus het kan zo door naar de dunne darm. Ik kan de sap bijna door mijn darmen voelen gaan. Heel apart.

Energie door sapvasten

Hoewel ik een ietwat korte nacht heb gehad, voel ik daar helemaal niks van. Ik heb meer dan genoeg energie en voel me blij. Gisteren vertelde ik dat ik me lichter voelde. Ik kan het niet anders omschrijven dan dat. Het lijkt alsof er een of andere helderheid is gekomen. Dit klinkt misschien een beetje zweverig, maar ik kan het moeilijk uitleggen. De boodschap is dat ik me in ieder geval goed voel!

Voetreflexzonetherapie

Vandaag had ik een kennismaking met de voetreflexzonetherapie. Het idee van deze natuurgeneeswijze is dat op voeten (en handen en oren) zones zijn die corresponderen met organen, klieren en andere delen van het lichaam. Het lichaam wordt als het waren gereflecteerd op de voeten. Ik vind dit natuurlijk hartstikke interessant en sta wel open voor een experiment.

Marriëtte Gijsbers (de therapeut) heeft verschillende technieken op mijn voeten losgelaten. Hierbij ging ze systematisch op zoek naar pijnlijke zones. Zo was de zone die mijn bijnieren reflecteerde erg pijnlijk. Zou ik dan misschien toch een beetje te veel doen?

Hoewel ik van tevoren had gezegd dat ik geen klachten had, waren er toch verschillende pijnlijke zones. Zo bleek er iets met mijn nek te zijn. Zeven jaar geleden heb ik mijn nek verdraaid en daar heb ik jaren last van gehad. Na een aantal sessies manuele therapie ben ik sinds een jaar pijnvrij. Maar mijn nek blijft een gevoelige plek. En dat is op mijn voetzolen te ‘zien’.

Reflexzone en sapvasten

Verder vond Marriëtte op mijn voeten aanwijzingen bekkenklachten. Die heb ik op het moment niet, maar tijdens mijn beide zwangerschappen heb ik flinke bekkenklachten gehad. En zo waren er nog een paar punten waar ik alleen maar verwonderd over kon zijn. Dat mijn voeten dat over mij zeggen, bizar! Hoe het werkt? Geen idee. Maar 1 ding is zeker: it’s all about energy!

Tenslotte werden mijn voeten losgemaakt. Op deze manier kan het lichaam beter gifstoffen loslaten en dat is precies wat ik wel kan gebruiken tijdens deze kuur. Dit losmaken was een prettige vorm van massage. Dus helemaal geslaagd!

Hier kun je meer lezen over reflexzonetherapie.

1 Comment

  • Jouke

    5 april 2013

    Leuk! Fijn dat je je zo goed voelt. Ik ga volgende week weer paar dagen sapvasten met ook voetreflextherapie erbij, kijk er al naar uit :-)!