Ode aan het hoofdbestanddeel van chocola: cacao!

Chocola wordt vaak gezien als de boosdoener, als het gaat om aankomen in gewicht. Gisteren heb ik een poll gehouden op Facebook. Hieruit bleek dat 73% van de mensen chocola het meest zouden missen in een gezonde lifestyle. De andere opties waren friet en pizza. Ik vind chocola ook het lekkerste van alles. Daar kun je me echt blij mee maken. Daarom was ik ontzettend blij, toen ik tot de ontdekking kwam dat chocola prima past in een gezonde lifestyle.

Chocola

Commerciële chocola wordt gemaakt van cacaobestanddelen, suiker, melk en een aantal ingrediënten waarvan ik niet begrijp wat ze in chocola doen. Mijn favoriete chocola had weinig met gezondheid te maken, BonBonBloc Praliné Wit. De ingrediënten:

Suiker, cacaoboter, hazelnoten (6%), geharde plantaardige vetten, weipoeder, magere melkpoeder, amandelen (3.9%), volle melkpoeder, cacaomassa, cashewnoten (2.9%), melkvet, emulgator (sojalecithine), aroma’s, magere cacaopoeder.

Fabrikanten sommen ingrediënten op in de volgorde waarin ze het meeste voorkomen. BonBonBloc heeft weinig met gezondheid te maken, omdat het weinig met cacao te maken heeft. Ik kan ook niet echt zeggen dat ik me na het eten van een (of meestal veel meer) stukje erg lekker voelde. Maar de smaak was zo heerlijk, dat ik me meestal gewoon misselijk at.

Een chocoladreep met rozijnen en hazelnoten was ook één van mijn favoriete, net als m&m’s, chocoladekruidnoten, brownies en ik kan deze hele pagina vullen met dingen van of met chocola die ik erg lekker vond. Maar geen van deze producten heeft iets met cacao te maken.

De cacaoboon

De cacaoboon is eigenlijk niet echt een boon zoals een sojaboon. Het is het gedroogde en gefermenteerde zaad van de meloenachtige vrucht die aan de Theobroma Cacao groeit, de cacaoboom. Theobroma is Grieks voor voedsel voor goden. En dat is precies wat de cacaoboon is: goddelijk voer. De Azteken kenden de waarde van de cacaoboon al. In die tijd werden cacaobonen gebruikt als betaalmiddel. De Azteken maakten er met vanille, chilipeper en piment een drankje van dat ze xocoatl of chocolatl noemden. Zo oud is chocola dus. Suiker of melk zat er niet bij, dat hebben wij westerlingen bedacht.

Chocola?

De gezonde kant

De cacaoboon is het voedingsmiddel met meer magnesium dan welk ander voedingsmiddel op aarde dat tot nu toe ontdekt is. Magnesium wordt ook wel het ontspanningsmineraal genoemd. Het is dan ook letterlijk nodig voor ontspanning van de spieren. Het is ook het belangrijkste inspanningsmineraal, want bij elke vorm van beweging gebruik je magnesium, omdat het nodig is voor de aanmaak van energie. Maar ook als je niet beweegt, gebruik je magnesium, want je ademt, je hart klopt, je darmen bewegen, het zit in je botten etc. Dit zijn slechts enkele functies van magnesium. In totaal zijn het er meer dan 300!

De cacaoboon is het voedingsmiddel met de grootste antioxidatieve capaciteit. Antioxidanten zijn stoffen die onder andere veroudering tegengaan en kanker helpen voorkomen. We kennen gojibessen, rode wijn en groene thee als geweldige antioxidanten. De cacaoboon steekt daar met kop en schouders bovenuit. De flavonoïden (antioxidanten) hebben een positieve werking op hart- en vaatziekten en het voorkomen daarvan. Ook andere organen zoals de hersenen en darmen reageren positief op cacao.

De cacaoboon bevat tryptofaan, de grondstof voor serotonine (gelukshormoon) en melatonine (slaaphormoon). Ze bevatten ook chroom, wat helpt bij de bloedsuikerregulatie en trek vermindert. Ook bevat de boon dezelfde enkelvoudig onverzadigde vetzuren als olijfolie en helpt daarmee het cholesterol te reguleren. Verder bevatten de bonen ook koper, zink, ijzer, zwavel en mangaan.

Cacao verhoogt de concentratie en alertheid. Cacao is goed voor het geheugen. Cacao maakt vrolijk en enthousiast. Cacao doet zoveel goeds voor de mens!

Met al deze gezondheidsbevorderende eigenschappen zou je bijna naar de winkel rennen om een paar repen te kopen. Maar wacht daar nog maar even mee, want de voedingsindustrie zou de voedingsindustrie niet zijn, als ze geen rare dingen zouden doen met die gezonde cacaobonen.

Wat zit er aan cacao in een ‘gewone’ reep?

Nadat de bonen gefermenteerd en gedroogd zijn, worden ze geroosterd en wordt het velletje verwijderd. Wat er dan overblijft van de cacaobonen heet cacaonibs. Door het roosteren op hoge temperatuur wordt een groot deel van de gezonde bestanddelen kapot gemaakt. De cacaonibs worden gemalen en zo wordt cacaomassa gevormd.

Cacaoboter ontstaat door het persen van cacaomassa. Het vet wordt dan gescheiden van de droge bestanddelen. Cacaoboter wordt meestal ontgeurd, omdat het niet bepaald een lekkere smaak heeft. Witte chocola bestaat voor het grootste gedeelte uit cacaoboter. Sommige (lees: de meeste) fabrikanten vervangen cacaoboter door goedkopere plantaardige oliën en vetten.

Cacaopoeder is wat overblijft na het persen van de cacaomassa, de droge bestanddelen. Dit is waar het grootste gedeelte van de mineralen in te vinden is. Ook cafeïne is te vinden in cacaopoeder. Deze hoeveelheid is echter niet te vergelijken met de hoeveelheid cafeïne in koffie.

Cacaobonen

De rest van de ingrediënten van een gewone reep bestaat voornamelijk uit suiker, melkbestanddelen, emulgatoren en vaak nog wat andere toevoegingen. Deze toevoegingen verhinderen de werking van de gezonde bestanddelen.

De enige redelijk gezonde reep die je in de winkels kunt vinden is pure chocola met minimaal 82% cacao, maar let ook hierbij op de extra toevoegingen. Pure chocola is voor de meeste mensen echter veel te bitter.

‘Rauwe’ cacaopoeder

Echte rauwe cacaopoeder bestaat volgens mij niet, want bij het fermenteren kunnen al gauw temperaturen van boven de 50°C worden bereikt. Bij de productie van biologische rauwe cacao wordt verhitting waar mogelijk wel beperkt. De enige echte manier om gezonde chocola te eten is daarom ook echt door het zelf te maken met biologische rauwe cacaopoeder. Je weet dan precies wat je er wel of niet in doet. Chocola blijft echter verwennerij voor af en toe.

Recept uit het nieuwe e-book 35 Oerlekkere Chocoladerecepten:

ChocoladereceptenSupersimpel chocolade-ijs

Ingrediënten:

 • 1 banaan
 • 1-2 eetlepels cacaopoeder (naar smaak)

Bereidingswijze:

 • Snijd de banaan in plakjes en laat deze een nacht (of dag) in de vriezer
 • Doe de bevroren bananenplakjes en cacao in de blender
 • Enjoy!

 

De recepten zijn zonder graan, geraffineerde suikers of zuivel en mét zoveel mogelijk natuurlijke producten. Gewoon omdat puur natuur het lekkerste is!

 Nu tijdelijk slechts €12,50

5 Comments

 • Afieke

  25 maart 2013

  Leuk stuk!!! Bonbonbloc wit praline was ooit ook mijn absolute favoriet, heerlijk, ik at zo’n gevaarte het liefst in één avond op… Gelukkig bestaan er heerlijke alternatieven die in een gezond eetpatroon passen. En zelf maken is nòg leuker & lekkerder, daarom ben ik ook heel blij met je e-boek!

 • Linda van Schubert

  26 maart 2013

  Ja, dit boek moet ik natuurlijk hebben, ik ben benieuwd!! 🙂

 • Mayke Teurlings

  26 maart 2013

  Looove Chocolat, de pure variant en zonder zuivel en geraffineerde suikers…hmmm

 • Ton Cornelisse

  13 juni 2013

  LOL je kan er nog veel meer mee 🙂

 • Fred Berkholz

  9 maart 2015

  Ik heb nog nooit zo een onbegrijpelijke website gezien als deze. De vlag dekt de lading niet. Misschien moet u hier maar eens mee ophouden.