Ze is geboren! (en alweer een maand oud)

Enkele dagen na bevalling

Enkele dagen na bevallingVandaag is het alweer een maand geleden dat onze dochter Larissa ter wereld kwam. Ze is de derde na haar broers Jairomir (5) en Nicolai (3) en ze doet het supergoed!

We wisten allang dat we het niet bij twee kinderen wilden houden en door de kennis die we de afgelopen jaren hebben opgedaan wisten we dat een gezonde baby geen toeval of geluk is. Een gezonde baby maak je. Natuurlijk zijn er veel factoren die de gezondheid van een baby bepalen, maar als ouders (ja, ook de papa) heb je heel wat te zeggen over zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid van je kind.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Er zijn mensen die zich meer verdiepen in de aanschaf van een keukenmachine dan in het maken van een gezonde baby. Ik was helaas ook zo iemand. Als arts ging ik ervan uit dat het wel goed was, als het goed was en als het niet goed was, was daar de gynaecoloog. Volgens mij ging de eigen inbreng niet verder dan het gebruik van foliumzuur, niet roken en drinken of drugs gebruiken en het vermijden van rauw vlees, vis en melk en de kattenbak en tuinieren aan een ander overlaten. How wrong was I…

Bijna 1,5 jaar geleden zijn we begonnen met het maken van onze dochter. ‘Maken’ klinkt misschien raar, alsof we haar hebben geboetseerd uit een stuk klei, zoals God de mens zou hebben geschapen uit aarde. Maar ik kan geen ander woord bedenken. We zijn geruime tijd bezig geweest om ons lichaam in optimale staat van gezondheid te brengen, voordat er überhaupt sprake was van een zwangerschap. Ik zal niet liegen en doen alsof ik heel 2013 alleen maar gezond gegeten heb hoor. Met alle verleidingen die er zijn in onze moderne wereld zou een strikt voedingspatroon alleen maar stressverhogend zijn. En stress en zwangerschap gaan nou eenmaal niet goed samen.

Zwangerschap

voor bevallingMijn zwangerschap verliep zeer voorspoedig. Niks geen misselijkheid, vermoeidheid, pijntjes, vocht vasthouden en andere ellende. Tot het laatst toe stond ik met de kettlebell (12 kg) te zwaaien of deed ik een andere vorm van krachttraining. Naarmate de zomer naderde en de temperaturen opliepen was de verloskundige week na week verbaasd over het feit dat ik niet overal vocht aan het vasthouden was. De receptioniste liet me een keer extra op de weegschaal staan, omdat ik in een maand tijd was afgevallen in plaats van aangekomen (ik had de gezonde, maar zeer koolhydraatrijke, kastanjecrackers van mijn menu geschrapt). Bij een van de laatste afspraken was de verloskundige zo blij met mijn bezoek, omdat ik die dag de eerste zwangere was met wie het gewoon goed ging. De afspraak was laat in de middag.

Vijf dagen voor de bevalling liep ik nog gezellig op een beurs. De dag voor de bevalling heb ik nog vrolijk boodschappen gedaan en ‘gevoetbald’ met Nicolai (hij schopt de bal en wordt boos, als ik mee wil doen, haha). En het was de avond voor de bevalling dat Nederland won van Australië en we met een huis vol hebben zitten juichen.

Bevalling

Misschien was het de stress van die wedstrijd die de baby het laatste zetje gaf om geboren te willen worden, want enkele uren later werd ik wakker van een wee. Bij de tweede wee dacht: “Oh jee, het was echt een wee! Hoe kon ik vergeten hoe pijnlijk die dingen zijn!!!” Ja, je kunt je voorbereiden zoveel je wilt, maar voor de daadwerkelijke bevalling is geen voorbereiding goed genoeg. Ik zal je de details besparen, maar het is me alles meegevallen. Nou goed, één klein detail. Het was zo goed gesteld met mijn endorfientjes, dat ik tussen de weeën door een grapje kon maken en een enkele keer gewoon in slaap viel. Drie uur na de eerste wee was ons meisje er! 3820 gram en een uitstekende start!

Kraamperiode en verder

De kraamhulp moest me bijna op bed vastbinden, omdat ik me eigenlijk een dag later alweer best prima voelde. Nee, ik moest boven blijven en vooral op bed liggen. Toen ik de tweede dag in kleermakerszit op bed zat, keek ze me verbaasd aan: “Kun je al zo zitten?! Nog groter was haar verbazing toen ik de derde dag zonder hulp uit een lage stoel opstond: “Ben je nou opgestaan zonder hulp?!” En dat is lang niet het enige waar ze zich in die acht dagen bij ons over verbaasd heeft… 🙂

De borstvoeding kwam goed op gang en Larissa had al snel een soort ritme te pakken. Dat was bij haar broers echt niet zo. Gerommel met tepelhoedjes, inbakerdoeken en spenen. Het kan dus ook anders!

4 dagen na bevalling

De dag nadat de kraamhulp vertrokken was, ben ik langzaam weer begonnen met krachttraining. Ik was van plan om netjes de gebruikelijke zes weken rust te nemen, maar voelde dat mijn lichaam het aan kon en de beweging zelfs miste. Niets forceren, gewoon rustig aan. Afgelopen week kon ik voor het eerst de 16 kg kettlebell weer gebruiken. Ik voel het nog… Heerlijk!

Dit alles vertel ik niet om op te scheppen, maar om duidelijk te maken dat een goede voorbereiding ook echt het halve werk is en wel meer dan dat. Ter vergelijk: grote broers verloren in de kraamweek enkele onsjes. Onze dame niet. Gewichtsverlies in de eerste week na de geboorte is een voorbeeld van iets wat we hebben geaccepteerd als normaal, maar wat helemaal niet normaal is.

Volgende week gaan we voor het eerste naar het consultatiebureau en dan kunnen we zien wat mijn borstvoeding met onze kleine meid doet. Het effect zie ik natuurlijk iedere dag: een tevreden baby die goed drinkt, slaapt en groeit

Gezinsleven na de bevalling

Het leven is nu wel ineens heel anders, zeker nu de zomervakantie begonnen is. Larissa bepaalt het ritme en dat is even wennen. De dagen bestaan voornamelijk uit voeden, luiers verschonen en natuurlijk heel veel knuffels en kusjes. Jairomir is nu echt de grote broer en wil de hele dag helpen, knuffelen, aaien en kusjes geven. Nicolai doet ook vrolijk mee, maar heeft het soms wat moeilijker. Drieëneenhalf jaar lang was hij de jongste en nu zit er ineens een ander kindje bij mama op schoot. Dat betekent voor hem babygedrag en driftbuien en voor ons heel heel heel veel geduld, liefde en zo veel mogelijk aandacht.

4 dagen na bevalling

Mocht je je afvragen wat die voorbereiding heeft ingehouden, daar kom ik nog op terug. Het heeft in ieder geval veel met gezonde vetten te maken.

12 Comments

 • Ben Derogee

  19 juli 2014

  Hallo jenaida
  Van harte gefeliciteerd met je mooie dochter
  Ben Derogee
  De Zilveren Kracht

 • Dorrie van Kollenburg

  19 juli 2014

  Van harte gefeliciteerd wat een geweldig mooi gezin vormen jullie zeg. Fijn dat je zo'n vlotte bevalling gehad hebt en ik geloof zeker dat een goede voorbereiding het halve werk is toppie. ik vind het erg jammer dat ik deze keer niet bij jullie kon zijn maar moest even aan mijn eigen energie denken. Wij zijn op het moment erg veel bezig in het nieuwe huis van onze Mike (ja onze oudste gaat het nest al verlaten), dan mijn werk natuurlijk wat ook energie kost, dan ons eigen huis ook nog ook bij mij komen geen kaboutertjes. Ik moest even pas op de plaats houden voor mezelf hoe jammer ik het ook vond. Maar mijn collega heeft jullie vast en zeker ontzettend goed geholpen. Nu ff iets anders hihi. Hoe klein kan een wereld soms zijn: ik heb deze week in een gezinnetje in Eindhoven gewerkt erg leuke mensen met niet zo'n leuke ervaringen met kraamtijd, nasleep enz. Nu gaat zij helemaal voor de borstvoeding en is Ruth bij hun geweest. Nu is het zo dat Ruth mij straks belde om een nummer door te geven om die mevr te helpen om de borstvoeding goed op gang te brengen en tot mijn verbazing is dit jou tel nr. Tsja soms lopen levens toch zo dat je elkaar tegen komt. Heel veel groetjes Dorrie en een dikke knuffel

 • Huh? Ik vrees dat Ruth je dan het verkeerde nummer heeft gegeven, want daarvoor heb ik haar niet gebeld. Mijn borstvoeding is al op gang, en hoe!
  Maar begrijpelijk dat je er deze keer niet bij kon zijn. Zo te lezen heb je het al druk genoeg. Met je collega hebben we zeker ook een mooie kraamweek gehad. Sowieso zijn we erg tevreden over Homecare!

 • Dank je!

 • Dorrie van Kollenburg

  19 juli 2014

  Denk dat je mijn berichtje niet goed begrijpt. Ruth gaf mij jou telefoonnummer die ik door heb gegeven aan een kraamvrouw waarbij de borstvoeding wel loopt maar ze denkt dat ze niet voldoende heeft. Nu zei Ruth dat je d.m.v. goede voeding ervoor kunt zorgen dat dit beter op gang komt? Daarom heeft ze jou telnr. aan mij doorgegeven. hihihihi ben benieuwd of ze je gaat bellen. Groetjes

 • Dorrie, ohhh zo! Ik vond het al vreemd. De hitte maakt lezen lastig, haha! 🙂 Maar daar heb ik het inderdaad over gehad met Ruth. Ik hoop dat die mw belt, want het zou enorm zonde zijn, als ze zou stoppen met de borstvoeding.

 • Froucke

  19 juli 2014

  Ik heb exact dezelfde ervaring als jij met mijn derde zwangerschap. Heel gezond gegeten zoals weston price/ paleo. Levertraan/visolie, weinig koolhedraten e.d. Op mijn 41e mijn 2 e kind gekregen en met mijn 43e mijn 3e. Supergoede zwangerschappen. Nuet veel aangekomen en totaal geen klachten. Ik had veel vertrouwen juist doordat we al een paar jaar goed bezig zijn. 1 echo met 20 weken en geen rare testen gedaan. Bij 3e kind was ik nu ik met visualisatie bezig. heel graag thuisbevallen, hypnose cd op, in bad liggen en hopelijk kwam die ene verloskundige. Zo stelde ik het me steeds opnieuw voor en het liefst in 3 uur bevallen, maar die wens nam ik niet te serieus. Toen ging het los, 18.00 uur eerste wee, had bij 3e wee al om de 3 minuten een wee. 19.00 uur verloskundige gebeld. Die ik graag wenste had dienst en was er om 19.30. 20.00 7 cm ontsluiting. 21.00 uur persen en om 21.15 was onze Jente er. Geen knip, niets. Gelijk drinken, wat goed lukte omdat ik haar broertje van 2 nog voedde. Ze is nu 10 maanden en loopt sinds een week. Ik ben ervan overtuigd dat mijn beide laatste zwangerschappen zo goed gingen omdat we zo goed voorbereid waren. En daarmee bedoel ik geen zwangerschapsgymnastiek. Ik heb de weeen deze keer ook als veel minder pijnlijk ervaren door de heel andere ademhaling via de hypnose cd en films op youtube gezien. Ook veel minder geperst, gewoon veel meer laten gebeuren. Beide jongste kinderen zijn heel bewust ook niet gevaccineerd omdat lang borstvoeding geven de allerbeste bescherming biedt en het immuunsysteem ondersteunt in plaats van een optater geeft. Ik ben benieuwd hoe jij daar over denkt. Het is helaas vaak een gevoelig en onbespreekbaar onderwerp. Beide kinderen zijn nooit ziek geweest. Maar mijn helemaal gevaccineerde zoon van 12 ook niet. Jammer dat ik me er toen nog niet in had verdiept. Een hele fijne tijd met je gezin en ik blijf je volgen.

  • Jenaida

   1 augustus 2014

   Fijn nog zo’n verhaal te horen. Ik ben mindful bevallen. Dat heeft alles ook zoveel lichter gemaakt.
   Weston Price was zijn tijd ver vooruit. Zijn boek zou als eerste moeten worden gelezen bij aanvang van de opleidingen geneeskunde, tandheelkunde en verloskunde, maar ook op scholen en kinderdagverblijven. Eigenlijk overal!
   Dochterlief mag over ruim twee weken haar eerste prikken (= 7 ziekteverwekkers!!!) ontvangen. Vaccinaties zijn gebaseerd op de erbarmelijke omstandigheden waarin mensen een goeie eeuw geleden leefden: hard werken, slechte voeding, slechte huisvesting, overbevolking en overal ontlasting, dood en verderf. Ja, dan gaat het hard met de besmettelijke ziekten. Maar die tijd is allang voorbij. Ons lichaam zit continu vol met allerlei bacteriën, virussen en schimmels. Zo lang de ‘good guys’ in de meerderheid zijn en je je immuunsysteem niet onnodig belast (met o.a. slechte voeding) is er niks aan de hand. Dus Larissa blijft die ellende bespaard.

 • Jouke

  25 juli 2014

  Wat leuk, gefeliciteerd met de geboorte van jullie dochter en een heel goede start :-)!

  • Jenaida

   1 augustus 2014

   Dank je!

 • Atie

  2 augustus 2014

  Jenaida,

  Van harte gefeliciteerd met Larissa!
  Leuke foto, samen met haar broers!
  Veel geluk toegewenst met elkaar!!

  • Jenaida

   5 augustus 2014

   Dank je!