Multivitamine, nodig of overbodig?

MultivitamineVanuit het Voedingscentrum en ook de artsenwereld komt de boodschap dat het slikken van een multivitamine niet nodig is, als je gevarieerd eet. Geloof me, dit is echt wat ze zeggen. Ik heb dit ooit ook tegen patiënten gezegd. Is dat waar? Is het geldverspilling om maandelijks een potje multi’s te kopen?

Wat is een multivitamine eigenlijk?

Een multivitamine is een preparaat dat naast alle vitamines ook bijna alle mineralen bevat. De correcte naam is eigenlijk een multivitamine- en mineralencomplex. Soms worden er nog andere stoffen toegevoegd die ook goed zijn voor de gezondheid of de opname verbeteren, zoals flavonoïden, betaïne HCL of L-Lysine.

Multivitamine als aanvulling op gevarieerde voeding

Helaas ben je er met gevarieerde voeding nog lang niet, zeker niet met de Schijf van Vijf. Onze voeding is gewoon niet meer toereikend. Al eet je volledig volgens de oerprincipes en alles biologisch, de bodem waarop ons eten wordt verbouwd, wordt steeds armer aan vitamines en mineralen. Die bodem is hoe het in de plant, boom of vrucht terecht zou moeten komen. Als het niet in de bodem zit, kan het onmogelijk in de plant komen.

Gebrek aan zonlicht

Naast de bodem is voldoende zonlicht van belang. Hoe zit dat met de kwaliteit van zonlicht die groenten en fruit krijgen, die in kassen groeien? Vitamine C wordt in de plant gevormd onder invloed van zonlicht. Dus hoeveel vitamine C zou er zitten in een Hollandse kastomaat? Ik zet er mijn vraagtekens bij. Planten hebben zonlicht nodig om de voor ons nuttige voedingsstoffen te kunnen produceren.

Onrijpe vruchten

De derde reden waarom gevarieerde voeding niet toereikend is, is omdat het meeste onrijp geplukt wordt. Laatst zag ik in de supermarkt bananen die bijna fluorescerend groen waren. Dat kan nooit goed zijn. Een vrucht moet rijpen aan de boom, struik of plant en krijgt via de wortels zijn voedingsstoffen. De hoeveelheid aan deze voedingsstoffen is pas optimaal, wanneer de vrucht rijp is en zelf loslaat.

Maar daar hebben we hier in het koude noorden geen boodschap aan. Je wilt toch niet een tros bruine bananen hebben? We gaan liever voor houdbaarheid dan voor kwaliteit. Als je maar één keer per week boodschappen haalt, is het handiger om een paar groenere bananen mee te nemen en een paar gelere. Is gewoon praktisch, toch? Ik vrees dat we wat betreft exotisch fruit weinig keus hebben.

Bananen onrijp vs rijp

De industrie gebruikt ethyleengas om vruchten sneller te laten rijpen. Ethyleengas is een soort verouderingshormoon dat de vrucht zelf produceert, als deze begint te rijpen. Door wat extra ethyleengas te gebruiken op onrijp geplukte vruchten, wordt dit proces versneld.

Open en bloot

De vierde en laatste reden waarom onze voeding niet toereikend is, is vanwege de manier waarop deze tentoongesteld wordt. Eenmaal in de supermarkt worden groente en fruit onder felle lampen zo mooi mogelijk neergelegd, zelfs de bio-supermarkt doet hieraan mee. De meeste vitamines zijn erg gevoelig voor licht. Ze verdwijnen gewoon onder invloed van licht.

Dus uiteindelijk zitten er om al deze redenen minder vitamines en mineralen in onze groente en fruit. Dat geldt zowel voor biologische als voor niet-biologische producten. Toch is dit geen reden om over te stappen op niet-biologische groente en fruit. Biologische voeding bevat vele andere gezondheidsbevorderende stoffen, die in niet-biologische voeding ontbreken.

Het leven op zich vraagt om een multivitamine

We leven in een gestresste maatschappij. Drukdrukdruk, geen tijd, files, deadlines, lange werkdagen etc. En natuurlijk willen we ook nog leuke dingen doen, zoals een avondje naar de bios of sporten. Maar een dag heeft gewoon maar 24 uur en daarvan moet je er toch echt ook een paar slapen. Dit leven kost een lichaam heel veel. Die prijs wordt betaald door voedingsstoffen; vetten, eiwitten, koolhydraten en natuurlijk ook vitamines en mineralen. Vrijwel alle processen in ons lichaam worden mogelijk gemaakt door vitamines en mineralen. Maar als die al nauwelijks in je voeding zitten, waar moet je ze dan vandaan halen? Zelf aanmaken kun je ze niet, enkele vitamines daar gelaten. Dat is de tweede reden waarom een multivitamine een basissupplement zou moeten zijn voor iedereen.

Multivitamine bij stress

Levensfasen en multivitamine

Het leven kost vitamines en mineralen. Dat is een feit. Maar bepaalde levensfasen vragen nog wat extra. Zwangerschap is zo’n fase. Moeder en foetus hebben een grotere energiebehoefte en dus ook een grotere behoefte aan vitamines en mineralen. Dus het gaat niet alleen om foliumzuur. Misschien denk je dat het zo’n vaart niet zal lopen, maar kijk eens om je heen. Hoeveel kinderen ken of zie je met ADHD, autisme of overgewicht? Zou er heel misschien een verband zijn tussen deze beelden en tekorten tijdens de zwangerschap?

Een opgroeiend kind verbruikt ook heel veel brandstof en dus ook veel vitamines en mineralen. Kinderen zijn over het algemeen slechte groente-eters. Waar moeten ze hun vitamientjes dan vandaan halen?

Ouderdom is nog zo’n fase. Naarmate een mens ouder wordt, veranderen de processen in het lichaam. Oudere mensen groeien niet meer, maar alles verloopt trager en kost daarom meer energie.

Ziekte vraagt om een multivitamine

Hoewel een griepje of verkoudheid ook extra voedingsstoffen vraagt, is dat niet wat ik met ziekte bedoel. Ik heb het hier over chronische ziekten, zoals diabetes, reuma, kanker etc. Een multivitamine is hierin absoluut geen geneesmiddel, maar, net als alle andere middelen die bij deze ziekten gebruikt worden, een vorm van symptoombestrijding. Ziek zijn kost energie. Dat is een feit. Als je goed ziek bent, lig je het liefst de hele dag op bed. Niks doen bespaart energie. Deze energie kan vervolgens gebruikt worden om te herstellen. Dus een multivitamine is zeker bij chronisch zieke mensen gewoon noodzakelijk

Multivitamine voor iedereen!

Nu je dit zo gelezen hebt, zul je misschien wel begrijpen dat een multivitamine voor iedereen basissuppletie zou moeten zijn. Een multivitamine is een aanvulling op gezonde voeding. In mijn volgende artikel zal ik het hebben over hoe je de juiste multivitamine kiest.

Gebruik jij een multivitamine?

14 Comments

 • Alma Kroon

  13 februari 2013

  Ik vraag me alleen af of er ook vitaminen en mineralen inzitten waar je teveel van binnen kan krijgen, zodat dat weer schadelijk wordt. Ik gebruik ook dagelijks een supplement, naast mijn grote hoeveelheid groenten en fruit, en soms denk ik: als ik maar niet teveel van iets binnen krijgt. Je hoort weleens over vit D of B6 ofzo. Dat dat schadelijk kan zijn.

  • Jenaida van Wijk-Cicilia

   14 februari 2013

   Als je bloed zou laten prikken op vitamines, zou het kunnen dat de huisarts zegt dat je moet stoppen met die multi, omdat je B6 te hoog is (heb ik ook ooit gezegd..). Maar waar zijn die normaalwaarden op gebaseerd? Op het gemiddelde van mensen met tekorten. B6 wordt ontzettend veel gebruikt in het lichaam. Dus het is helemaal niet erg om daar wat extra van te gebruiken. Bij vitamine D moet je je eerder druk maken over een tekort dan een teveel. In mijn volgende artikel vertel ik onder andere wat er NIET in een multi hoort te zitten.

 • Brigitte Lepelaar

  14 februari 2013

  Ik ben het totaal met je eens, Jenaida.
  Iedereen ook al voel je je goed, of mankeer je niets.
  Je zult merken dat je met een goede multivitamine (nog)beter zal functioneren.
  Groetjes Brigitte

 • Mayke Teurlings

  14 februari 2013

  Naast mijn oerlifestyle neem ik dagelijks Multivitamine V75 , daarnaast slik ik Chlorella, vitamine D, chroom en L-lysine, als ik merk dat mijn weerstand lager is, voor mijn menstruatie slik ik teunisbloemolie, af en toe heb ik weinig tot geen supplementen en dat merk ik meteen, Interessant onderwerp Jenaida, waar haal jij deze kennis vandaan? keep up the good work 🙂

  • Jenaida van Wijk-Cicilia

   15 februari 2013

   Dank je Mayke! Waar ik deze kennis vandaan heb? Studeren en bestuderen. Tijdens de opleiding orthomoleculaire geneeskunde werd mij pas duidelijk welke voedingsstoffen waarvoor nodig zijn en hoe het lichaam werkt. Toen besefte ik dat we er met gezonde voeding alleen nooit gaan komen. Het lichaam heeft nog veel geheimen, maar het werkt fantastisch, als je op z'n minst je best doet om het goed te verzorgen.

 • Gewichtscosulente Monique

  15 februari 2013

  Beste Jenaida, Bedankt voor je interessante artikel.Zelf ben ik 5 jaar gewichtsconsulente en dus opgevoed met de Schijf van 5. Omdat ik er steeds meer achter kom dat het gewoon niet klopt ben ik me steeds meer aan het verdiepen in het orthomoleculaire. Hier vind ik de bevestiging van de dingen waar ik de laatste jaren tegen aan ben gelopen. Net klaar met mijn opleiding orthomoleculair gewichtsconsulente, dus ik blijf jouw artikelen met aandacht volgen! Groetjes, Monique

 • Carena

  15 februari 2013

  Helemaal mee eens dat we niet meer zonder een goede multi kunnen. Zeker bij ziekzijn, want dat is topsport!
  En we kunnen hooguit van de synthetische vitamines teveel binnen krijgen.
  Heel goed artikeltje!
  Dank daarvoor!

 • Elsje Berkenbosch

  15 februari 2013

  Het voedingscentrum is m.i. een gevaar voor de volksgezondheid. Het beveelt het drinken van melk en het eten van brood en halvarine en cholesterolverlagende margarines aan en beweert dat bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit veilig zijn. Bovendien schort er nogal wat aan de gehanteerde schijf van vijf. Het advies om voedingssupplementen als overbodig te beschouwen is volstrekt absurd te noemen. Ik denk dat men volkomen aan de leiband loopt van de lobby van de voedselindustrie.
  Ik neem dagelijks vitamine D, Chlorella, B-complex, chiazaad, naast veel biologische groenten en fruit en voel mij daar volkomen gezond bij en zeker veel jonger dan mijn 67 jaren.
  Je bent heel erg op de goede weg Jenaida!!

  • Jenaida van Wijk-Cicilia

   15 februari 2013

   Bedankt voor je reactie, Elsje. 67 jaar? Wow! Dat had ik je echt niet gegeven!
   In de top van het Voedingscentrum werken mensen die ooit in de top bij Unilever hebben gewerkt. Dus ja, wat wil je? Het voedingscentrum aan de leiband van de voedingsindustrie en het ziekenhuis aan een gedeelde leiband van de farmaceutische industrie en de zorgverzekeraar. Gelukkig komt er onder mensen steeds meer bewustwording en ik draag daar graag mijn steentje aan bij.

 • Karin Heins

  17 februari 2013

  Hi Jenaida, Ik slik ook multivitamin, maar eigenlijk alleen in de winter. Ben Ik ooit mee begonnen toen de kinderen naar de peuterspeelzaal gingen en ik opeens voorhoofdsholteontsteking kreeg en andere ongemakken.
  Sinds ik bij een mesologe loop voor controle op mijn alvleesklier, krijg ik via haar ook aanvullingen met mineralen en vitaminen. Nu lees ik hier net in de reacties over chlorella, wat is dat en wat doet het voor je?
  Groetjes Karin

 • Verofit

  17 februari 2013

  Ben hard aan het studeren voor het examen voeding, gezondheid en evolutie. Jij schrijft het zo lekker duidelijk op. Fijn!
  Ik zit trouwens altijd vol energie, ben nooit ziek en heb nergens last van, maar preventief toch maar multivitamine, vit. C 1000 en magnesium gaan gebruiken. En wat blijkt; ik ben s'morgens niet meer stijf en heb geen hartkloppingen meer. Had ik blijkbaar toch ergens een tekort ;-). Net een mens hé, niet zeuren, doorgaan.

  • Jenaida van Wijk-Cicilia

   17 februari 2013

   Ja, soms nemen we kleine klachtjes voor lief. Na verloop van tijd vallen ze niet eens meer op. Ik gebruik hetzelfde als jij en nog visolie en vitamine D. Pas toen de magnesium laatst op was, merkte ik wat het eigenlijk deed. Ik was sneller moe dan normaal en kon niet bedenken waarom. Magnesium was het antwoord.

 • Harm Berghuis

  13 oktober 2013

  Iedereen moet dit weten

 • Gina Laan

  8 november 2013

  Hoe worden de vitamines in de multivitamines gewonnen of gemaakt? Waar komen die allemaal vandaan?