Menstruatieklachten en PMS horen bij het leven. Of niet?

MenstruatieklachtenDagelijks worden vrouwen over de hele wereld geteisterd door menstruatieklachten of wordt de menstruatie aangekondigd met hoofdpijn, rugpijn, stemmingswisselingen, buikpijn, opgeblazen gevoel en nog veel meer (premenstrueel syndroom, PMS). Jonge meiden blijven ermee thuis en gaan uiteindelijk aan de pil om minder klachten te hebben. Dit is voor bijna iedereen herkenbaar, ook voor de mannen. ‘Het is weer die tijd van de maand…’ Bij menstruatie hoort pijn, dat is nou eenmaal zo. Maar denk eens na, hoe handig zou het voor de oervrouw zijn geweest om een week uitgeschakeld te zijn?

Iedereen heeft menstruatieklachten, dus het is normaal?

Iedereen is wel eens verkouden, maar je zult verkoudheid nooit als iets normaals zien (hoop ik). Het is een ziekte,  niet zo’n ernstige, maar het hoort niet bij het leven. Hoe komt het dan dat we hebben geaccepteerd dat menstruatieklachten wél bij het leven horen? Omdat iedereen er last van heeft? Dat is een eigenlijk een beetje een rare beredenering. Vind je niet?

Wat is menstruatie eigenlijk?

De mens (en enkele aapsoorten) zijn de enige zoogdieren met een menstruatiecyclus. Mensis is Latijn voor maand. Menstruatie is eigenlijk maar een raar woord. Het staat synoniem voor het bloederige gebeuren, maar eigenlijk geeft het aan dat dit een maandelijks terugkerend fenomeen is. Maar apen hebben helemaal geen bloederig gebeuren en de vraag is of wij mensen dat wel zouden moeten hebben. Vruchtbaarheidscyclus vind ik een betere term. Bejaarde aapvrouwtjes behouden hun vruchtbaarheidscyclus. Mensvrouwtjes zijn rond hun 50e levensjaar klaar met vruchtbaar zijn.

De menstruatie is eigenlijk het begin van de cyclus. Het is een reinigingsproces, waarbij de baarmoeder schoongemaakt wordt, voor een eventuele zwangerschap. De vruchtbaarheidscyclus wordt gereguleerd door verschillende hormonen.

Vruchtbaarheidscyclus

De vruchtbaarheidscyclus bestaat uit twee fases: de folliculaire fase en de luteale fase. Misschien kun je je dit nog herinneren van de biologieles. De vruchtbaarheidscyclus is verschillend voor iedere vrouw. Ik ga voor het gemak uit van een cyclus van 28 dagen.

De folliculaire fase speelt zich af in de eerste helft van de cyclus. Een meisjes wordt geboren met alle eicellen, waarmee ze ooit haar deel van het erfelijke materiaal kan leveren voor nageslacht. Deze eicellen zitten in follikels. De hypofyse geeft het follikelstimulerend hormoon (FSH) af. Dit spoort de eierstokken om follikels te laten groeien en rijpen.

Menstruatie

Terwijl de follikels rijpen, produceren ze onder invloed van FSH oestrogenen. Als de hoeveelheid oestrogenen in het bloed hoog genoeg is, geeft de hypofyse een stoot luteïniserend hormoon (LH) af en blijft dit pulsgewijs doen, totdat een van de follikels groot genoeg en ‘springt’, de eisprong. Het eitje verlaat het follikel en begint aan zijn reis via de eileider naar de baarmoeder.

Nu begint de tweede fase van de cyclus, de luteale fase. Een follikel waar het eitje uit gesprongen is, heet corpus luteum, Latijn voor geel lichaam. Onder invloed van LH gaat het gele lichaam progesteron produceren. Progesteron maakt de baarmoeder klaar voor innesteling van een embryo. Na een paar dagen stopt het gele lichaam met de productie van progesteron. De follikel is leeg, het FSH is dus weg en daardoor neemt het LH ook af. Door gebrek aan progesteron wordt het extra geproduceerde baarmoederslijmvlies afgebroken en uitgestoten: de menstruatie.

De baarmoeder

Dit klinkt allemaal heel logisch en natuurlijk, maar waarom doet het dan zo’n pijn?? De baarmoeder is een spier en niet zomaar één. De baarmoeder is een enorm sterke spier, die een baby van 3.5 kg (of zelfs meer) uit een nauw geboortekanaal kan duwen. Daar is veel kracht voor nodig en dat doet zo’n baarmoeder zonder ooit te trainen. Vroeger geloofde ik dat pijnlijke menstruaties een soort oefeningen voor de baarmoeder om later een baby uit te kunnen drijven…

Maar net als alle spieren heeft ook de baarmoeder calcium nodig om samentrekken en magnesium om te ontspannen. Wie eet er tegenwoordig nog genoeg magnesium? Zou dit een verklaring kunnen zijn voor de hevige buikkrampen. Spierkramp is voor iedereen een signaal dat er iets niet klopt, maar baarmoederkramp is normaal? Daar klopt toch niks van.

Magnesium heeft meer dan 300 functies in het lichaam. Veel van deze functies zijn veel belangrijker dan je baarmoeder helpen ontspannen. Als jij niet genoeg magnesium binnen krijgt, kiest je lichaam ervoor om het beetje magnesium dat er wel is te gebruiken waar het het belangrijkst is. Je baarmoeder is niet belangrijk genoeg. Dus vraag 1 is: eet en/of slik je voldoende magnesium?

Hormonenkermis

FSH, LH, oestrogenen, progesteron, allemaal hormonen die belangrijk zijn in de vruchtbaarheidscyclus. Hormonen worden gemaakt van stukjes eiwit, aminozuren. Vraag 2 is: eet je voldoende (dierlijke) eiwitten?

Aminozuren kun je niet bij elkaar stoppen, schudden en tadaa er is een hormoon. Bij vrijwel alle processen in het lichaam zijn co-factoren nodig: vitamines en mineralen. Laten we het eens over die vitamines hebben.

De vitamines B6, foliumzuur en B12 zijn nodig voor de productie van bovengenoemde hormonen. Maarrrr… Diezelfde drie vitamines zijn nodig in ontzettend veel andere processen in het lichaam. Voortplanting is van levensbelang voor behoud van de soort. Dus dat moet in stand gehouden worden. Hoeveel vrouwen hebben er tegenwoordig wel niet een vitamine B12 tekort? Dan ben je niet alleen moe, maar heb je ook bijna automatisch een probleem met de productie van vrouwelijke hormonen.

Zoals gezegd voortplanting is noodzakelijk, dus je lichaam zal zijn uiterste best om dit mogelijk te maken. Maar er is niet voldoende van de B-vitamines om dit optimaal te doen. Je bent wel vruchtbaar (of misschien al niet meer), maar de hoeveelheden hormonen zijn niet optimaal. Het gevolg: PMS-klachten.

Dus vraag 3 is: krijg je voldoende B-vitamines binnen? Waar vind je ze überhaupt? Nee, brood is geen goede bron, vlees wel. Ze zijn ook te vinden in een potje en misschien is dat helemaal zo’n slecht idee nog niet, extra B-vitamines. Stress verbruikt namelijk enorm veel B-vitamines. En wie heeft er nooit stress, lichamelijk of geestelijk…

In conclusio

Menstruatieklachten en PMS zijn niet normaal. De natuur veroorzaakt geen ongemakken en pijn. Menselijke onwetendheid doet dat. Je weet nu wat nodig is om je baarmoeder blij te maken en om voldoende hormonen te kunnen produceren: magnesium, B-vitamines en vlees. Overgangsklachten worden veroorzaakt door dezelfde tekorten te maken.

Magnesium, B-vitamines en vlees zijn natuurlijke middelen waar geen risico’s aan kleven als trombose, gevoelige borsten, verlaagd libido en allerlei andere vervelende dingen, waar je wel mee te maken kunt krijgen, als je aan de anticonceptiepil bent.

Spread the word!

3 Comments

 • Maria

  23 april 2013

  Ik heb net als vele, vele andere vrouwen VRESELIJKE last van PMS. Elke 3 tot 3,5 week na m’n laatste menstruatie begint de ellende weer. Eerst hoofdpijn ,chagrijnig, pijn in de onderbuik, en erge pijn onderaan m’n rug. Het lijken wel rugweeen. Ik heb standaard Aleve feminax in huis, en daar gaan heel wat doorheen in die week! Ik zorg er gewoon voor dat ik de eerste dagen van m’n menstruatie verdoofd ben, anders kan ik niet functioneren. Zo erg is het bij mij. Ik was blij dit stukje te lezen en ga zeker proberen door m’n voeding of supplementen er wat aan te doen. Hartelijk dank!!! ; ) Gr. Maria

 • Bernice Schut

  1 augustus 2013

  Ik heb dit ook gehad en met magnesiumolie (smeren op mijn buik) en magnesiumvoetenbadjes dit helemaal onder controle gekregen.

  • Marian

   20 april 2014

   Waar heb jij de magnesiumolie en magnesiumvoetbadjes gekocht?t En van welk merk Bernice? Ik slik zelf al magnesium en b-vitamines (beide zouden goed opneembaar moeten zijn), maar wil eens proberen of de olie en/of voetbadjes bij mij misschien beter werken. Bedankt voor je reactie alvast!