Melk is goed voor elk… KALF!

Melk ongezond? Ja echt!Is melk ongezond? In het oerdieet komt geen melk voor. Voor veel mensen zal dit een enorme schok zijn. Voor mij was het wel een schok. Een halve liter melk per dag met daarbij nog een halve liter Vifit of Goedemorgen was voor mij niet vreemd. Hooikoorts en bijna dagelijkse hoofdpijn waren mij ook niet vreemd. Een verband met melk kwam niet bij me op. Melk hoort er gewoon bij. Hoe kan melk ongezond zijn?? Melk hebben we nodig voor calcium. Toch? Maar is dat wel zo?

Koe vs. mens

Koemelk is wat de westerling het meest drinkt, 60 liter per persoon per jaar (2011). Daarom laat ik andere melkbronnen voor nu buiten beschouwing. Laten we beginnen met het meest voor de hand liggende. Een mens is geen koe en een koe is geen mens. Een mens weegt bij geboorte gemiddeld 3,5 kg, een koe 40 kg. Een kalf kan kort na de geboorte lopen, een mens heeft iets langer nodig. Na twee maanden weegt een koe net zo zwaar als een volwassen man, 80 kg. Een volwassen koe heeft een gewicht van ongeveer 600 kg. Een koe is een planteneter, een mens een alleseter. Een koe heeft vier magen, een mens 1. Een mens heeft een verhouding lichaamsgewicht : hersengewicht van 2,1%, een koe van 0,08%. Dat voorspelt weinig goeds over de intelligentie van een koe.

Al deze verschillen tussen mens en koe zijn ook terug te vinden in de samenstelling van de melk. Die verschillen maken melk ongezond voor de mens.

Gemiddelde voedingswaarde per 100 ml:

Halfvolle koemelk* Rijpe moedermelk Nutrilon Standaard 1
Energie 46 kcal 69 kcal 66 kcal
Eiwitten 3,6 g 1,05 g 1,3 g
Caseïne/wei-eiwit 80/20 40/60 40/60
Koolhydraten 4,8 g 7,7 g 7,3 g
Vet 1,5 g 3,9 g 3,5 g
Natrium 0,05 g 18,0 mg 17,0 mg
Kalium 162 mg 52,5 mg 63,0 mg
Calcium 122 mg 28,0 mg 50,0 mg
Magnesium 12 mg 3,5 mg 5,0 mg
Fosfor 102 mg 14,0 mg 28,0 mg
IJzer 0,1 mg 0,03 mg 0,53 mg

* hoeveelheden variëren per merk

Melk ongezond voor baby’s

Het is goed dat het er is, maar als je bedenkt wat voor (chemische) bewerkingen koemelk moet ondergaan om een heel klein beetje in de buurt van moedermelk te komen… Drink smakelijk! Maar dat is niet het punt wat ik wil maken. Ik heb het hele internet af gezocht, maar ik kon het niet vinden. Uren mijn best gedaan, boeken doorgebladerd, professoren geraadpleegd, maar helaas, ik kon nergens, maar dan ook nergens de samenstelling vinden van moedermelk voor volwassenen. Heel gek vond ik dat. “Nee, natuurlijk niet!” hoor ik je al zeggen. “Moedermelk is ook voor baby’s”. Van het idee van een volwassene die moedermelk drinkt, word je al bijna misselijk. Of niet? Waarom wordt die logica dan niet op het drinken van koemelk toegepast, die is voor babykoeien. De mens is het enige zoogdier dat als volwassene melk drinkt van een ander zoogdier. Ooit een volwassen tijger zien zogen bij een olifant? Een mensenkind drinkt mensenmelk, een koeienkind drinkt koemelk. Zolang het zo goed, kun je niet zeggen dat melk ongezond is. Maar een volwassen koe drinkt zelf geen melk meer, waarom een volwassen mens dan wel?

Melk ongezond en onlogisch

Melk ongezond door caseïne

Naast de logica dat koemelk voor kalfjes is, zijn er nog verschillende andere redenen om geen melk te drinken. Eén daarvan heet caseïne. Zoals je in de bovenstaande tabel hebt kunnen zien, heeft koemelk een totaal andere verhouding tussen wei-eiwit en caseïne-eiwit. Caseïne is heel belangrijk; zonder caseïne zouden calcium en fosfaat samenklonteren tot een onoplosbaar complex, wat niet opgenomen kan worden. Caseïne lost slecht op in water en wordt daardoor langzaam opgenomen. Daardoor zorgt caseïne voor een langdurige stijging van de hoeveelheid aminozuren in het bloed en remt het de afbraak van eiwitten. Wei wordt snel opgenomen. Wei-eiwit zorgt voor een snelle stijging van de hoeveelheid aminozuren en stimuleert de aanmaak van eiwitten. Wei bevat een samenstelling van lacto-globulines, lacto-albumines en immunoglobulines (antistoffen). Caseïne wordt onder andere in verband gebracht met hartziekten, aderverkalking, diabetes mellitus type 1, koemelkintolerantie, bepaalde soorten kanker, schizofrenie, autisme, allergieën en de ziekte van Crohn (ernstige darmziekte). Hierbij gaat het om een bepaald type caseïne (bèta-caseïne A1) dat veel in de koemelk zit van 75% van de koeien in de wereld, ook van Nederlandse koeien. Meestal is het het caseïne dat zorgt voor een koemelkallergie. Dat is een belangrijke reden waarom melk ongezond is.

Melk ongezond door lactose

Behalve de verkeerde eiwitten bevat koemelk ook veel lactose, melksuiker. Dat is prima voor een opgroeiend kalf, maar als volwassene is het alleen een overbodige bron van extra koolhydraten. Lactose moet in het lichaam afgebroken worden met behulp van het enzym lactase. In de normale ontwikkeling van baby tot volwassene wordt dit enzym niet meer aangemaakt, wanneer het kind geen borstvoeding meer krijgt. Dit is de reden dat 70% van de wereldbevolking niet tegen melk kan, ze zijn lactose-intolerant. Noord-Europeanen en -Amerikanen hebben geen problemen met het verwerken van melk, ze hebben het enzym lactase nog. Ergens in de evolutie is het dus nodig geweest dat deze mensen melk konden verteren. Blijf je na de borstvoeding melk drinken, dan behoud je overigens ook het vermogen om lactase te produceren en lactose dus af te breken. Dat is het geval bij volkeren die weinig andere voedingsbronnen tot hun beschikking hadden dan de melk van hun vee.

Melk ongezond? En calcium dan?

Vroeger, wanneer patiënten bij mij kwamen met osteoporose (botontkalking), adviseerde ik ze meer melk te drinken. Wat heb ik die mensen aan gedaan… Nederland is een van de landen met de hoogste melkconsumptie ter wereld, maar ook het hoogste aantal mensen met osteoporose. Zou er een verband zijn? Ja! Calcium, magnesium en fosfor worden samen opgenomen, mits de verhoudingen juist zijn. De ideale verhouding calcium:fosfor is 2:1 (zie moedermelk). Koemelk heeft de verkeerde verhouding, het bevat te veel fosfor. Het lichaam gaat altijd op zoek naar het juiste evenwicht. Dat betekent dat er ergens calcium vandaan moet komen. Laat er nou net heel veel calcium zitten in botten! Dus wanneer je denkt botontkalking te voorkomen door melk te drinken, krijg je te veel fosfor binnen, wat weer gecompenseerd wordt door het kalk uit je botten te halen. Met andere woorden; het drinken van melk werkt osteoporose in de hand. Geeft dat een beetje antwoord op de vraag waarom melk ongezond is?

Melk ongezond voor het zuur-base evenwicht

Melk is een dierlijk product. Dierlijke producten maken het lichaam zuur, de pH daalt. Dus van melk word je letterlijk zuur. Dit kun je tegengaan door veel mineralen te eten, deze zijn basisch. Mineralen zijn te vinden in groente en fruit. Eet je echter meer verzurend voedsel dan ontzurend voedsel, dan zal je lichaam er alles aan doen om de balans weer terug te brengen. Waar zijn ook al weer veel mineralen te vinden? In je botten! Dat is dus een tweede manier waarop het drinken van melk osteoporose in de hand werkt. Daarnaast is een zuur lichaam voor zoveel meer ziekten vatbaar, waaronder kanker. Ziekte heeft nauwelijks plaats in een basisch lichaam. De optimale pH van het bloed is 7.35-7.45. Dat is een nauw spectrum. Is die halve liter melk die het voedingscentrum adviseert dan wel zo handig?

Waarom drinken we eigenlijk melk?

“Met melk meer mans.” – 1958. “Melk moet. Melk doet je goed.” – 1968. “Melk is goed voor elk”. “Melk de witte motor”– 1983. Allemaal slogans bedoeld om het Nederlandse volk meer melk te laten drinken. Waarom eigenlijk? Begin jaren dertig van de vorige eeuw was er een flink melkoverschot en er was een crisis. Daarom werd in 1934 het Zuivelbureau in het leven geroepen met als taak om Nederland aan de melk te krijgen. In die tijd was de voeding in Nederland zo karig dat kinderen die melk dronken dikker en langer werden. Eigenlijk is het helemaal niet zo gek dat kinderen, die weinig eten gewend zijn, groeien als kool, wanneer ze eten krijgen dat ervoor bestemd is een kalf binnen twee maanden van 40 naar 80 kg te laten groeien. Twintig jaar later was er overigens geen verschil meer, behalve dat de eerste generatie de overtuiging mee had gekregen dat melk erbij hoorde. En nu, drie generaties later, weten we niet beter dan dat melk goed is voor de gezondheid. We drinken echter geen melk ter verbetering van onze gezondheid, maar ter verbetering van de economie. Zolang het geld oplevert, zul je nooit horen dat melk ongezond is. Heb je die nieuwe reclame van Melkunie al gezien…

Melk ongezond, maar lucratief

Wat mij betreft mag er nog een slogan bij: Melk, de witte leugen.

Melk toch gezond

Melk is niet alleen maar slecht hoor. Het bevat ook diverse vitamines en mineralen. Maar wegen de voordelen op tegen de nadelen? Hart- en vaatziekten, allergieën, kanker, darmziekten, psychiatrische stoornissen, diabetes? Waarom zou je je vitamines en mineralen niet halen van dezelfde plek als waar de koe die vandaan haalt: gras. Nee, je hoeft niet in de wei te gaan staan grazen. Maar groene bladgroente bevat heel veel calcium en andere vitamines en mineralen. Zo bevat 100 gram verse boerenkool bijna twee keer zo veel calcium als 100 ml halfvolle melk, maar zonder het overschot aan fosfor. Andere goede bronnen zijn spitskool, Chinese kool, abrikozen, amandelen, hazelnoten en zeegroenten.

Evolutie

Melk drinken is evolutionair gezien vrij nieuw. De mens doet het pas ongeveer 8.000 jaar. Zoals ik hierboven al even aanstipte, heeft het in de evolutie ergens nut gehad dat mensen melk konden opnemen.  Dit alles heeft te maken met overleving. Naarmate de mens hoger en hoger Europa in trok, was er minder zon. Minder zon betekende minder vitamine D. Minder vitamine D betekende een verstoorde calciumhuishouding. Een verstoorde calciumhuishouding betekende een gestoorde botaanmaak. Het geboortekanaal bestaat voornamelijk uit botten. Voor veel vrouwen werd het onmogelijk een kind te baren. Tijdens de bevalling stierven moeder en kind. De mens hield echter ook vee en dronk de melk van dit vee. Alleen de mensen die in staat waren lactose te verteren en zo calcium op te nemen, konden overleven. Dit waren mensen met het lactase-persistentie-gen. Toevallig ligt dit gen vlakbij het gen voor blond haar, het gen voor blauwe ogen en het gen voor een bleke huid. Deze vier genen vormen een setje. Het is geen toeval dat Scandinaviërs blond haar en blauwe ogen hebben!

Back to the milk… De melk die de mens toen dronk, lijkt in niets meer op de melk die je tegenwoordig in de supermarkt vindt. Die melk was echt niet gepasteuriseerd, gehomogeniseerd of gesteriliseerd. Die melk kwam niet van koeien die soja of maïs aten. Die melk was melk die de mens kon gebruiken. De mens was lief voor de koe en beschermde haar tegen roofdieren en als bedankje paste de koe zich aan, zodat haar melk meer leek op mensenmelk, want van haar originele melk zou de mens ziek worden. Tegenwoordig is er niet zo’n nauwe samenleving meer tussen mens en koe. De samenstelling van koemelk past mede daardoor niet meer bij de mens. En dat is de laatste reden waarom melk ongezond is.

In conclusio

Ik hoop dat je je niet meer afvraagt waarom melk ongezond zou zijn. Hier volgt nog even een korte samenvatting van de tekst hierboven.

Koemelk is voor kalfjes, niet voor mensen. Koemelk bevat in verhouding te veel caseïne, dat met allerlei ziektes in verband is gebracht. Koemelk bevat te veel fosfor, wat osteoporose in de hand werkt. Koemelk maakt het lichaam zuur; een tweede factor voor osteoporose. Koemelk bevat lactose, dat de meeste mensen niet kunnen verteren en wat een overbodige koolhydratenbron is. De moderne koemelk lijkt totaal niet op de melk waar de mens zich in de evolutie aan heeft aangepast. Eet gewoon groene bladgroente en wat nootjes. Dat levert je voldoende calcium op en zoveel meer.

Melk ongezond voor calcium, boerenkool gezond

Interessant? Vragen? Ik stel het op prijs dat je hieronder een reactie achter laat.

Terug naar boven

39 Comments

 • Verofit

  4 december 2012

  Melk, de Witte Leugen

 • Willy Thirion-Tomlow

  6 maart 2013

  Er is weer een giftige stof gevonden in melk…
  Die stof had ik niet eens in mijn rijtje staan hier: https://jenaidavanwijk.com/melk_ongezond/
  Nog een reden om melk gewoon te laten staan.

 • Audrey's Gaar Keuken

  17 maart 2013

  Hoe zit het dan met yoghurt en kwark.is van koemelk maar
  Die de fermentatie beter verteerbaar toch? ik maak yoghurt zelf met bifidus huppelde pup. Laat het zo lang fermenteren zo dat het lactose vrij wordt.

 • Lotte

  13 juni 2013

  Hi Jenaida, misschien een super stomme vraag, maar als koemelk moedermelk is…dan neem ik aan dat elk kalf dus sowieso een keer bevrucht moet zijn geweest voor het melk is gaan produceren? Want anders is het toch geen moedermelk? Alvast bedankt! Groetjes Lotte

  • Jenaida

   14 juni 2013

   Dat klopt, Lotte. Een koe moet om de zoveel tijd baren om melk te kunnen blijven produceren. Ze wordt daarom kunstmatig geïnsemineerd. Zodra het kalf geboren is, wordt het weggehaald en wordt moeders weer aan de pomp gehangen om haar melk af te staan voor mensen die zo nodig zuivel moeten gebruiken. En wat er met het kalf gebeurt….?

 • Ingrid Engelbert

  8 juli 2013

  Het bewijs……

 • Kinderdagverblijf Mammy Daycare

  6 augustus 2013

  Goed om te weten, zodat iedereen zelf kan overwegen zijn of haar keuze kan maken over het wel of niet drinken van melk.

 • Ellen

  28 augustus 2013

  Waar ga ik m’n havermout mee maken? Sojamelk
  en gewone melk is niet goed voor je. Nu drink ik al bijna een jaar geen melk meer hoor! Dit al veel vaker gelezen en gehoord maar dan met
  Havermelk, Rijstmelk, of Amandelmelk?
  IK baal, heb net soja yoghurt gekocht bij AH en soja melk….

  • Jenaida

   5 september 2013

   Amandelmelk en kokosmelk zijn prima alternatieven.
   Gewoon een nachtje laten weken in water kan ook.

 • S van Erp

  29 oktober 2013

  Ik gaf mijn dochter van bijna 15 mnd soyamelk omdat ze koemelk niet goed verdroeg. Schrik ervan hoe slecht dat is en ook koemelk. Wat is nu een goed alternatief en tot welke leeftijd heeft een kind melk nodig?

  • Jenaida

   29 oktober 2013

   De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert kinderen tot 2 jaar moedermelk te geven. Nu is dat in de Westerse wereld niet echt haalbaar. Melk wordt gezien als belangrijkste bron van calcium. Groene bladgroente zijn echter een veel betere bron. 15 mnd is misschien wat aan de jonge kant voor een groene smoothie, maar je kunt proberen op andere manieren calciumrijke voedingsmiddelen in haar menu te verwerken. Mijn kinderen (2 en 4 jaar) smullen overigens al heel lang van groene smoothies. Dit is een plaatje met calciumrijke voedingsmiddelen. En vergeet vitamine D niet! 🙂

   • Viola

    29 augustus 2016

    WHO adviseert zelfs minimaal 2 jaar, liefst langer. Gelukkig voor mijn zoon van 30 maanden is dit ook in de westerse wereld prima haalbaar.

 • Janine Spoelman

  4 januari 2014

  Dussss

 • Martin van Dijk

  18 januari 2014

  u zei dat mensen alleseters zijn, dit klopt niet, de mens is juist een vegetariër

 • Sandra de Vits

  20 januari 2014

  idd maar ik zou al blij zijn als ze tenminste respect hadden voor hun dieren dat ze opeten ! als je nadenkt al het vlees dat word weggegooid allemaal zielen dood voor niks en nog bovenop mishandeling 🙁

 • Sandra de Vits

  20 januari 2014

  idd maar ik zou al blij zijn als ze tenminste respect hadden voor hun dieren dat ze opeten ! als je nadenkt al het vlees dat word weggegooid allemaal zielen dood voor niks en nog bovenop mishandeling 🙁

 • Martin van Dijk

  20 januari 2014

  Al die melkdrinkers zijn gehersenspoeld door de overheid met in de veronderstelling dat dit goed voor de mens zou zijn, helaas dat is een leugen omdat het de botten ontkalkt ipv dat het botten sterker maakt, bovendien is het kankerverwekkend en het lichaam word oververzuurd hierdoor, de overheid wilde in de jaren 50 de boeren een handje helpen door melk te promoten en er flink daar aan te verdienen. Drink water net als andere zoogdieren, want als je die ook melk geeft dan gaan ze daar ook aan kapot. kijk naar je huisdieren als je heb en spiegel met ze.

 • Martin van Dijk

  20 januari 2014

  Al die melkdrinkers zijn gehersenspoeld door de overheid met in de veronderstelling dat dit goed voor de mens zou zijn, helaas dat is een leugen omdat het de botten ontkalkt ipv dat het botten sterker maakt, bovendien is het kankerverwekkend en het lichaam word oververzuurd hierdoor, de overheid wilde in de jaren 50 de boeren een handje helpen door melk te promoten en er flink daar aan te verdienen. Drink water net als andere zoogdieren, want als je die ook melk geeft dan gaan ze daar ook aan kapot. kijk naar je huisdieren als je heb en spiegel met ze.

 • Nathan Kramer

  27 januari 2014

  Waar on earth heb jij biologie geleerd knul?

 • Nathan Kramer

  27 januari 2014

  Ja hoor… 'Melk maakt botten broos' Ja doei. Ik ben vandaag van een 3 meter hoge trap gevallen en knoerthard op mijn duim gevallen, maar hey! Geen pijn! En nou niet zeggen dat dit niet door melk komt, want zoiets is al eerder gebeurd en toen had ik ook maar 2 schaafwonden, terwijl die trap hoger as

 • Marijn

  2 februari 2014

  Melk is juist wel gezond, maar het gaat erom WELKE melk. Rauwe verse melk is niets mis mee namelijk! Als melk de boosdoener is in allerlei onderzoeken dan gaat het om gepasteuriseerde melk, en vaak is dat dan nog niet eens volle melk. Tussen rauwe (biologische) melk en gepasteuriseerde melk zit enorm verschil.
  Overigens drinken dieren ook gewoon melk, maar ze kunnen er niet aankomen. Ik heb immers nog nooit een kat een koe zien melken 🙂 Katten drinken gewoon melk als je het geeft, maar ook hiervoor zal gelden dat gepasteuriseerde melk slecht is t.o.v. rauwe melk. Wanneer je kijkt naar de voedingswaarde in rauwe melk dan zitten hier heel veel goede stoffen in die we als mens gewoon nodig hebben.

  Wanneer mensen koemelk niet kunnen verdragen dan gaat het hierbij ook vaak om gepasteuriseerde (en dus lastiger te verteren) melk. De vraag is ook of je het dan koemelkallergie mag noemen, omdat het gaat over een door de mens bewerkt product.

  Maargoed, uiteindelijk kan ieder voor zich uitmaken waar hij/zij in geloofd en dat is maar goed ook! 🙂

 • Jenaida van Wijk-Cicilia

  5 februari 2014

  Mensen, vegetariërs? Al best een tijdje niet meer, een 'paar' duizend jaar zeg maar.

 • Jenaida van Wijk-Cicilia

  5 februari 2014

  Mooi N=1 onderzoekje… Laten we hetzelfde doen met een grotere groep 60-jarige melkdrinkers en kijken wat er dan gebeurt. 🙂

 • Martin van Dijk

  5 februari 2014

  Nathan Kramer ik weet in ieder geval dat je zeer slecht geinformeerd bent en wat je in je biologie lesjes geleerd heb is maar de halve waarheid en als je denkt het beter te weten dan zou ik eerst maar eens huiswerk gaan doen voor dat je onzin uitkraamt, met alle respect Nathan, maar je bent net als vele andere in het OOitje genomen door de controlerende Pharmaindustrie wat mafia is.

 • Nathan Kramer

  6 februari 2014

  Wel, dan worden er welliswaar meer botten gebroken, maar dit komt echter niet door melk, maar door natuurlijke overgang van kraakbeen naaar gewoon been. Als deze 60ers daarentegen melk hebben gedronken hun hele leven, hebben ze wel een kleinere kans op breuken. Trouewens, als je kalkbeen een tijdje in melk laat liggen wordt het wel soepeler

 • Marijn

  7 februari 2014

  Ook bij de broosheid van botten zal dit hoogstens gelden voor gepasteuriseerde, en dus door de mens bewerkte melk. Rauwe (biologische) melk zal zorgen voor stevigere botten.

  Voor een zuivere discussie zal er onderscheid gemaakt moeten worden tussen rauwe en gepasteuriseerde melk want dit zijn totaal verschillende producten.

  Geef de natuur niet de schuld van een bewerking die wij mensen doen uit economisch belang. Overigens was pasteuriseren vroeger misschien nodig, maar wanneer er netjes gewerkt wordt door de boer is dit absoluut niet meer nodig.

  Wanneer je een onderzoek leest dat dit onderscheid niet maakt, dan heeft de onderzoeker er niets van begrepen of vergeten aan te geven dat dit over gepasteuriseerde melk gaat. Adviseren dat mensen moeten stoppen met melk is dan wel heel makkelijk gezegd want eigenlijk zou dit moeten zijn: stop met drinken van GEPASTEURISEERDE melk, want dit is niet gezond.

  • Jenaida

   8 februari 2014

   Volgens mij staat dat in het stukje “Evolutie”, Marijn.
   De eiwitsamenstelling van melk wordt bovendien niet door de mens veranderd, behalve bij babymelk. En laten we wel wezen… Hoeveel mensen weten überhaupt waar ze rauwe melk kunnen kopen? Het gros haalt gewoon z’n pakken bij de dichtstbijzijnde supermarkt. Kinderen van tegenwoordig weten nog amper dat die melk uit dat pak ooit in de uier van een koe zat.

 • Jenaida van Wijk-Cicilia

  8 februari 2014

  Nathan Kramer, een 'klein' onderzoekje: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9224182 🙂

 • Lia

  19 december 2015

  Zoals Marijn eerder schreef: ga voor jezelf na over welke melk onderzoeken gaan. Meestal is het over gepasteuriseerde melk. Door melk te pasteuriseren breek je de eiwitten en met gebroken eiwitten kan het lichaam niets, eerder: het kan grote schade aanbrengen aan het lichaam. Rauwe melk bevat de enzymen die helpen bij het verteren van de melk. En rauwe melk kun je tegenwoordig op heel veel adressen kopen.

  Als mensen van rauwe melk ook problemen ondervinden kan het ook zijn dat ze een tekort aan maagzuur hebben waardoor ze de eiwitten in rauwe melk niet kunnen verteren. Veel mensen die niet tegen gepasteuriseerde melk kunnen kunnen wel rauwe melk velen. Als dat ook niet het geval is kun je altijd nog zure melkproducten als kefir, karnemelk, yoghurt, wei en kwark proberen. Wees ook niet bang om rauwmelkse kazen uit te proberen of rauwe schapen-, geiten- of paardenmelk. Bij de meeste mensen zal door de consumptie van kefir binnen enkele maanden het vermogen herstellen om wel rauwe melk te kunnen drinken.

  En voor de rest is het: zoek hierin je eigen weg/pad en kijk wat het met je doet. Want wie wil, zoekt een mogelijkheid. Wie niet wil, zoekt een reden

 • Lia

  19 december 2015

  Ik ben nog vergeten te zeggen: Ik vind dat Jenaida goed bezig is, ze benaderd de wereld van ziekte en zeer vanuit een goede kant, nl. de voeding. Daar komt natuurlijk meer bij kijken zoals stress, straling, vervuiling etc. Maar voeding is een zeer belangrijke speler in deze.

 • Mario

  30 december 2015

  Interessant artikel. Maar ik zou graag van de gangbare alternatieve opvattingen meer bronvermelding en onderbouwing zien want het komt nu teveel neer op veronderstellingen.

  Als blonde blauwgroen ogende Hollander ben ik dol op melk. Melk voedt mij dat merk ik dat ik het nodig heb. Maar gezien de voedingswaarde van gepasturiseerde en UHT melk, ben ik meer en meer geneigd alternatieven te zoeken.

  Rauwe melk heb ik nog niet aangeboden gezien hier, en boeren met vee zijn er niet op dit eiland.

  Nu mijn vraag: als je met een bepaalde melkpoeder melk maakt, met afkoelend gekookt water, kom je dan in de buurt van rauwe melk? Of ben je dan zelf aan het pasteurizeren? Want men zegt dat de melk die je dan hebt, maar een half uur houdbaar is. Een halve dag in de koelkast. Dan lijkt het me dus in de buurt van rauw komen.

  • Jenaida

   29 januari 2016

   In principe heeft een volwassen mens geen melk nodig die bestemd is voor een kalf (of welk ander zoogdier dan ook).
   Dat gezegd hebbende kan rauwe melk voor sommige mensen wel een gezonde aanvulling zijn, maar een noodzaak is het absoluut niet.
   Wat de melkpoeder betreft zou ik je adviseren eens te kijken naar hoe melkpoeder gemaakt wordt.
   Dat komt totaal niet in de buurt van rauwe melk.

   Bronvermelding? Neem om te beginnen hier maar eens een kijkje: http://www.betacasein.net/default.htm
   Of misschien geneest dit geweldige filmpje je wel helemaal van je melkbehoefte: https://www.youtube.com/watch?v=UcN7SGGoCNI 😉

 • Marijan

  4 maart 2016

  beste Jenaida,
  heel goede artikelen hier.
  Over melk had ik eerst zelfde mening als jij, dat is voor kalfjes. Toch ben ik hier anders over gaan denken, er zijn mensen die zichzelf helen met melk/melkproducten.
  zie bv. eens http://www.rauwemelk.net/index.php?i=25
  en kijk ook de andere ervaringsverhalen
  en hier verkoopadressen van rauwe melk: http://www.news4all.org/verkoop-melk
  nog een link:http://www.voedingisgezondheid.nl/melk_onderzoek_rauwe_melk.html
  en nog een http://selfmatters.nl/waarom-rauwe-melk/

  • Jenaida

   29 maart 2016

   Ook ik heb mijn mening over melk bijgesteld, en dan wel rauwe melk van de waterbuffel verwerkt tot kefir.
   Maar na jaren zuivelloos leven kon ik de gedachte dat melk voor kalfjes is niet meer uit mijn hoofd krijgen. :s

 • Samira

  12 juli 2016

  Beste Jenaida,

  Welke alternatieven zou je aanraden voor melk, room,kaas en yoghurt? Amandelmelk? Havermelk? ..

  • Jenaida

   29 juli 2016

   Bijvoorbeeld ja. Als je google gebruikt, vind je voor alles een alternatief.
   Zelfs iets wat op kaas lijkt.