Galante prins of stoere macho

Laat ik me even voorstellen. Ik ben Erwin, de man van Jenaida. Door laatstgenoemde benoemd tot deskundige die de vraag ”Hoe behaag ik mijn vrouw?” tot in detail kan beantwoorden en daarbij met enige regelmaat goede scores heeft. Maar, ik ben en blijf een man met al mijn gemakken, ongemakken, lusten en driften en vind het heerlijk om me daar zo nu en dan eens in te verliezen. Maar mijn pad kiezen als man, dat vond ik toch wel spannend…

Horkgedrag mannenkracht?

Ik zou soms willen dat ik dat kon zeggen…of kan ik dat nu juist wel?

Ongeveer een maand geleden checkte ik de ongewenste items in mijn mailbox. Één van die ongewenste items bevatte een uitnodiging voor een workshop “Mannenkracht”. Bij het lezen van de uitnodiging beeldde ik me die workshop in: een weekend boeren, bieren, brullen en scheten in de polder met als doel weer als stoere vent door het leven te gaan. Ik besloot mezelf direct aan te melden. Toegegeven, het leven als man is anno 2013 af en toe best zwaar. Het kweken van dit medelijden zorgt er hopelijk voor dat je verder leest.

Drie keer geboren

Vrouwen, vergeet niet dat een man in feite drie keer wordt geboren: de eerste keer uit zijn moeder, de tweede keer uit zijn vader en de derde keer uit zijn diepste wezen. Dit is één van de oerwetten waar je niet omheen kunt. Die derde geboorte is in de Westerse maatschappij bijna compleet verdrongen.  In deze tijd onderwerpen wij mannen en vrouwen ons niet aan de wetten van de natuur, maar meer aan die van de economie en sociale verwachtingen. Mannen zijn te loyaal en nog altijd teveel gebonden aan hun moeder en hebben van hun vader nooit het zwaard van mannenkracht ontvangen.

Zwaard van mannenkracht

En als ze het zwaard wel hebben ontvangen, prijkt het aan de muur in plaats van dat er zo nu en dan eens flink mee gezwaaid wordt. Mannen moeten hun eigen pad volledig kunnen kiezen. Zodra dit gebeurt lukt het de man om focus te leggen op het maken van heldere keuzes. Mooi gezegd. Probeer dat anno 2013 maar eens te doen. Laat ik het nog maar eens zeggen: voor ons mannen is het af en toe best zwaar om onszelf staande te houden. Als we klaar zijn met de liefdevolle echtgenoot of vader uit te hangen, kunnen we de rol van loonslaaf op ons nemen of op een andere manier, vaak rekeninghoudend met de wensen van het thuisfront, onder politieke en maatschappelijke druk op voedsel gaan jagen. Gelukkig hebben we in sommige gevallen nog een leuke hobby.

Mannenkracht en vrouwenenergie

En hier gaat het dan ook compleet mis. Mannen hebben een overschot aan vrouwenenergie en vice versa. In mijn geval stond ik op een gegeven moment als een vrouw te mopperen over de reeds geopende enveloppen op de eettafel en verpakkingen op het aanrecht. Het mopperen of opruimen zijn natuurlijk geen taken voor de vrouw, maar de manier waarop ik temperamentvol mopperde gaf in mindere mate al aan hoezeer de balans mannen-vrouwenenergie compleet de andere kant was uitgeslagen. Ik kan nog wel meer voorbeelden aanhalen, maar die laat ik liever aan je verbeelding over. Om deze disbalans in energie te verhullen, liet ik trouwens wel een mooi baardje staan.

Mannenkracht en vrouwenenergie

Terug naar het weekend. De locatie van de workshop was voor mij een bekende. Ik had daar ongeveer een jaar geleden een eerder succesvol “procesweekend” gehad. Vol verwachting reed ik mezelf naar de nostalgische boerderij in het dorpje Spoordonk, waarna ik in een gure wind met “frisse” giervlagen afscheid nam van Jenaida en mijn twee zoons Jairomir en Nicolai. Zo, nu even tijd voor mannen onder elkaar.

Op zoek naar mannenkracht

Eenmaal ingeklaard te zijn na een paar koppen thee, was de kop er af en gingen we van start. Niets boeren, bieren, brullen en scheten. Daar zit je dan, samen met 9 andere mannen in Spoordonk. Het weekend kreeg op een andere manier zijn mannelijkheid. Ik heb mijn angst in de ogen aangekeken, het zwaard van mannelijkheid als vader overgedragen en als kind in ontvangst genomen, mij door een fysiek geboortekanaal gewurmd, gebruld als een oerman en gevochten als een leeuw.  Keer op keer hele pure ervaringen, die mij bewust hebben gemaakt van het feit dat ik nu moet leven en als man daarin mijn eigen pad kan en moet kiezen.

Vechten als een leeuw

Eén van de opdrachten was een brief aan het eigen kleine jongetje – die in iedere man schuilt – schrijven. Die brief aan mezelf is persoonlijk, maar ik wil hem graag met je delen omdat ik zeker weet dat ik je hiermee kan aansporen om wat van je leven te gaan maken (voor het geval je dat nu doet of denkt dat het beter kan). Vul je eigen naam maar in…

Lieve ….

Welkom op deze vreemde planeet. Welkom heten is het enige dat ik voor je kan doen. Je weg heb ik niet voor je uitgestippeld. Dat vind je misschien eng en gemakzuchtig van mij, maar je zult ontdekken dat jij pas karakter krijgt en mannelijke kracht ontvangt wanneer je zelf de plattegrond pakt en je route begint te tekenen. Koop geen Tom-Tom, dat maakt je lui. Heb je nog geen plattegrond jongen? Dan krijg je die van mij. Jouw plattegrond is jouw leven. Kies een doel en ga ervoor, omring je met de personen met wie jij wil wonen, werken en leven. Maar: kies! Anders wordt er voor je gekozen.

Liefs,

Je vader

Navigatie voor het leven

Mannenkracht hervonden

Ik kan zo’n workshop iedere man aanbevelen. Ik heb hem gevolgd bij www.elea.nl. Ik heb van alle 9 mannen, inclusief mezelf, de derde geboorte meegemaakt! Veel te intens en te puur om dit aan het internet toe te vertrouwen. Dat  laat ik liever aan je verbeelding en ervaring over. Het kost je een weekend, maar levert je een leven op!

Toen de laatste man het erf  had verlaten, stond ik te wachten op de vrouw die mij weer op kwam halen. Het geluid van de nog altijd gure wind maakte plaats voor een ritmisch gebonk. Ik zag onze auto met daarin een stralende vrouw, die een weekendje voor haarzelf had geregeld. De autodeur zwaaide open en de beats van Beyoncé kwamen mij tegemoet: “Who run the world? GIRLS!”. Zo blijkt maar weer dat de wereld anno 2013 ons uitstekend kan bedriegen…

2 Comments

  • Haha Ja Erwin wat jammer dat je niet mocht boeren ,brullen,zuipen en scheten laten met een machobaard van een week!!
    maar het kind in jou is gelukkig en tevreden gesteld met de schijnbaar eigen keuze van het vertrouwde huisje, boompje, beestje en als je af en toe kunt brullen WAAR DE MAN WOONT DRAAGT HIJ ZIJN KROON zul je absoluut gelukkig zijn ik wens je veel geluk toe samen met je gezin.

  • Erwin van Wijk

    20 maart 2013

    Bedankt Linda. Ik draag hier zeker mijn kroon en geniet volop van de passie die Jenaida en ik allebei voor voeding en beweging hebben. In de loop der jaren hebben wij onze lifestyle ontwikkeld en ik zou daar voor geen goud meer afstand van willen doen. Gezond (oer)eten, bewegen, en op zijn tijd eens een procesweekend, het draagt allemaal bij aan ware gezondheid (en die begint van binnen ;-))

    Dit jongetje is blij..