Koolhydraten, daar haal jij je energie toch niet vandaan?!

Volgens het voedingscentrum zijn koolhydraten onze belangrijkste energiebron… Yeah rrrright!

Wanneer breekt dan die dag aan dat het voedingscentrum eerlijk zegt waar het voor staat? Zullen wij het nog meemaken dat ze zeggen wat de ware motieven zijn achter hun adviezen? Zal het ooit zo ver komen dat ze aan ons, volgzame burgers, toegeven dat het hen niet om onze gezondheid te doen is, maar om iets heel anders… Geld…

Misschien schop ik tegen wat schenen of trap ik op wat tenen met deze uitspraak, maar ik kan geen andere reden bedenken waarom het voedingscentrum steeds weer met van die onzin-adviezen komt. Als het nou alleen maar onzin was, zou ik me er niet zo druk om maken, maar die adviezen zijn nog schadelijk voor onze gezondheid ook. Ik ben  het zat!

In hun “veelgestelde vragen” wordt beweerd dat koolhydraten geen dikmakers zijn en dat we 40-70% van onze dagelijkse energie uit koolhydraten (brood, aardappelen, pasta en rijst) moeten halen! Serieus, waar hebben die mensen op school gezeten?! Hebben die mensen überhaupt wel ooit iets over voeding geleerd?

Disclaimertje

Mijn artikel is puur en alleen bedoeld om jou, de lezer, wat meer duidelijkheid te verschaffen over die koolhydraten. Ik zal het doen in de stijl van het voedingscentrum. Dat is gewoon zeggen zoals het is zonder enige bronvermelding. Dat doe ik niet omdat ik geen bronnen heb, maar gewoon omdat ik nu even geen tijd heb om jaren van kennis (aantekeningen, powerpoints, boeken etc) door te spitten op zoek naar die bronnen. Het voedingscentrum zou dat natuurlijk wel moeten doen als ‘onafhankelijk’ instituut waarvan honderden duizenden mensen de adviezen klakkeloos opvolgen. Dit is mijn parate kennis. Ik hoop dat deze uitleg voldoende voor je is.

Koolhydraten, glucose en energie

Volgens het voedingscentrum zouden we dus het grootste deel van onze energie moeten halen uit koolhydraten. Is dat logisch? Nee. Waarom niet? Dat kent ons lichaam helemaal niet. Ons lichaam kent juist een gebrek aan koolhydraten, en dan heb ik het over glucose. Want alle koolhydraten die je eet (traag of snel, complex of eenvoudig), worden uiteindelijk op de een of andere manier omgezet in glucose. Waarom denk ik te weten dat ons lichaam een gebrek aan glucose gewend is? Simpel. Ons lichaam heeft maar liefst vijf hormonen om glucose te maken/vinden/om te zetten/etc. Dat zijn cortisol, glucagon, adrenaline, groeihormoon en schildklierhormoon. Daar tegenover heeft het lichaam maar één (ja, 1) hormoon om glucose op te nemen: insuline. Als mensen altijd zulke enorme hoeveelheden koolhydraten hadden gegeten, had er in de evolutie echt wel een mutatie plaatsgevonden om meer en sneller glucose op te kunnen nemen. Dan hadden we nu ook geen diabetes mellitus type 2 gehad, wat niet meer is dan een alvleesklier die uitgeput is, omdat ‘ie zijn (of is het een haar?) best doet om insuline te produceren om de cellen die al volgepropt zitten met glucose nog meer glucose te laten opnemen.

Vandaar de conclusie dat die grote hoeveelheden koolhydraten helemaal niet nodig zijn. De mens(achtige) heeft het miljoenen jaren gedaan met een relatief tekort.

Energie uit koolhydraten

“Maar onze hersenen werken op glucose”, hoor ik je al denken. Dat klopt voor een belangrijk deel. Daarom zit er in ons bloed altijd een beetje glucose. Als er te weinig is om je hersenen in hun behoefte te voorzien, treedt een van de vijf bovenstaande hormonen in werking. Dat systeem werkt prima. Je hoeft er echt geen kilo’s koolhydraten in te gooien om het systeem te helpen. Het enige wat je daarmee bereikt is een te grote stijging van je bloedglucosespiegel, een lading insuline die afgegeven wordt om de balans te herstellen en een enorme energiedip achteraf. Wie zit daar nou op te wachten?

Het voedingscentrum heeft over één ding wel gelijk. Koolhydraten leveren snelle energie. Je eet nu een Mars, je krijgt een enorme energieboost (sugar rush zou een betere term zijn) en je kunt er weer even tegenaan. De oermens had zo’n Mars ook wel kunnen gebruiken…. Als hij achtervolgd werd door een tijger! Want dat is het enige moment waarop je lichaam snelle energie nodig heeft: als je moet vechten of vluchten. Je zit dit nu rustig te lezen, neem ik aan. Je bent niet aan het vluchten voor een dier dat je wil opeten. Toch? Heb je dan snelle energie nodig? Nope, dacht het niet.

Vluchten met koolhydraten

Energie uit koolhydraten is ‘flut-energie’

Waar moet je dan wel je energie vandaan halen? Voordat ik dat onthul, zal ik duidelijk maken waarom je niet zo veel hebt aan energie uit koolhydraten en waarom je zo vaak en zo veel moet eten, als je je energie vooral uit koolhydraten haalt.

Energie wordt gemaakt in de cellen. Dat is een vrij ingewikkeld proces dat in de mitochondriën of daarbuiten plaatsvindt. Mitochondriën zijn de energiefabriekjes van ons lichaam. Je gooit er een brandstof in (glucose, vet of eiwit) en poef! er komt energie uit. Dit kan echter alleen, als er voldoende zuurstof aanwezig is. Als je voor een leeuw op de vlucht bent, bestaat de kans dat je flink hijgt. Dan is er niet genoeg zuurstof om energie te maken in de mitochondriën en zou je uitgeput ter aarde storten. Als het daarmee gedaan zou zijn, zou je wel een heel gemakkelijke prooi zijn. Gelukkig heeft het lichaam ook het vermogen om buiten die mitochondriën energie te maken. Dat gaat bliksemsnel, niks ingewikkelds aan. Gewoon gaan met die banaan.

Daar is echter 1 maar aan. Dat kan alleen met koolhydraten. De opbrengst aan energie van die koolhydraten buiten de mitochondriën is vele malen kleiner dan binnen de mitochondriën. In de mitochondriën kan namelijk 18x zoveel energie gemaakt worden uit koolhydraten als daarbuiten.

Vetten versus koolhydraten

Misschien lijkt 18x zoveel nog wel een aardige hoeveelheid, maar het is nog maar magertjes vergeleken met de hoeveelheid energie die vet opbrengt. Jawel, vet zou onze primaire energiebron moeten zijn. Het levert meer energie op en je doet er veel langer mee. Vet levert namelijk 7x zoveel energie op als koolhydraten binnen de mitochondriën en 126x (!) zoveel als koolhydraten buiten de mitochondriën.

Nee, nu niet naar de snackbar rennen! Ik heb het natuurlijk over gezonde vetten: olijfolie, kokosvet, lijnzaadolie, vis, avocado, nootjes etc. Hoeveel van deze gezonde vetten kun je nog eten, als je 40-70% van je dagelijkse energie uit koolhydraten zou moeten halen? Niet heel veel. Kun je dan een aanhoudend energietekort krijgen? Zeker weten!

Ja, het belang van vetten is het voedingscentrum even vergeten… Ze maken je gelijk bang met dat je lichaam je spieren als energiebron gaat gebruiken, als je niet genoeg koolhydraten eet. Eiwitten zijn in eerste instantie een bouwstof. Er moet wel heel wat mis zijn gegaan in je lichaam, wil het zichzelf gaan opeten om energie te krijgen.

Koolhydraten zijn echt wel dikmakers

Volgens het prestigieuze voedingscentrum (ahum!) zijn koolhydraten geen dikmakers. Guess again… Ons lichaam kan glucose opslaan, maar die capaciteit is misschien net een pond. Als de opslagruimtes (spieren en lever) vol zijn, zegt de lever: “Sjonge, dat is fijn, zoveel glucose! Laten we het maar handig verpakken en opslaan, zodat we het in tijden van hongersnood kunnen gebruiken.” Maar die tijden van hongersnood komen nooit!

De lever maakt van glucose triglyceriden, oftewel vet. Je hebt vast wel eens een arts horen zeggen dat je je triglyceriden vooral laag moet houden in verband met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Zei hij er ook maar bij dat je dan moet kappen met die ladingen koolhydraten eten. Je lever kan natuurlijk niet eindeloos doorgaan met triglyceriden de bloedbaan in pompen. Dus uiteindelijk wordt het teveel aan glucose opgeslagen als zwemband, onderkin, heuphopen, zwabberarmen of iets anders.

Koolhydraten in je buik

Daar komt ook nog bij dat je, als je veel en vaak koolhydraten eet, continu veel insuline in je bloed hebt. Insuline zorgt ervoor dat glucose de cel in kan, maar vet de cel niet uit kan. Insuline belemmert dus de vetverbranding. En als je bij je boterham ook nog iets vettigs eet, zorgt insuline ervoor dat dit vet razendsnel opgeslagen wordt.

Dus zijn koolhydraten dikmakers of wat?

 • Het teveel wordt opgeslagen als vet
 • Ze belemmeren indirect de vetverbranding
 • En bevorderen de vetopslag

Voor ik het vergeet. Je hoeft koolhydraten niet volledig uit je menu te bannen. Natuurlijk zijn er wel gezonde koolhydraatbronnen. Denk bijvoorbeeld aan fruit, zoete aardappel (bataat), quinoa en boekweit. Maar zorg voor een evenredige verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Je hebt ze allemaal nodig. De laatste twee groepen misschien zelfs iets meer dan de eerste.

Wat vind je nu van koolhydraten?

43 Comments

 • Marc Hogervorst

  29 oktober 2013

  Duidelijk en goed uitgelegd, Jenaida van Wijk-Cicilia

 • Rahana Broek Onken

  29 oktober 2013

  Je hebt het weer goed verwoord Jenaida van Wijk-Cicilia, !!

 • Jos

  29 oktober 2013

  Dag jenaida,

  Mooi verhaal, zou je mij wel je bronvermelding willen toesturen. Je uiteenzetting klinkt logisch en is erg duidelijk. Maar ik wil wel graag anders werken dan her voedselcentrum. Als je begrijpt wat ik bedoel. 😉

  Mvg,

  Jos

  • Jenaida

   29 oktober 2013

   Dank voor je reactie Jos. Ik moet je verwijzen naar het disclaimertje. Als je begrijpt wat ik bedoel 😉

 • Coby V Herk

  30 oktober 2013

  heel interessant stukje om over na te denken

 • Infiniti Live

  30 oktober 2013

  Informatie die bij veel mensen eens bekend zou moeten worden.

 • Voedingscentrum

  30 oktober 2013

  Beste Jenaida,

  1. Lees hier hoe we gefinancierd worden. 100% overheid, 100% transparant.

  http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/over-ons/financiering-en-samenwerkingsverbanden.aspx

  2. Onze adviezen zijn een vertaling van de adviezen van de Gezondheidsraad. Bekijk de Richtlijnen Voedselkeuze.

  http://www.voedingscentrum.nl/professionals/pers/persberichten/richtlijnen-voedselkeuze1.aspx

  Of bekijk onze factsheets over Richtlijnen Voedselkeuze en Schijf van Vijf:

  http://www.voedingscentrum.nl/professionals/factsheets.aspx

  • Jenaida

   30 oktober 2013

   Slechtste voedingscentrum (mijn excuses, maar ik kan het woord ‘beste’ niet getypt krijgen),

   In uw reactie kan ik geen enkel argument vinden tegen bovenstaand artikel. Sterker nog, ik vind nog meer argumenten voor de uitspraak die ik in de eerste alinea deed.

   Uiteraard heb ik mij wel een beetje verdiept in het voedingscentrum. Tot 2012 stond nog vrolijk op de site vermeld dat het voedingscentrum geld ontving van Ahold, Unilever, Kellogs, Douwe Egberts, LU, Heinz en Smiths voor het wetenschaps- en leerstoelenfonds.

   Ziet u het al voor u? Kellogs sponsort het voedingscentrum en dat zou dan naar buiten brengen dat granen voor de meeste mensen niet zo gezond zijn. Ik denk dat Kellogs dan zijn sponsoring gauw zou intrekken. Sinds 2012 neemt het voedingscentrum vanwege mogelijke belangenverstrengeling geen geld meer aan voor het fonds.

   Maar ja, u maakt mij niet wijs dat de basis voor de huidige adviezen toen niet allang gelegd was en voor die ‘factsheets’ dus ook. En u vergeet de ‘kleine’ lettertjes in die zogenaamde factsheets: Er is gekozen voor een open consultatie met onder andere vertegenwoordigers van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie. Mocht u het zelf niet weten, dit zijn de leden van die federatie.

   Mijn vraag aan u is hoe open, invloedrijk en transparant die consultatie is geweest? Hoe kunnen mensen van Nutricia, Uniekaas of Coca Cola eerlijk zijn over de gezondheidseffecten van hun producten?

   Ik hoop wat van u te horen en natuurlijk hoor ik ook graag wat u van bovenstaand artikel vindt.

   Een gezonde groet

   • Jolien

    30 oktober 2013

    Mooi he, op de site van Voedingscentrum: Als Voedingscentrum wijzen we niet met het vingertje, maar steken we een hand uit naar iedereen die ons kan helpen met onze missie.

    Maar als je dan op een andere manier dan zij mensen wilt helpen qua voeding, dan is dat niet oké. Dus helpen mag, maar “kritiek” hebben op hun methodes en wat zij denken hoe mensen het beste kunnen eten, neeeeeeee, daar houden ze niet van.

    Slechte zaak!

    • Hellen Peeters

     30 oktober 2013

     Super antwoord Jenaida, eindelijk eens iemand die durft te zeggen waar het om gaat!!!@ Jolien: helemaal waar.Het enige waar het hun om gaat is GELD!!! Niet om de gezondheid van mensen. Wat hypocriet allemaal zeg, bah!!

  • PraktijkvanUnen

   31 oktober 2013

   Het ondervoedingscentrum is slechts een orgaan onder controle van de voedingsmiddelindustrie. Als het zoveel moeite kost voor het ondervoedingscentrum en de ongezondheidsraad om met fatsoenlijk advies te komen die de bevolking baadt, moeten deze organen wellicht opgeheven of gereorganiseerd worden tot onafhankelijke instanties voorzien van mensen MET verstand van voeding en gezondheid.

   • Jenaida

    31 oktober 2013

    Couldn’t agree more!

 • Hanne

  30 oktober 2013

  Wat ik mij afvraag wat deze verhoudingen dan kunnen zijn? Ik zie mijn kh namelijk wel als “hoofd energieleverancier” :-)… Ik sport 4x in de week, zwaar en intensief.

  Hoe kijk je hier tegenaan?

  • Jenaida

   30 oktober 2013

   Wat voor sport doe je, Hanne? Krachttraining, intervaltraining? Dat is wel te vergelijken met achtervolgd worden door een tijger. Dat vraagt om snelle energie, koolhydraten dus. Dan gebruik je de voorraden die in je lichaam opgeslagen zijn. Die voorraden kun je na de training weer aanvullen met een eiwitshake (met koolhydraten uiteraard). Je traint 4x per week, 4 uur in totaal of misschien wel iets meer? Die 4 uur werkt je lichaam op koolhydraten, geen probleem. Maar de resterende 164 uur zou het op vet moeten werken.

   • Hanne

    31 oktober 2013

    Ik doe intervaltraining, 20 min. vlot fietsen voor de krachttraining, krachttraining en crossfit. Alle trainingen zijn ongeveer een uur. Bij elkaar is het ongeveer een uurtje of 6.

    Is het niet zo dat je metabolisme inkakt van een lage kh-inname?

    • Jenaida

     31 oktober 2013

     Hoezo kakt je metabolisme in met minder koolhydraten? Het metaboliseren van eiwitten of vetten is ook best een klus. Ik heb het overigens niet over low carb as in 10-20%. 30-35% is prima. Die belachelijke hoeveelheden van het voedingscentrum, tot 70%, die zijn allesbehalve prima en ook totaal onnodig.

 • Shannon Kruijt

  30 oktober 2013

  Helemaal gelijk! Goed verwoord!

 • Steven Broos

  30 oktober 2013

  Leuk artikel. Ik ga een link op mijn blog http://www.lchf.be posten.

 • Angela Coulet

  30 oktober 2013

  Dankjewel!

 • Ingrid Blenk

  30 oktober 2013

  Interessant. ..

 • Ruth Cicilia

  30 oktober 2013

  Heel uitgebreid uitgelegd, als het zo moet zijn dat er iemand (een lyfestyle arts)op moet staan om de waarheid te zeggen over ware gezondheid, dan ben jij het wel. Succes meid.

  • Jenaida

   31 oktober 2013

   Thanks mamsie!

 • Irene Kromkamp

  31 oktober 2013

  En is speltbrood wel aan te raden ipv gewoon brood?

 • Nathalie

  31 oktober 2013

  Danku voor dit mooie stuk over koolhydraten.
  Ga er zeer snel mee aan de slag!!
  En dan post ik hoe ik me voel, want dat is het belangrijkste.

  Keep up the good work

  • Jenaida

   31 oktober 2013

   Graag gedaan Nathalie!
   Goed dat je ermee aan de slag gaat!
   Laat maar horen hoe het bevalt.

 • Jenaida van Wijk-Cicilia

  31 oktober 2013

  Graag gedaan!

 • Jenaida van Wijk-Cicilia

  31 oktober 2013

  Dank je!

 • Jenaida van Wijk-Cicilia

  31 oktober 2013

  Ik raad sowieso nooit brood aan van welk soort graan dan ook. Maar voor mensen die het echt niet laten kunnen, kan zuurdesem (the real deal!) speltbrood een optie zijn. Mijn idee over graan in het algemeen: https://jenaidavanwijk.com/bruin-brood-ongezond-wit-brood-gezonder/

 • Jolanda Hoenen

  1 november 2013

  Duidelijk en zooo waar. Jammer dat ze het alleen maar over het dikmakende effect en diabetes type 2 heeft. De gevolgen van suikers strekken veel verder dan alleen dikmakend en of suikerziekte. 'Glycatie' is een proces wat zich in je lichaam plaats vindt als die suikers in aanraking komen met bepaalde eiwitten. Glycatie is een soort karamelliseringsproces wat zich in je lichaam plaatsvindt. Je kan je voorstellen dat dat allerminst goed voor je is. Of de gevolgen van 'een uitgeputte bijnier'…de bijnier zorgt voor de aanmaak van een aantal hele belangrijke hormonen die je helpen in je gezondheid. Wees dus voorzichtig met de snelle koolhydraten. Produkten met een hoge GI Index ;). Lijsten zijn te vinden op internet.
  Je komt steeds meer te weten lieverd! Blijf lezen… Top bezig zo 😀

 • Jenaida van Wijk-Cicilia

  2 november 2013

  Jolanda Hoenen, dit artikel is een reactie op de boodschap van het voedingscentrum dat koolhydraten geen dikmakers zijn en dat we er 40-70% van onze energie uit zouden moeten halen. Natuurlijk valt er nog heel veel meer te vertellen over koolhydraten, maar dat is heel veel meer dan een enkel artikel kan beslaan. Misschien voor een andere keer. 🙂

 • Anne

  6 november 2013

  Oneens! De mens is geevolueerd in een jager: zomers voedsel en swinters geen. Daarom kunnen we makkelijk voedsel (lees koolhydraten) opslaan. Evolutie gaat langzaam, en dus zien we de gevolgen van overmatige kh-inname in de ontikkeling van overgewicht en vaak bijkomende diabetes type 2. Nu zeg ik niet dat je in de winter niks moet eten, maar het voedingspatroon moet worden aangepast naar de lichaamsactiviteit van elk persoon. Er zijn trouwens genoeg wetenschappelijke artikelen die bewijzen dat lage kh-innames slecht zijn.

  • Jenaida

   16 november 2013

   Dan zijn we het toch eens over de hoeveelheid koolhydraten die tegenwoordig genuttigd wordt?

 • Erica

  27 november 2013

  Ah yes, weer die discussie koolhydraten vs. vetten. Je wordt niet dik van vet en je wordt niet dik van koolhydraten, je wordt dik van teveel eten. Je hebt het beide nodig om te leven en beide geven energie. Natuurlijk wordt er tegenwoordig veel te veel suiker gegeten, een oermens zou vroeger voetbalvelden vol suikerbieten moeten eten om aan de hoeveelheid suiker te komen die wij nu dagelijks eten.
  Ik vraag me af hoeveel vrouwen er zijn die zeggen een koolhydraatarm dieet volgen en NIET stiekem elke avond een heel pak koekjes opeet.

  Koolhydraten zijn je vrienden, vetten zijn je vrienden. Je moet wel zorgen dat het afkomstig is van echt voedsel. Je wordt dik van teveel eten en we weten dat allemaal wel. Elk mens is anders, iedereen heeft een andere verbranding, iedereen beweegt anders. Iedereen heeft dus ook een andere behoefte aan voedingsstoffen.
  Daarnaast wordt het vet als eerste opgeslagen, omdat koolhydraten de eerste bron van energie zijn. Vet is veel moeilijker om om te zetten in energie, koolhydraten zijn moeilijker om te zetten in vet. Hmm…

 • Hermien Bransen

  1 december 2013

  Dit verhaal klopt als een bus maar leg het maar eens uit aan iemand. Bij veel mensen moet de knop nog om.

 • Fenny Van de Bovenkamp

  1 december 2013

  Heel mooi, duidelijk en overzichtelijk artikel! Dank je wel voor het delen van je kennis!

 • wilma

  1 december 2013

  Goed uitgelegd, kan me er ook in vinden wat je allemaal schrijft.

 • Peter van der Werff

  31 december 2013

  Heel informatief!
  Wat ik niet begrijp ia waarom de voedingsindustrie meer belangen zou hebben in de omzet van koolhydraten dan van andere voedingstoffen. Die andere stoffen kunnen toch ook winst opleveren?

 • Michael Beck

  16 januari 2014

  Hoi Jenaida, je hebt een leuke manier om iets te vertellen. Ik las er zo doorheen en vindt ‘t erg nuttig. Ben net 40 geworden en al een tijdje bezig met ‘t luisteren naar m’n lichaam. Dit bevalt erg goed, maar soms wordt ik op een dwaalspoor gebracht door anderen of de media en ga dan op zoek naar antwoorden. Dit artikel was in ieder geval duidelijk en vooral rechtdoorzee. Bedankt.

 • Reinier Bloem

  14 september 2015

  Volgens mij hebben we helemaal geen koolhydraten nodig. Heb je ooit ergens een wetenschappelijk onderzoek gevonden dat aantoont dat we uberhaupt koolhydraten nodig hebben? Bron: Sarah Hallberg https://www.youtube.com/watch?v=da1vvigy5tQ

  Zelf onze hersenen hebben geen koolhydraten nodig. Die functioneren beter met ketonen (brandstof uit vetten). Bron: Mark Mattson: https://www.youtube.com/watch?v=4UkZAwKoCP8

  Zelf topsporters hebben geen koolhydraten nodig. Duursporters presteren beter op een ketonen-diëet.

  In het wielrennen doet men er geheimzinnig over, maar er wordt al van ketonendrank gesproken. De Sky ploeg zou dat gebruiken. Ik vermoed dat er meer dan 1 profploeg is die de renners op een ketonendiëet heeft gezet. Is de nieuwe “doping”.

 • Judith

  15 juni 2016

  Hey Jenaida, ook ik had problemen met mijn gewicht en wilde een kilo of 6 kwijt. Natuurlijk wist ik wel dat koolhydraten niet goed waren dus gooide ik die overboord. Vervolgens ging ik meer eiwitten eten en natuurlijk magere vetten. In het begin hield ik mijn eiwitten extreem hoog. Echt wel rond de 75%, ik viel af, maar na een week of twee kreeg ik er problemen mee. Mijn lichaam begon namelijk te verzuren. Dat leverde verschillende problemen op; zoals bijvoorbeeld jicht in mijn teen en ik menstrueerde opeens niet meer. Toen was ik de weg even kwijt…
  Vet eten was slecht, dit is mij mijn hele leven tot in den treuren verteld. Ik at halvarine en fritesaus om slank te blijven. Maar wat zou ik anders moeten eten? Toen viel het kwartje. Ik heb alle magere producten de deur uitgedaan en ben volle producten gaan eten. Volle kwark, mayonaise, boter, vlees e.d. En wat denk je? Ik ben nu onder de 60 kilo beland en zonder al te veel moeite van al mijn resterende kilo’s af. Gek genoeg las ik later pas al de vele berichten over HFLC op internet. Het klopt als een bus, ik heb het zelf ontdekt.
  Ik denk alleen niet dat het voedingscentrum deze methode snel gaat ondersteunen. Denk je eens in wat er dan zou gebeuren? Verschillende bedrijven, zoals bijvoorbeeld de bakkers, zouden enorme verliezen gaan draaien en er zou een enorm tekort aan vlees komen. Het totaalplaatje zou een enorme kettingreactie veroorzaken die niet meer te stoppen is. Ik denk dat ze daarom enorm voorzichtig zijn met veranderingen in ons voedingspatroon.
  Laten we maar hopen dat meer mensen het licht zien en ontdekken dat vetten helemaal zo slecht nog niet zijn. Dat kan mede door site’s die deze manier van eten stimuleren, zoals die van jouw. Super, keep up the good work!
  Groetjes Judith.

  • Jenaida

   22 juni 2016

   Bedankt voor het delen van jouw ervaring!