Hormonen die je dik maken – deel II

Twee dagen geleden kwam het nr. 1 vetopslaghormoon aan bod. Vandaag is het tijd voor een andere dikmaker. Een hormoon waarmee de meesten van ons waarschijnlijk vaker te maken hebben dan ons lief is: cortisol.

Cortisol

Cortisol wordt geproduceerd in de bijnierschors. De bijnieren zitten als een soort kapje bovenop de nieren. Cortisol is het belangrijkste suikerhormoon. Suikerhormonen hebben als taak het suikergehalte in het bloed te verhogen. Oh jee, nog meer suiker! Cortisol doet nog veel meer in het lichaam. Het is van belang voor:

  • De vertering van voedsel
  • Het slaap-waakritme
  • Het afweersysteem
  • Ontstekingsremming
  • Immunosuppressie (om te voorkomen dat je lichaam zichzelf gaat aanvallen)
  • Het neutraliseren van de werking van insuline
  • De vorming van glucose
  • De afbraak van vetten en eiwitten
Bron: www.kwf.nl

Bron: www.kwf.nl

Extra suikers

Wat valt je op? Cortisol zorgt voor meer glucose, maar het neutraliseert de werking van insuline. Waarom? Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd, omdat het vrijkomt bij stress. In de evolutie heeft de mens de stressreactie ontwikkeld voor wanneer er bijvoorbeel een leeuw achter hem aan zat. Op zo’n moment kwam onder andere adrenaline vrij. Adrenaline maakte het lichaam klaar om te vechten of te vluchten. Beide opties kostten energie. Glucose was en is de belangrijkste bron van snelle energie voor het lichaam. Die glucose moest meteen beschikbaar zijn voor de spieren en dus niet opgeslagen worden in andere cellen. Daarom werd de werking van insuline geremd. Tijden zijn veranderd, onze omgeving is veranderd. Wanneer heb jij voor het laatst moeten vluchten voor een roofdier? Onze omgeving is wel heel wat sneller veranderd dan ons lichaam. De stressreactie is echter niet veranderd. Ons lichaam maakt geen onderscheid tussen een roofdier en je baas. Stress is en stress.

Insuline is trouwens niet alles wat geremd wordt door cortisol.

Schildklieronderdrukking

Cortisol remt ook de schildklierfunctie (de regelaar van onder andere de verteringsprocessen). Daardoor verlopen die processen trager, wordt er meer vet opgeslagen rond de navel en worden spieren afgebroken om energie te leveren.  Cortisol leidt tot te veel eten, doordat het het hongergevoel stimuleert en de hongeronderdrukkende mechanismen blokkeert.

Er zijn ook mensen die juist flink afvallen onder stress. Dit wordt bepaald door de gemiddelde hoeveelheid insuline die deze mensen in hun bloed hebben. Wanneer het insulineniveau laag is, zullen ze vet verliezen. Wanneer het insulineniveau hoog is, komen ze hoogstwaarschijnlijk wat kilo’s vat aan.

De oplossing voor stress?

Cortisol is dus een stresshormoon en dat is precies waar het probleem zit. In deze tijd heeft bijna iedereen continu stress. Dat stressprobleem is niet 1-2-3 opgelost. Of misschien toch wel…

Slaap

Cortisol is een hormoon met een circadiaan ritme, oftewel een dag-nachtritme. Dat betekent dat er ’s ochtends veel van aanwezig is en gedurende de dag steeds minder, totdat het in de nacht zijn minimum bereikt en weer gaat stijgen. Vlak nadat je wakker bent geworden, is je cortisolniveau het hoogst. Je hebt cortisol nodig om te kunnen ontwaken.

Dus de belangrijkste tip die ik kan geven is: volg het ritme, ga op tijd naar bed, zodat het cortisol weer kan afnemen. Forceer je je lichaam om langer actief te blijven, dan zal je cortisol ook niet zakken. Verder is het van belang dat je voldoende slaapt, minimaal 7 uur, liefst 8 of meer.

Houding

Misschien kun je de hoeveelheid stress die op je pad komt niet verminderen, maar de manier waarop je ermee omgaat is volledig te beïnvloeden. Maak je to-do-lijst niet te lang. Neem een paar keer per dag een momentje voor jezelf, al is het maar een paar minuten. Doe dan je ogen dicht en adem tien keer diep in en uit. Rol een paar keer met je schouders en doe bijvoorbeeld een paar squats. Nee, je hoeft er geen zweetpartij van te maken. Het enige wat je hoeft te doen is je houding veranderen. Want hoe je je beweegt, bepaalt hoe je je voelt.

Probeer dit maar eens: ga staan, recht je rug, steek je neus in de wind en zet de grootste glimlach op die je in huis hebt. En probeer je dan maar eens depressief te voelen. Dat gaat niet hè. Dus zo simpel kan het zijn. Verander je houding, verander je gevoel. Je problemen worden er niet minder om, maar in ieder geval voel je je er iets beter bij!

Voeding

Lichamelijke stress kan ook voortkomen uit het eten van verkeerde voeding. In mijn ogen is de enige oplossing hiervoor het volgen van het oerdieet. Dit vergroot je belastbaarheid. Misschien is iets wat je voorheen als stressvol bestempelde dan ineens niet zo stressvol meer.

Beweging

Een andere belangrijke oplossing tegen stress is doen waar de stressreactie het lichaam voor klaarmaakt: bewegen. De stressreactie bereidt het lichaam voor op vechten of vluchten. Je baas een dreun geven kan je je baan kosten, op een werkdag de deur uit rennen misschien ook. Maar als je thuis bent even de spanning van de dag eruit lopen, dat kan heel wat doen. Of als je opgefokt in de file staat, te laat voor een belangrijke afspraak, laat het gaan: scheld, sla op je stuur, stap uit en stamp een paar keer op de grond. Ja, mensen zullen je raar aankijken, maar jij bent je spanning in ieder geval kwijt. Accepteer dat je erover opvreten niet helpt en ga verder. (Ik weet dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan, maar je kunt het op z’n minst proberen :D)

Als je een cortisol-profiel hebt, zijn er nog veel meer dingen waar je wat aan kunt doen. Zowel wat betreft voeding als wat betreft supplementen. Maar ook een bepaalde manier van trainen hoort bij dit profiel, want niet alles is goed. Met PHP komt alles samen: voeding, beweging, lifestyle en supplementen. Zodat je gericht je lichaamsbouw kunt veranderen.

Comments are closed.