Hormonen die je dik maken – Deel I

De oermens-lifestyle is gebaseerd op het herprogrammeren van je genen en daarmee je hormoonhuishouding in balans brengen. Ons lichaam wordt bestuurd door tientallen hormonen, die geproduceerd worden door verschillende organen.

Hormonen bepalen niet alleen hoe je je voelt of wanneer je vruchtbaar bent, ze regelen ook je hongergevoel, je stressgevoel, je groei, je darmwerking, je temperatuur, je bloeddruk, hoeveel en hoe vaak je plast, je slaap-waakritme en genoeg om de rest van deze pagina te beschrijven.

Niet alle hormonen zijn direct te beïnvloeden. Voor veel hormonen is er een cascade aan veranderingen in andere hormonen en organen nodig, voordat ze zelf veranderen. Toch is er ook een aantal hormonen waarop je wél vrij eenvoudig invloed kan uitoefenen. Op deze hormonen richt Personal Hormonal Profiling zich. Insuline is zo mogelijk het belangrijkste dik makende hormoon. 

Insuline

Insuline wordt gemaakt in de alvleesklier. Deze klier bevindt zich links in de buik, achter de maag en de twaalfvingerige darm. Naast insuline produceert de alvleesklier ook verschillende enzymen en andere hormonen die noodzakelijk zijn voor de verwerking van voedsel.

Insuline zorgt ervoor dat glucose uit het bloed in de cel kan worden opgenomen, waar het gebruikt kan worden als energiebron. Glucose in het bloed stimuleert de alvleesklier om insuline af te scheiden. Hoe meer glucose er in de bloedstroom is, hoe meer insuline er wordt afgescheiden. Daarnaast zorgt insuline er ook voor dat de juiste bouwstoffen voor het vormen van eiwitten aanwezig zijn. Dit is allemaal goed en nodig. Insuline is het enige hormoon in het menselijk lichaam dat de hoeveelheid glucose in het bloed kan verminderen.

Vetopslag

Het gaat echter mis, wanneer er meer glucose binnenkomt dan nodig is om in onze energiebehoefte te voorzien. Als je de eerste hap hebt genomen van je bord spaghetti, bereidt de alvleesklier zich voor op een grote hoeveelheid glucose en dan wordt er veel insuline afgegeven. Glucose wordt dan razendsnel opgeslagen in je spieren en lever, maar deze opslagcapaciteit is slechts beperkt. Het overgrote deel van de glucose wordt opgeslagen als vet. Dat is de eerste manier waarop insuline je dik maakt, maar dat is nog niet alles.

Energiedip

Door de constante toevoer van grote hoeveelheden glucose kan de alvleesklier zijn inschattingsvermogen verliezen. Er wordt dan naar verhouding te veel insuline afgescheiden. Al het glucose is opgeruimd, maar dan is er nog insuline over en dit hormoon weet helaas niet van ophouden en gaat dus door met zoveel mogelijk glucose opruimen. Hierdoor wordt je bloedsuikerspiegel te laag en word je een beetje moe en wat krijg je dan? Trek in zoetigheid! En wat ga je dan doen? Snacken! En dat helpt ook niet bepaald voor het gewicht.

Man boobs…

We zijn nog niet klaar… Als het insulineniveau in je bloed continu hoog is, verhindert dat het verbruik van vet als energiebron. Dus insuline zorgt dat je vet vasthoudt. Verder zorgt te veel insuline ervoor dat testosteron (mannelijk hormoon) wordt omgezet in oestrogeen (vrouwelijk hormoon). Zo krijgen mannen (nog) meer buikvet en de roemruchte ‘man boobs’. Bij vrouwen gebeurt onder invloed van te veel insuline het tegenovergestelde; de omzetting van testosteron in oestrogeen wordt geblokkeerd. Dit heeft overtollige haargroei en acne tot gevolg en je borsten worden er nog kleiner van ook.

Bron: www.fm104.ie

Het moge duidelijk zijn, insuline is een hormoon waarvan je het liefst niet al te veel van in je bloed rond wil hebben hangen. Gelukkig is de oplossing simpel.

Koolhydraten

Eigenlijk zit in bijna alles een vorm van koolhydraten, die in het lichaam vroeg of laat wordt afgebroken tot glucose. De kunst is om je lichaam te behoeden voor die soorten koolhydraten (en hoeveelheden) die voor een enorme insulineproductie en -overschot zorgen. Je moet je insulinespiegel constant houden, geen enorme pieken. Dit kun je doen door voedsel te eten dat weinig koolhydraten bevat of juist trage koolhydraten (zoete aardappel, quinoa). Fruit bevat ook koolhydraten (geen verrassing hè), maar niet al het fruit geeft die insulinepiek. Eet je een overrijpe banaan… Tja, die is niet voor niks zo zoet hè. Maar over het algemeen staat de insulinepiek die je van fruit krijgt in schril contrast met die je van een bord pasta krijgt of van brood.

De oplossing

Eet als een oermens: veel groenten (vooral bladgroenten), vlees, vis, eieren, goede vetten (visolie, avocado, olijfolie, kokosolie, roomboter), een handje nootjes per dag en af en toe wat fruit (besjes, kersen, appels, peren, grapefruit, abrikozen, perziken). Van groenten kun je nooit te veel eten. Behalve als je soja ook tot je groenten rekent… De hoeveelheid eiwitten is afhankelijk van je gewicht, 1,0 g/kg lichaamsgewicht. Maar dat geldt dat niet, als je fors overgewicht hebt. Pas de basis toe en leer naar je lichaam te luisteren. Je lichaam weet het beste, wanneer het genoeg heeft gehad. Dat zal in het begin nog niet zo zijn. Dus geef je lichaam de kans om het te leren.

Dit is een belangrijk deel van de oplossing, maar niet alles. Er zijn verschillende voedingsmiddelen en supplementen die bevorderlijk zijn voor de insulinehuishouding. Heb je een insulineprofiel, dan hoort daar ook een bepaalde manier van trainen bij. Niet alles is simpelweg goed. Bepaalde vormen van trainen kunnen zelfs averechts werken. Bij PHP wordt rekening gehouden met deze verschillende factoren.

Denk jij dat je een insulineprofiel hebt?

7 Comments

 • Mayke Teurlings

  30 december 2012

  Heel interessant en leerzaam!

 • Verofit

  20 januari 2013

  even dit blog delen, dit moet iedereen weten! zo belangrijk.

 • Marijke Sommeling-Pronk

  1 maart 2013

  Hallo Jenaida, dank je voor al je verhelderende blogs. Over deze heb ik een vraag. Je stelt dat we per kg lichaamsgewicht 1 gr eiwit nodig hebben, behalve bij fors overgewicht. Heb je bij overgewicht minder eiwit nodig of juist meer? Ik ben daar wel benieuwd naar, want ik hèb fors overgewicht en wil daar graag vanaf. Ik volg heel veel van je adviezen op, maar wil het wel graag goed doen. Dankjewel, alvast.

 • Hetty Van de Donk

  7 november 2013

  Interessant voor iedereen die gezond wil blijven of worden.

 • alexander

  4 februari 2016

  interessant artikel doch één fout. Insuline zorgt er inderdaad voor dat er vetopslag is. De vetopslag activeert een enzym dat aromatese noemt. Dit enzym zorgt voor de conversie van testoseron naar oestrogeen. Dus hoe dikker iemand is, hoe meer testosteron kan omgezet worden naar oestrogeen. Dit heeft gevolgen voor libido, algemeen welzijn enz…

  • Jenaida

   29 maart 2016

   Dat staat er toch ook?