Hoe zit het met LDL cholesterol?

ldl cholesterol

Cholesterol, en dan vooral LDL cholesterol, is het zwarte schaap, als het gaat om hart- en vaatziekten. De heersende opvatting is dat je van het eten van verzadigd vet en cholesterol een toename van cholesterol krijgt in je bloed. Dat gaat zich vervolgens hechten aan de vaatwand en boem-pats je krijgt zomaar een hartinfarct. Dat is niet hoe het werkt! In onderstaande video leg ik kort uit wat cholesterol is en wat het doet en waar je wél op moet letten, als je van je hart en bloedvaten houdt.

BELANGRIJK!

Ik kan me voorstellen dat deze video je doet overwegen je statines in de prullenbak te gooien, maar doe dat niet zonder overleg met een (orthomoleculair) arts. Laat me weten hoe jij erover denkt door hieronder een reactie achter te laten of stel gerust een vraag. Bedankt!

19 Comments

 • Beatrice Stuyt

  7 september 2014

  Duidelijk en goed!

 • Roelie Vogel

  7 september 2014

  Ik snap niet helemaal waarom koolhydraten samen met verzadigd vet leidt tot verhoogd LDL b.
  Verder ben ik benieuwd hoe je denkt over hypercholesterolemie. Dat heb ik nl. en ik ben niet van plan om er medicijnen tegen te gebruiken. Wat raad je aan? Erg goed verhaal trouwens, ook de vorige over vetten.

 • Jenaida van Wijk-Cicilia

  7 september 2014

  Geraffineerde koolhydraten op zich zorgen voor verhoging van triglyceriden en pattern B LDL. Daarnaast wordt het overschot aan koolhydraten opgeslagen als vet. Wat ik wilde zeggen is dat die koolhydraten juist het probleem zijn en dat het dus weinig zijn heeft om bv je magere kaas op je boterham te vervangen door ei met spek. Je zou die hele boterham moeten vervangen door het gebakken ei met of zonder spek.
  Hypercholesterolemie is 'gewoon' een verhoogde hoeveelheid cholesterol in het bloed. Een verhoogd cholesterol heeft veel verschillende oorzaken, voeding is er slechts 1 van. Je zou kunnen kijken wat oervoeding voor je doet. Als het aangetoonde familiaire hypercholesterolemie is en je dus echt een probleem hebt met de LDL-receptor, is het een ander verhaal. Maar ook daarbij kan het helpen om niet nog meer olie (= geraffineerde koolhydraten) op het vuur te gooien.

 • Yvonne

  7 september 2014

  Goed en helder verhaal, kun jij mij vertellen wat een gezond triglyceriden gehalte is? Volgens mijn huisarts moet ik dringend aan de statines. Ik weiger dit, denk zelf niet dat ik daar gezonder door wordt. Groet, yvonne

  • Jenaida

   7 september 2014

   Menig arts is content met triglyceriden onder de 2 mmol/l. Optimaal is onder de 1 mmol/l.

 • ruud zanting

  7 september 2014

  Duidelijk en heel goed verhaal.Snap alleen niet waarom je eigeel en roomboter niet mag combineren
  Ga door met je goede werk!!!
  Ruud Zanting

  • Jenaida

   7 september 2014

   Eigeel en roomboter? Ja, ik heb nogal de neiging erg snel te praten… 🙂
   ‘Een boterham met een dikke laag boter en ei’, zei ik. De boterham is hierin het slechte vanwege de koolhydraten die voor meer triglyceriden en pattern B LDL zorgen.

 • ruud zanting

  7 september 2014

  Mag een volkoren boterham wel?
  Groetjes Ruud

  • Jenaida

   7 september 2014

   Nee Ruud, dat gaat ’em zeker niet worden. Voor heel af en toe, gewoon omdat je het lekker vindt, kan het wel, maar niet als ‘gezonde optie’.
   Bekijk DIT artikel voor de redenen waarom.

 • Leonie En Ruud Zijnwij

  7 september 2014

  Heel goed verhaal!

 • Elsje Marion

  7 september 2014

  Ik word heel erg blij van jou Janaida. Ook heb ik een vraag. In mijn havermoutpap, gekookt van biologische grote demeter havervlokken, doe ik een klontje biologische boter en een theelepel biologische honing. Zorgt deze combi ook voor verhoging van triglyceriden en LDL b.?

  • Jenaida

   8 september 2014

   Dank je Elsje! Havermout is helemaal hip & happening dankzij Kris Verburgh en zijn Voedselzandloper. Havervlokken zijn geen geraffineerd product. Dus die combi met boter en honing kan wel. Maar het blijft een graan en granen hebben schadelijke stoffen in zich die niet of nauwelijks verdwijnen door verhitting of een nachtje weken.

 • Tjitske

  8 september 2014

  Duidelijk verhaal!
  En ik wordt ook heel blij van je kindje in de draagdoek! 🙂

  • Jenaida

   8 september 2014

   Ja, overdag ben ik echt haar bed en dat is ok. 🙂

 • Ans Gordon

  8 september 2014

  Bedankt! Verhelderend

 • Joke Hillenbrink

  9 september 2014

  Duidelijke informatie. Dank je wel.

 • Bianca Hoogerbrugge

  10 september 2014

  superinteressant!

 • Frans de Pineda

  11 september 2014

  Jouw verhaal is duidelijk, de moeite waard om het door te vertellen.

 • Dorien Campagne

  13 september 2014

  beste Janaida, fijn dat je je verhaal doet en zo betrokken bent met voeding. let wel op je presentatie! iemand als ik kan je verhaal niet helemaal volgen: te snel praten en je valt af en toe terug op een soort mompelen aan het eind van een zin, wat ik dan niet meer kan verstaan!