Hoe laat je jonge kinderen groente eten?

Ok, ok, we weten allemaal dat groenten in een gezond menu thuishoren, maar daar zijn kinderen het vaak niet zo mee eens. Als liefhebbende ouder/opa/oma/verzorger heb je het beste met ze voor en doe je er alles aan om je kinderen gewoon groente te laten eten, maar wat je ook doet, het is en blijft een enorme uitdaging. Tenminste, dat is mijn ervaring met twee zoons van inmiddels bijna 4 en ruim 5 jaar oud. Dit zijn wat dingen die bij ons in huis werken. Ik zeg het niet graag, maar er komt een beetje list en bedrog bij kijken en omkoperij… 🙂

Vroeg beginnen

Eigenlijk mag ik niet klagen. Onze kinderen eten hun groeten prima. Ze worden helemaal vrolijk, als er een zuurkoolschotel opgediend wordt. Tomaatjes, augurken, zilveruitjes gaan er allemaal zonder problemen in. Net als bietensalade en nog veel meer. Ik denk dat dit te maken heeft met het feit dat we heel vroeg begonnen zijn. Onze peuter weet niet beter en de oudste heeft slechts hele vage herinneringen. Dus jong geleerd is echt oud gedaan.

‘Zelluf doen’

Onbekend maakt onbemind. Een kind weigert een groente niet altijd, omdat hij het niet lust. Vaak is het zien van een nieuwe soort groente al genoeg om hevig protest te krijgen… Bij ons heeft het een hele tijd geduurd, voordat de kinderen de zuurkoolschotel durfden aan te raken. Ze moesten het ons eerst verschillende keren zien eten, voordat ze het zelf aandurfden. Dat betekent dat jij als ouders meerdere keren het voorbeeld moet geven. Je moet laten zien dat die nieuwe groente veilig is. Om je de andere kant te vertellen, onze jongste zoon liet vorig jaar een chemische aardbei liggen, omdat hij er nog nooit een had gezien. Mede dankzij het kinderdagverblijf weet hij nu helaas wel wat snoep is. Je kunt ze niet blijven beschermen hè…

Omkoperij

Ik ben er niet trots op, maar ook in ons huis maken we af en toe gebruik van omkoperij. “Als je je groente opeet, krijg je een toetje.” “Je bent x jaar, dus je hoeft maar x hapjes te eten.” Soms is omkoperij tijdens het proces van leren kennen van een nieuwe soort groente wel handig. En natuurlijk moet het toetje ook gezond zijn.

Dit zijn een beetje de voor de hand liggende methodes.
Dan nu op naar ‘List & Bedrog’!

Groene Smoothie

De groene smoothie was een van de eerste dingen met groot succes. Op zeer eenvoudige wijze krijgen ze zo hun dagelijks minimale hoeveelheid groente en fruit binnen. Een groene smoothie bestaat uit bladgroente, fruit en water, kokos- of notenmelk. Je kunt elke slasoort (zelfs rucola) gebruiken die er is, behalve ijsbergsla. Maar ook komkommer en bleekselderij kun je prima gebruiken. Door het toevoegen van fruit, proeven ze niet eens dat er groente in zit. Het smaakt gewoon zoetig. Een eenvoudig recept is: 1 appel, 1 banaan, 1 flinke hand spinazie en water. De enige uitdaging die je dan nog hebt, is ze over die groene/bruinige kleur heen te krijgen…

Courgetti

Er zijn twee groentes die onze zoons pertinent niet lusten. Courgette is er één van. Als ze ook maar een randje groen zien, vertrekt hun gezicht al en krijg ik een: “Zit daar courgette in?” Natuurlijk ga ik dan niet liegen. Ik antwoord dan met een wedervraag: “Smaakt het lekker?” Soms is het antwoord ja, maar vaak willen ze niet eens proeven. Een paar jaar geleden las ik iets over spaghetti van courgette, oftewel courgetti. Daarbij schil je de courgette en rasp je deze elektrisch of met de hand. Gehakt bakken met peper en zout, tomatenpuree, water en Italiaanse kruiden erbij samen met de courgettereepjes, geraspte kaas eroverheen en je hebt Courgetti! De eerste keer dat ik het probeerde, had ik de courgette niet geschild. Ze trapten er niet in! Daarna heb ik er een hele tijd niet maar aan gedacht, tot een paar weken geleden. Deze keer had ik de courgette wel geschild en het gerecht aangekondigd als PASTA. Oudste zoon was dolgelukkig en had in no time zijn bord leeg, jongste zoon trapte er wederom niet in en het bord ging naar zijn broer. Maar ook de jongste zoon eet ongemerkt courgette…

Courgettomir

Geraspt en verzopen in kokosmelk

Een andere courgette heb ik geschild en geraspt en samen met geraspte wortel gebakken in kokosmelk. Het geheel heb ik gekruid met onder andere kerrie. Tot slot heb ik er nog een dot roomboter aan toegevoegd. De kokosmelk en wortel geven het een zoetige smaak. Jongste zoon smulde, maar oudste zoon trapte er niet in. De conversatie ging zo:

Hij: “Dat is courgette, hè?”
Ik: “Vind je het lekker?”
Hij: “Nee, want het is courgette.”
Ik: “Maar courgette is toch groen?”
Hij met een heel triomfantelijk gezicht: “Je hebt het gewoon geschild!”

Ik kon mijn lach bijna niet inhouden! Deze ronde heeft hij gewonnen.

Eimuffins

kinderen groenteAllebei onze zoons trappen in de eimuffins of omelet, maar de muffin is koning. Alleen het vormpje is al genoeg! Wat is er nou niet lekker aan een muffin? Alleen het woord al, zo speciaal.

Kluts acht eieren in een grote kom. Eén ei = één muffin. Snijd verschillende groenten fijn, bv. COURGETTE, paprika, tomaat, ui, champignons. Doe de groenten bij de eieren, voeg peper en zout toe en meng het geheel. Verdeel het mengsel over acht muffinvormpjes en plaats deze 18-20 minuten in de oven. Jammie! (Je kunt er ook nog stukjes vis of spek of iets dergelijks in doen)

Soepen

Pompoen, wortel, broccoli en bloemkool laten zich heel gemakkelijk omtoveren tot een romige soep, niet allemaal tegelijk natuurlijk. Gekookte pompoen en/of wortel in de blender met kokosmelk, een beetje water en een snufje kaneel geeft een lekker zoete soep. Broccoli of bloemkool in de blender met (huisgemaakte) kippenbouillon en slagroom maakt ook een smakelijke soep.

Begin op tijd met koken

Die andere groente die onze zoons niet lusten is bloemkool. Ik heb er van alles mee geprobeerd: bloemkoolsoep, bloemkoolrijst, bloemkoolcurry etc. Maar ze moeten het niet en dan gaat het vooral om de geur. Als ze thuis zijn tijdens het koken, kan ik net zo goed niet voor hen opscheppen. Maar als het al op tafel staat, wanneer ze thuiskomen, bestaat de kans dat ze het opeten. Dus alle ramen en deuren open, afzuigkap vol aan en bidden! Dat geldt overigens alleen voor de bloemkoolsoep.

Dit is wat werkt voor mijn peuter en kleuter. Dat is nog relatief makkelijk. Maar heb jij nog ideeën voor oudere kinderen of pubers?

7 Comments

 • Isabel Joosen

  18 augustus 2014

  Tip voor de bloemkool: http://www.lekkerensimpel.com/2012/07/01/pasta-ovenschotel-met-bloemkool-en-pesto/ Vinden ze hier helemaal te gek!

 • Thea Pandelaras

  19 augustus 2014

  Jenaida, wat is alles wat jij schrijft leerzaam en leuk om te lezen. En geweldig dat iemand die arts zo anders tegen geneeskunde aankijkt. Ik kan me helemaal vinden in jouw opvattingen. Bedankt !

 • Jenaida van Wijk-Cicilia

  19 augustus 2014

  Fijn dat te horen!

 • Jenaida van Wijk-Cicilia

  19 augustus 2014

  Dank je! Gaan we proberen, zonder de pasta uiteraard. 😉

 • Isabel Joosen

  25 augustus 2014

  Ben benieuwd hoe jouw recept geworden is en of de kindjes het lekker vonden natuurlijk.

 • Linda

  19 september 2014

  Ben ook erg benieuwd hoe je recept geworden is!?

 • Jenaida van Wijk-Cicilia

  21 september 2014

  Isabel Joosen Het heeft even geduurd, omdat ik steeds vergat de pesto te kopen, maar afgelopen week hebben we het dan toch gegeten. De oudste begon al te roepen, toen de geur van bloemkool hem tegemoet kwam, maar beiden hebben hun bordje met genot leeggegeten. Oudste lichtelijk verbaasd: "Het is wel bloemkool, maar het is toch lekker." Ik moet ook zeggen dat het voor ons als ouders een smakelijke afwisseling was. We houden 'em erin! Ik heb de spekreepjes wel vervangen voor speklappen. 😀