Hoe kies je de juiste multivitamine?

Multivitamine keusRegelmatig wordt mij gevraagd welke multivitamine ik gebruik en of een bepaald merk goed is of niet. In mijn vorige artikel heb je al kunnen lezen dat iedereen eigenlijk een multivitamine zou moeten gebruiken. Multivitamine kun je tegenwoordig overal kopen, maar er is heel veel kaf tussen het koren. Waar moet je nou op letten, als je voor dat enorme schap bij de drogist staat? Het begint en eindigt bij het lezen van het etiket.

Wat staat er op het etiket van jouw multivitamine?

Vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B8, foliumzuur, B12, C, D, E, K, magnesium, koper enzovoorts. Prima als deze vitamines en mineralen en nog veel meer in een multivitamine zitten, maar het zegt niet zoveel. Je wilt de volledige naam weten. De meeste stoffen horen doorgaans verbonden te zijn aan een transportbootje om optimaal opgenomen te kunnen worden. Selenium wordt bijvoorbeeld goed opgenomen, als het gebonden is aan methionine. Op het etiket zou dan moeten staan: selenium (selenomethionine). Vitamine B2 is riboflavine. Als de verbinding of de volledige naam van de verschillende stoffen nergens te vinden is, laat het potje dan maar in de winkel achter.

Dure ontlasting

Een tweede makkelijke manier om het kaf van het koren te scheiden is kijken naar de verbinding van magnesium. Als er magnesiumoxide staat, zorg je met dat supplement alleen voor dure ontlasting. Magnesiumoxide wordt gebruikt als kalk bij het turnen. In het ziekenhuis wordt magnesiumoxide gebruikt om de darmen schoon te maken, oftewel het is een laxeermiddel. Als je een lekke darm hebt, zorgt magnesiumoxide voor een immuunreactie. Daar word je moe van. Dus magnesiumoxide is een big NO-NO. Magnesium wordt het best opgenomen, als het aan een aminozuur gekoppeld is. Zoek op het etiket naar magnesiumbisglycinaat (-chelaat is de oude naam). Magnesiumcitraat wordt ook goed opgenomen.

Wat moet er nog meer niet in een multivitamine zitten?

Geloof het of niet, maar vaak (lees: bijna altijd) zitten er dingen in een multivitamine die er helemaal niet in thuis horen. Synthetische kleur- en geurstoffen, conserveermiddelen en glutamaat wil je echt niet in je voedingssupplement hebben. Er bestaan gewoon multi’s met E-nummers! Dus let daar op.

Sommige dingen heb je gewoon niet extra nodig

Van sommige voedingsstoffen heb je absoluut niet meer nodig. Natrium (keukenzout) zit in zoveel producten, dat de kans zeer klein is dat je er ooit een tekort aan zult krijgen. Fosfor is een mineraal dat wel veel in de bodem zit. Als je melk drinkt en geconserveerde etenswaren eet, heb je eerder een teveel aan fosfor. Dus natrium en fosfor zouden niet in een multivitamine moeten zitten.

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid?

Het is tegenwoordig verplicht om op voedingsmiddelen en -supplementen voor de verschillende voedingsstoffen te vermelden hoeveel procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) het bevat. Op multi’s zie je vaak staan dat er van alles 50% van de ADH in zit. Heb je serieus van alle verschillende vitamines en mineralen precies 50% tekort? Dat komt van bedrijven die totaal geen verstand hebben van voeding en vitamines en mineralen. Die bedrijven zijn voedingssupplementen gaan verkopen, omdat het gewoon een lucratieve business is. Dus wees op je hoede, als je dit op een multi ziet staan.

Hoe zou je het normaal eten?

Bij de keuze van een supplement moet je nadenken over hoe je het normaal zou eten. Hoe komt het in de natuur voor? Vitamine C (ascorbinezuur) komt niet los in de natuur voor. Een appel bestaat bijvoorbeeld uit vitamine C, flavonoïden en mineralen. Dus een supplement moet ook die drie bestanddelen bevatten. Dus vitamine C als ascorbaat met flavonoïden is zoals het hoort.

Zink komt bijvoorbeeld veel voor in vis. Vis bevat eiwitten. De opname van zink is optimaal, zoals het in de natuur voorkomt. Dus een multivitamine moet zink bevatten dat gebonden is aan een aminozuur. En zo kan ik nog wat voorbeelden bedenken. De boodschap is: kijk hoe het in de natuur voorkomt en of het ook zo in de multi zit. Dan herkent je lichaam het en kan het optimaal opgenomen worden.

Multivitamine bio-identiek

Natuurlijke multivitamine

Natuurlijke supplementen bestaan niet. De reden dat we supplementen gebruiken, is juist omdat het niet/minder in de natuur voorkomt. Het gaat er om of de chemische structuur hetzelfde is als hoe het in de natuur voorkomt en of de hulpstoffen erbij zitten. Bio-identiek heet dat.

Waar let je op bij de keuze van een multivitamine?

De verbindingen moeten vermeld worden. Niet alle bestanddelen moeten er voor hetzelfde percentage van de ADH in zitten. Mineralen moeten niet gebonden zijn aan oxide, fosfaat of sulfaat. Natrium en fosfor zijn overbodig.

Verder kun je nog kijken naar gebruiksgemak. Heb je er dagelijks drie tabletten van nodig of slechts één. Dit staat natuurlijk op het etiket vermeld, maar je kunt ook de hoeveelheid vitamine B6 (pyridoxine) als richtlijn gebruiken. Gemiddeld heb je dagelijks 20 mg vitamine B6 nodig. Dus als er op het etiket staat dat er 10 mg in zit, weet je dat je in ieder geval dagelijks twee tabletten moet gebruiken. Als er 50 mg vitamine B6 in een tablet zit en je zou er volgens het etiket 2 per dag moeten slikken, dan lijkt me dat niet zo’n goed idee. Een teveel aan B6 kan nare verschijnselen geven.

Wat zijn goede merken?

Als je met bovenstaande eisen de multivitamineschappen langs gaat, zul je tot de ontdekking komen dat de meeste winkels troep verkopen . Ik gebruik zelf de multivitamine van Bonusan. Andere goede merken zijn AOV Lamberts en Solgar. Er zijn vast nog wel meer goede merken op de markt. Houd gewoon het eisenlijstje ernaast en je weet het.

 

Welke multivitamine gebruik jij?

 

Foto’s: Nats en Kingfisher op flickr

48 Comments

 • Anke MissMoza Elsen

  16 februari 2013

  Dank voor deze uitleg!

 • Mayke

  16 februari 2013

  Bedankt voor je blog Jenaida 🙂 de voedingssupplementen die ik op dit moment gebruik zijn Multi V75 van Solgar, Chlorella van Bloem, Teunisbloemolie en Chroom van de Hema en L-Lysine van It’s Pure (huismerk van G&W), ik zweer bij chlorella fantastisch middel 🙂

  • Jenaida

   17 februari 2013

   Hey Mayke,

   Misschien kan jij aan Mirjam uitleggen waarom je zweert bij chlorella. Ik gebruik het zelf niet. Ik weet wel dat het goed is voor je energie, weerstand, reiniging en het vertraagt veroudering. Dus dat klinkt goed. Maar wat merk je, als je het een dag niet gebruikt?
   Ik ben benieuwd!

 • Mirjam Jongen

  17 februari 2013

  Hee Jenaida, helder artikel, bedankt voor de info! Ik gebruik nu de multivitamine van Axium, maar vind hier geen duidelijke ingrediëntenlijst qua verbindingen op. Dat is dus niet zo positief..jammer, want deze multivit was wel betaalbaar. Ik wil misschien overstappen naar het RAW merk, ken je dat? Wat vind je daarvan? Groetjes, Mirjam

  • Jenaida van Wijk-Cicilia

   17 februari 2013

   Bedankt voor je reactie Mirjam! RAW ken ik niet, maar ik heb het even gegoogeld. Het ziet er bijna helemaal goed uit, behalve dat er magnesiumoxide in zit en een beetje zinkoxide. Jammer, anders was het prima geweest.

 • Mirjam

  17 februari 2013

  Hoi Jenaida, tnx voor je snelle antwoord! Ik denk toch dat ik RAW eens ga proberen, vind veel andere merken nu nog iets te duur voor mijn budget…Inderdaad jammer van de magnesiumoxide..! Als je darmen ‘normaal’ zijn, kan dit dan evengoed kwaad?

  Ik heb zelf trouwens een chlorella kuur gedaan, vorig jaar, maar ben er daarna weer mee gestopt. Misschien dat maar weer oppakken. Mayke, hoeveel tabletjes neem jij per dag?

  Groetjes!

  • Jenaida

   18 februari 2013

   Tja, de vraag is: wanneer zijn je darmen normaal? Maar in principe zou magnesiumoxide dan geen probleem moeten zijn, behalve dat het maakt dat de rest van de multivitamine minder goed opgenomen kan worden.

 • Rianne Roes

  18 februari 2013

  Ik slik de multi vitaminen Vd gezondheid winkel. Nooit gelet op de samenstelling. Weet je zo of deze goed zijn? Groetjes Rianne

  • Jenaida van Wijk-Cicilia

   18 februari 2013

   Nee Rianne, dat weet ik niet. Heb je het al gecheckt aan de hand van bovengenoemd lijstje? Ik ben wel benieuwd.

 • Barbara

  18 februari 2013

  Hoi Jenaida,

  Ik heb het je al ‘live’ verteld, maar ik gebruik de multi van Plantina Fit. Heeft volgens mij de ideale verhoudingen (20 mg B6, selenium als methionine enz.). Ok, het kost wat maar in een bus zitten 240 tabletten en je hebt er maar 1 per dag van nodig. Je doet dus 8 maanden met een bus. Doe op internet een goed prijsvergelijk, want daar zitten enorme verschillen in! Ik koop deze multi niet zomaar in de winkel voor de adviesprijs, want dan betaal je de hoofdprijs.

  • Jenaida

   18 februari 2013

   Bedankt voor deze tip Barbara.
   Ik bestel zelf ook altijd grootverpakkingen online. Dat scheelt flink in de prijs.

 • Els van Gestel-Senden

  18 maart 2013

  Wij gebruiken de orhtica supplementen, en als ik het goed begrijp staat achter magnesium tussen haakjes oxide, bij vitamine C lascorbinezuur, dus dit is geen goede multivitamin? Ze zijn ook niet bepaald goedkoop.

  • Jenaida van Wijk-Cicilia

   26 maart 2013

   Niet goed, niet goed… dat vind ik weer te zwaar. Minder goed, dat wel. Je kunt het gewoon minder goed gebruiken.

 • Bianca Gerritsen

  24 maart 2013

  Orthica is perfect vooral b12 complex.

 • Bianca Gerritsen

  24 maart 2013

  Orthica b complex co enzymen is perfect.

 • Jenaida van Wijk-Cicilia

  26 maart 2013

  Hmz…. Reclame maken voor Amway op mijn blog? Jammer dat ze van die hoogwaardige grondstoffen geen hoogwaardige supplementen maken. Weet je echt wat er in een potje zit? Er zit goedkope troep in! Oxides, sulfaten, fosfaten, suiker, lactose en maïs. Are you kidding me? Dat geeft mij geen fijn gevoel.

 • Linda van der Meer

  9 april 2013

  Ken je de multivitamine van Flinndal? Volgens mij klopt het wel aardig… https://www.flinndal.nl/producten/multi#product-contains (is ook niet zo duur :D)
  Of is het niks??

 • Maria Thevis

  10 april 2013

  Hoi Jenaida van Wijk-Cicilia, in de winkel staan er heel veel verschillende soorten supplementen. Hoe kom ik er achter waar ik een tekort aan heb?

  • Een maand of twee later, maar toch nog een antwoord of eigenlijk niet. Er zijn zoveel symptomen van een tekort aan het een of ander. Als ik dat moet gaan opsommen ben ik wel even bezig 🙂 In principe is iedere klacht, hoe klein ook, een signaal van je lichaam dat er iets niet klopt. Via de huisarts kun je een aantal vitamines en mineralen laten bepalen of je kunt een bezoek brengen aan een PNI-therapeut of orthomoleculair arts. Die kunnen je wat specifieker helpen.

 • Maria Thevis

  10 april 2013

  Hoi Jenaida van Wijk-Cicilia, in de winkel staat er heel veel keuze aan supplementen. Hoe kom ik er achter waar ik een tekort aan heb? Dank je.

 • Els

  18 juni 2013

  Dag Jenaida,

  Bedankt voor het artikel! Ik was een beetje in de war door het uitgebreide gamma en wist echt niet wat nu goed is en wat niet. Als je een multivitamine inneemt, moet je dan ook nog extra magnesium innemen?

  Groetjes,

  Els

 • Filiz van Wijk

  19 augustus 2013

  Hallo Jenaida,

  Je vindt Lamberts ook goed, maar als ik bij hun multi vit voor tieners kijk staat er achter magnesium: (as oxide) dit is toch niet goed?

  • Jenaida

   22 augustus 2013

   Lamberts was inderdaad ooit goed, maar zo te zien moet ik mijn info weer aanpassen. Fabrikanten hebben soms de neiging hun formules te veranderen…

 • John

  16 september 2013

  Laten we eerst beginnen met de toevoeging microkristallijne cellulose, vele multivitaminen hebben deze en zou je echt moeten zien te vermijden.
  Aspartaat valt onder aspartaam en deze zijn ook zeker niet goed voor je.
  Ik zou zeggen kies een zo goed mogelijke multivitamine waarvan je alle ingrediënten goed van hebt doorgenomen en hier je keuze uit kan maken en dat is niet makkelijk zal je zien want allemaal hebben ze wel iets negatiefs.

  Misschien meer personen een goed beeld over multivitaminen?

  John

 • Frenk Schmetz

  11 november 2013

  @Sensee Fit: Weer zo`n muts die op een blauwe maandag een of andere producttraining bij een vaag bedrijf heeft gehad en dan ineens denkt alles te weten. En zoals je het al aangeeft Jenaida, ze kent haar eigen product niet eens maar neemt alles voor zoete koek aan om maar te verkopen. Als ik zo iets al zie op haar FB pagina, pfft geen hoge pet van op. Dat noemt zich maar meteen deskundige maar weet verder van hoed en de rand….

 • Nicole

  28 januari 2014

  Hallo Jenaida,

  Bedankt voor je nuttige tips om op te letten bij het kiezen van een goede multivitamine. Ik kwam al zoekend langs deze multivitamine van Vitaminecompleet:
  http://www.vitaminecompleet.nl/multivitamine/

  Wat vind je van deze multi? Lijkt wel adhv jouw tips samengesteld? Alleen de magnesium (citraat) is als los product met als argument dat een zinvolle hoeveelheid van een goede organische variant in een multi niet ‘erbij’ past. Klopt dat?

  Groetjes,
  Nicole

 • Ras

  13 oktober 2014

  Is het dagelijks gebruik van N-acetylcysteïne wat in de multi zit wel verstandig? Inzake de kans op aantasting slijmvliezen.

 • Miep de Vries

  21 juni 2015

  zelf heb ik ook het liefste Bonusan maar nu was ik op zoek naar de multivitamine en in de bonusan zit dus het E nummer 460 oftewel microkristallijne cellulose (cellulosegel) rn dat is een rood e nummer!!!!

 • Jolanda Huijgens

  26 juli 2015

  Ik heb een vraag,. ik moet dagelijks een multi vitamine slikken ivm een Gbp operatie die ik heb ondergaan,. nu zeggen ze in het ziekenhuis kruitvat merk of Etos merk,. niets mis mee ook qua aanschaf voor iedereen betaalbaar,. maar er zit voor mij teveel B6 in heb je voor mij een idee welke ik moet gaan slikken liefs ook wel beetje betaalbaar 🙂

 • Erna

  29 juli 2015

  Kun je me zeggen wat je vindt van vitaminecompleet?
  Dit gaat uitsluitend per post en ik gebruikdit een paar maanden in de combinatie: multivitamine-vitamine c-magnesium. Ik heb er een goed gevoel over en veel van jouw aanbevelingen vind ik terug op de etiketten. Hoor graag jouw mening.

 • Tante Betje

  6 september 2015

  Ik ben ook op zoek naar een goede en zie dat in vitals multi oa oxide zit. Nu zit ik te kijken naar Bonusan Extensis, wat mij een goede multi leek, maar daar zit weer 20 mg B6 is. Er wordt aanbevolen 3 x per dag een capsule te nemen. Je zegt dat deze dan dus ook niet goed is. Lastig hoor!

  • Dien

   24 maart 2016

   Nee dat zei ze niet Tante Betje,… wat ze zei was dat er in sommige pillen 10 mg zit en dat je er dus 2 nodig hebt per dag, ongeacht wat er op de etiket staat. Wanneer d’r op het etiket staat 20 mg per pil dan hoef je dus niet 3 pillen per dag te nemen maar dus maar 1 per dag om aan de aanbevolen waardes te komen.

 • Tim

  6 februari 2016

  Hallo, leuk artikel! Er wordt echter in gesteld dat natuurlijke vitamines niet bestaan, maar hoe zit het dat met de natuurlijke multivitamine van http://www.leefbewust.com? Is dat wel eigenlijk wel daadwerkelijk een natuurlijke multivitamine?

  • Jenaida

   29 maart 2016

   Wat staat er op het etiket?

 • Dien

  24 maart 2016

  Bedankt voor dit artikel. Was net wat ik zocht!!

  • Jenaida

   29 maart 2016

   Fijn dat te horen!

 • Ed

  16 oktober 2016

  Hoi Jenaida, het artikel is alweer wat ouder. Daarin raad je AOV Lamberts aan. Hoe kijk je tegen de A-Z multi aan? Het bevat niet van die ongelofelijk hoge vitaminewaarden van 500 of 1000% waar ik nogal vaak van schrik. Ik kijk uit naar je antwoord!

 • ronald

  19 oktober 2016

  Hallo, ik mis het merk Vitals. Een van de betere merken met minder/zonder toevoegingen en juiste opneembare vitaminen en mineralen. Gebruik zelf Elke dag capsules.

  • Jenaida

   25 oktober 2016

   Dit artikel verdient inderdaad een update.
   Zelf gebruik ik ook al enige tijd Elke Dag van Vitals, omdat hier actieve vormen in zitten.
   Bonusan heeft sinds kort ook een ‘geactiveerde’ multi.

 • b6 - 500 mg

  16 februari 2017

  waarom verkopen ze dan b6 – 500 mg per pil ?

 • Wk1987

  16 maart 2017

  Hallo nou zat ik naar solgar voor mannen te kijken en daar zit 75mg b6 in en toch raden ze aan 3 tabletten per dag te nemen? Als dit zo’n goede fabrikant is zouden ze dit toch nooit mogen aanraden ? Mvg Wesley

  • Jenaida

   20 maart 2017

   Tja…

  • Adriana

   25 maart 2017

   Hallo Wesley,

   Ik gebruik zelf multi-nutriënt earth source van Solgar. Solgar geeft de hoeveelheid ingrediënten hier per geadviseerde 3 pillen per dag aan. Ik dacht eerst ook jeetje wat een hoge hoeveelheid B6 (25 Mg), maar dat is per drie pillen en ik slik er maar 1 per dag. De 75 Mg waar jij het over hebt is wel hoog. Wellicht is dit ook de hoeveelheid per 3 pillen.

   Groet,
   Adriana

 • Maya

  10 april 2017

  Er is een merk dat heet Viridian. 100% natuurlijke vitamines zonder rommel erin. ik gebruik er de msm-glucosamine complex van. prima produkt. als Multivitamine gebruik ik die van de site van https://www.glucosamine.com/nl/natural-multi-26. Heb een tijd Vitals gebruikt maar dara ben ik niet zo tevreden meer over. Het nadeel van deze van glucosamine.com is dat je er twee per dag moet nemen. Maar de vitamines zijn heel goed. Er zit geen B12 bij dus duie heb ik gekocht van Vitals. Ik ben vegetarier en gebruik ook niet veel zuivel dus als calcium heb ik nr 2 van dr Schussler. Het is een heel gepuzzel. Mijn leeftijd is 68. Ben super gezond en sport 3 x per week in de sportschool. Af en toe neem ik een paar dagen geen multi. Dan neem ik losse mineralen van dr Schussler. ik heb nr 1,2,3,10,15,19 en 26. Wel neem ik dan vitamine B complex in plus AD van Solgar, een tablet. Ik heb even zitten kijken bij Bonusan. Maar die gebruikt rommel als vulmiddel. Lijkt me dus geen goed advies. Wat een gedoe. Ons voedsel is zwaar vergiftigd met bestrijdingsmiddelen, of het is GMO, er zit bijna geen voedingwaarde meer in. Ik koop dus al mijn produkten bij een natuurwinkel. De straling van Wifi is ook heel ongezond.We leven in een enorm smerige wereld met veel vervuiling.Dagelijks worden chemtrails gesprayd in de lucht die zware metalen in onze longen plaatsen. De meeste mensen hebben geen flauw idee van de aard van hun realiteit en de verborgen agenda’s van de satanisten en pedofielen die deze wereld regeren.Die zijn zo gehersenspoeld dat ze alles geloven wat de media, hun universiteiten, hun regering enz ze voorliegt. ook de meeste artsen hebben geen flauw idee wat er aan de hand is in deze wereld. https://www.youtube.com/watch?v=cLks-PmTi-Q