Help, ik heb hooikoorts! Wat nu?!

Ja , je leest het goed. Ik heb hooikoorts. Tegenwoordige tijd ja, er staat HEB niet HAD. Waarom? Omdat mijn immuunsysteem zo’n twintig jaar geleden heeft bedacht dat bepaalde pollen een gevaar zijn voor mijn gezondheid. En nu het zonnetje weer begint te schijnen, de vogeltjes fluiten en de bloemen zich weer voorzichtig laten zien, komen al die de herinneringen weer boven.

Mijn hooikoorts-dieet

Deze tijd van het jaar was voor mij gewoon doffe ellende. Zodra de eerste pol in de lucht verscheen, had ik na een halve minuut buiten jeukende en tranende ogen. Gelukkig woonden we dichtbij school. Dus de tijd op de fiets buiten viel mee, maar ik denk dat ik serieus een minuut vertraging op liep door het genies wat mij de verkeerde richting op stuurde. Nou, ok, misschien is dat wat overdreven, maar ik had het altijd goed te pakken. Mijn hooikoorts-dieet bestond uit neusspray, oogdruppels en anti-histaminica (anti-allergietabletjes). Ik kan mij niet herinneren dat het heel veel hielp, maar zo had ik in ieder geval het idee dat ik er wat aan deed.

Waarom hooikoorts?

Nooit had ik mij afgevraagd waarom ik hooikoorts had. Mijn vader had het ook. Dus in mijn beleving was het gewoon iets genetisch waar ik maar mee moest leren leven. Maar als je de allergie met je gezonde verstand bekijkt, is er helemaal niets gewoons aan. Het is een allergie voor bomen en grassen, dingen uit onze natuurlijke omgeving. Dat is niet logisch, maar waarom hebben honderden duizenden mensen er dan last van? Daar zijn verschillende theorieën over. De meest voor de hand liggende theorie is die van ons fantastische, ietwat gevoelige immuunsysteem.

Lichaamsbarrières en het immuunsysteem

Ons lichaam wordt tegen indringers beschermd door onze lichaamsbarrières. Dat zijn alle oppervlakken die in contact staan met de buitenwereld zoals mond, neus, holtes, longen en ook de darm. Deze barrières worden bewoond door onze goede bacteriën. Er vindt continu een strijd plaats tussen ‘the good guys and the bad guys’. Over het algemeen merken we daar vrij weinig van. Verder beschikken die barrières over schuifdeuren (tight junctions) die bepalen wat er wel en niet naar binnen mag. Als dit alles goed functioneert, hoeft het immuunsysteem zelf niet actief te worden. Dat is mooi, want een geactiveerd immuunsysteem kost energie. Maar mocht er dan toch iets slechts door die barrière komen, dan is daar het immmuunsysteem om er korte metten mee te maken en om een volgende aanval van diezelfde indringer sneller neer te kunnen slaan, maakt het immuunsysteem geheugencellen aan. En dat is precies de reden dat ik zeg dat ik hooikoorts HEB. Die geheugencellen voor bepaalde pollen zwerven nog altijd in mijn lichaam rond. Het zijn er waarschijnlijk wel wat minder, maar ze zijn er nog.

Lekke darm en hooikoorts

Het immuunsysteem en hooikoorts

De exacte werking van het immuunsysteem kan ik hier natuurlijk niet even neer typen. Dan zijn we wel even bezig. Maar het is belangrijk om te weten dat we dus een supergevoelig immuunsysteem hebben. Dit immuunsysteem heeft het adagium liever iets te veel en een beetje schade dan iets te weinig en dood(2) Op zich is dat niet slecht, als je begrijpt dat ons immuunsysteem in de afgelopen honderden duizenden jaren heel wat te verduren heeft gehad. We hebben tenslotte altijd in een vuile omgeving gewoond. Het feit dat we hier nog steeds zijn als mensen hebben we voornamelijk te danken aan ons immuunsysteem. Maar… Dan zijn we nu hier in de 21e eeuw. Hygiëne houden we hoog in het vaandel. Maar, zo luidt de theorie, daardoor heeft een deel van ons immuunsysteem gewoon niks te doen. Gevolg daarvan is dat het per ongeluk dingen als gevaar gaat zien, die helemaal geen gevaar zijn.

Kruisallergieën

Nu heeft gelukkig niet iedereen hooikoorts. Er is toch wel sprake van een bepaalde predispositie. Zo heb ik een predispositie voor allergische klachten. Hooikoorts is er daar één van, maar dan zijn we nog niet klaar. Want het vervelende is dat bepaalde eiwitten in die pollen lijken op bepaalde eiwitten in bepaalde voedingsmiddelen. Wat je dan krijgt, is een kruisallergie. (3) Dus door de hooikoorts ben ik ook nog eens allergisch voor allerlei soorten fruit en diverse nootjes. Zo’n kruisallergie beperkt zich tot wat jeukende blaasjes op de lippen en wat jeuk in de mond. Desalniettemin is dat met het oerdieet dat ik volg, natuurlijk niet heel handig. Maar nou komt het…. Ik HEB hooikoorts, maar ik heb er geen last van.

Mijn anti-hooikoortsdieet

Het immuunsysteem hoeft alleen maar actief te worden, als er iets door de barrières is gebroken. Dus het niezen, snotteren en kriebelen gebeurt alleen, als een pol door de neusbarrière is gekomen. En dat geldt voor alle allergieën. Ik eet nu al enige tijd zogenaamde oervoeding en wat blijkt? Die oervoeding zorgt ervoor dat mijn barrières goed werken! Dat betekent geen hooikoorts of kruisallergieën meer. Hoe geweldig is dat?!

Maar dat betekent ook dat wat ik voor de tijd van de oervoeding at, mijn barrières open zette voor ‘de vijand’ (de pol). En wat at ik? Een beetje de schijf van vijf. Veel brood en andere graanproducten, allerlei soorten bonen, veel (lees: heel veel) zuivel, aardappelen en suiker.

Het effect van oervoeding merkte ik al, voordat ik er de theorie achter kende. Granen, peulvruchten, en aardappelen bevatten stoffen (gluten, lectines en saponines) die de darmbarrière verhoogd doorlaatbaar maken. (4, 5, 6) En aangezien de toestand van de darmen voor een groot deel de toestand van de andere barrières bepaalt, zorgde ik met wat ik at dat mijn neusbarrières lek waren met jaarlijks een half jaar hooikoortsklachten tot gevolg.

Dus het is eigenlijk heel simpel. Eet gewoon geen dingen waar je darmbarrière lek van wordt. Maar aan de andere kant is het ook weer niet zo simpel.

Nog steeds een beetje allergisch…

Voeding is niet het enige wat voor een verhoogde doorlaatbaarheid van onze barrières zorgt. De toestand van onze darmbacteriën speelt daarin ook een belangrijke rol. Dus het (frequente) gebruik van antibiotica is ook niet bepaald bevorderlijk voor de barrièrefunctie. Stress zet per definitie de darmbarrière open. Voor acute stress (vechten of vluchten) is dat niet heel erg, maar wat dacht je van chronische stress? Slaaptekort is ook een vorm van stress en dat is de reden dat ik nu nog af en toe een beetje allergisch reageer. Het is al anderhalf jaar geleden dat ik een nacht heb doorgeslapen. (Ja, dat heb je met kleine kinderen…) Op zich kan ik dat wel hebben, maar als ik dan een keer op bezoek iets verkeerds eet en daar nog een beetje stress bij doe, is dat voor mij het recept van barrièreproblemen. De rauwe hazelnoot is mijn graadmeter voor de toestand van mijn barrières. Als ik die eet en mijn barrièrefunctie is niet optimaal, dan krijg ik gelijk last van jeuk en dergelijke. Maar wat de hooikoorts betreft… Nergens last van! Lekker in de speeltuin met de kids zonder problemen. Heerlijk!

Wat zijn jouw ervaringen met hooikoorts of andere allergieën en voeding?

9 Comments

 • Mar

  19 maart 2015

  Sinds vorig jaar januari ben ik begonnen met bijenpollen. Iedere ochtend een theelepeltje en ik heb amper last gehad vorige zomer. Dit jaar ben ik daar dus ook in januari weer mee begonnen. Ik verbruik ongeveer twee potten tot ongeveer juni meen ik en hoop dat het ook dit jaar weer zo goed werkt. Ieder jaar weer ellende, tranende/jeukende ogen en niezen, maar nu dus niet meer. Misschien hebben meerdere lezers iets aan deze tip.

  • Jenaida

   19 maart 2015

   En let je daarbij ook op je voeding?

 • Bianca Hoogerbrugge

  21 maart 2015

  ik heb al mijn hele leven erg last van een huisstofmijtallergie en prikkelbaar darmsyndroom. als ik het goed begrijp kan dit dus ook met elkaar te maken hebben. ik moet zeggen dat ik wel minder last van mijn darmen heb sinds ik vrijwel geen vlees meer eet (niet erg paleo, ik weet het, maar voor mij woog het principe zwaarder dan mijn gezondheid in dit geval)

 • Jenaida van Wijk-Cicilia

  24 maart 2015

  Ja en met wat je eet hoogstwaarschijnlijk.
  Vis is veel belangrijker dan vlees.

 • Karien

  18 mei 2015

  Ik heb een aantal ervaringen:
  * ik heb veel allergieën gehad, de hooikoorts kwam pas opzetten toen ik in 2000 verhuisde naar een huis ‘buiten’, maar toen werd ik er ook echt goed ziek van.
  * ik heb me met bioresonantie laten behandelen. Mijn allergieën verdwenen (voor katten/honden/vogels), hooikoorts verdween ook, maar kwam na een jaar of twee terug
  * toen kwam ik in aanraking met gezondere eetstijlen: eerst paleo, daarna weston price. Dit begon ik vorig jaar zomer, dus ik heb nog niet echt ervaren of dit alleen ervoor zorgt dat mijn hooikoorts niet terugkomt
  * sinds begin februari ben ik op een vastendieet (alternate day diet). Het vasten alleen al zorgt er bij veel mensen voor dat ziektes zoals astma en hooikoorts, maar ook andere, verdwijnen. En dan eten ze de rest van de tijd niet eens volgens bepaalde richtlijnen. Ik ben dan ook heel benieuwd of de hooikoorts dit jaar weer op komt zetten! Tot nu toe nog geen tekenen van gezien.

 • Lenny Karhof

  27 juni 2015

  Histaminerijke voeding langere tijd vermijden zorgt er ook voor dat je tolerantiegrens m.b.t. de histamine uit pollen wat hoger wordt. Denk aan witvis, spinazie, bietjes en nog veel meer histaminerijke voedingsmiddelen. Bij mij heeft dit echt geholpen.

 • Lenny Karhof

  27 juni 2015

  Histaminerijke voeding langere tijd vermijden zorgt er ook voor dat je tolerantiegrens m.b.t. de histamine uit pollen wat hoger wordt. Denk aan witvis, spinazie, bietjes en nog veel meer histaminerijke voedingsmiddelen. Bij mij heeft dit echt geholpen.

 • Senna

  25 maart 2016

  Ben het er niet helemaal mee eens hoor. Ik denk dat erfelijkheid wel een hele grote rol speelt. Ik heb hooikoorts en huisstofmijtallergie vanaf mijn 9e jaar. En in die eerste 9 jaar nog nooit een antibiotica kuur gehad en ook geen stress. Zowel mijn vader en moeder hebben last van stofallergie en hooikoorts.

  Ik snap dan trouwens ook niet dat er hier mensen zijn in mijn omgeving die zich suf eten aan aangezande voeding zoals brood, friet, suikers etc en toch echt nog nooit hooikoorts hebben ontwikkeld? Hoe zit het dan met hun darmen? Die darmen zijn dan wel bestand tegen gluten lectinen en saponines?

  Tja ik probeer het gewoon een beetje te begrijpen. Ik denk dat zwak zijn in de basis van je darmen etc toch wel iets erfelijke is.

  • Jenaida

   29 maart 2016

   Een bepaalde gevoeligheid speelt zeker een rol.
   Maar ik neem aan dat jij hetzelfde hebt gegeten als je ouders?
   Dan is het niet gek dat die gevoeligheid de kop op steekt.
   Ieder lichaam reageert anders op dezelfde stoffen.
   Ik ben zelf allergisch voor pollen, huisstofmijt, verschillende soorten noten en fruit. Net als mijn vader.
   Maar sinds ik anders ben gaan eten, heb ik nauwelijks meer last gehad van deze allergieën.
   In tijden van stress kan mijn meest ernstige allergie (hazelnoot) mij nog wel eens komen groeten, maar ook dat is een zeldzaamheid geworden.