Hormonen die je slank maken – deel II

Vorige week kwam testosteron aan bod als een van de hormonen die je slank maken. Vandaag is het de beurt aan groeihormoon. Het woord zegt het al, een hormoon om te groeien, maar het doet nog veel meer. Het wordt niet voor niks het verjongingshormoon genoemd.

Groeihormoon productie en functies

Groeihormoon hypofyseGroeihormoon wordt geproduceerd door de hypofyse. Het is net als testosteron een anabool hormoon. Groeihormoon stimuleert de ontwikkeling en vergroting van alle lichaamsweefsels tijdens de groei. Het verhoogt de eiwitproductie, zorgt ervoor dat opgeslagen vetten als energiebron worden gebruikt en vermindert het gebruikt van koolhydraten als energiebron.

Groeihormoon is onder andere verantwoordelijk voor de groei bij kinderen. Tijdens onze jeugd bepaalt het in combinatie met onze genen hoe lang we worden. Groeihormoon is echter belangrijk voor alle leeftijden. Groeihormoon vermindert de vetmassa, het vergroot de spiermassa, verbetert de hartfunctie, versnelt wondgenezing, verbetert sportprestaties en heeft een positief effect op de psyche. Groeihormoon wordt ook wel het verjongingshormoon of vetverbrandingshormoon genoemd. Ook wanneer je niet actief bent, zorgt groeihormoon voor vetverbranding. Dus ook wanneer je gewoon zit of slaapt!

Te veel groeihormoon…

Als er één hormoon is, dat je graag in grote hoeveelheden zou willen hebben, is het wel dit hormoon. Maar natuurlijk zit er ook een keerzijde aan te veel groeihormoon. Een te hoge groeihormoon­productie kan leiden tot ongevoeligheid voor insuline (dus meer insuline en meer vetopslag), diabetes, hoge bloeddruk, carpaal tunnelsyndroom, ‘male boobs’ en het kan zelfs kanker veroorzaken. Als je tijdens de puberteit (of eerder) te veel groeihormoon produceert, word je een reus. Dit zijn wel uitzonderingsgevallen.

Groeihormoon heeft invloed op heel veel lichaamscellen, maar de grootste invloed wordt uitgeoefend op de lever. Groeihormoon stimuleert de lever om het hormoon IGF-1 (insulin-like growth factor-1) te produceren. Veel van de effecten die toegeschreven zijn aan groeihormoon zijn eigenlijk effecten van IGF-1.

Groeihormoon en ouder worden

Naarmate je ouder wordt, daalt de groeihormoonproductie. De vraag is echter of dit gebeurt,  doordat je ouder wordt of je ouder gedraagt… Ik denk dat het laatste het geval is. ‘Use it or lose it’ is iets wat vaak gezegd. Dit geldt niet alleen voor je hersenen, maar ook voor je spieren. Je lichaam kiest altijd voor overleving en dat wat het minste energie kost. Als je ophoudt met tikkertje spelen, omdat je vindt dat je daar te oud voor bent, worden de spieren die je gebruikt voor tikkertje spelen als het ware afgebroken. Ga je op oude leeftijd met je kinderen tikkertje spelen, dan is de kans groot dat je een week moet bijkomen van de spierpijn. Maar ben je na je kindertijd altijd tikkertje blijven spelen, dan zul je op je zestigste zonder moeite achter je kleinkinderen aan kunnen. Raad eens hoe oud de man hieronder is.

Voorbeeld groeihormoon

Groeihormoon en slapen

Groeihormoon wordt pulsgewijs afgegeven door de hypofyse. Hoeveel en wanneer groeihormoon  wordt geproduceerd, verschilt van persoon tot persoon en van dag tot dag. Er is echter wel één piek die het grootst is en het meest voorspelbaar. Dit is de piek die ongeveer een uur na het in slaap vallen ontstaat. Bijna 50% van de dagelijkse groeihormoonproductie vindt plaats in de derde en vierde slaapfase. Dit zijn de periodes van diepe slaap. Een slaapcyclus bestaat uit vijf slaapfasen en duurt 90 tot 120 minuten. De derde en vierde slaapcyclus nemen hiervan 15-20% van in beslag.

Beïnvloeden groeihormoonproductie

Net als bij testosteron wordt ook de productie van groeihormoon bevorderd door krachttraining en sprinten. Zware intervaltraining, dus hijgen en zweten, zorgt tot uren na de training voor een enorme toename van groeihormoon.

Het eten van pure eiwitten, dus zonder koolhydraten of vetten, zou de productie van groeihormoon ook verhogen. Een eiwitshake, eiwitten, kipfilet of vis zijn voedingsmiddelen die bevorderlijk zouden kunnen werken.

Ook vasten na een training zorgt voor een boost in je groeihormoon­­productie. Dit is niet iets wat je na iedere training moet doen, maar zo af en toe kan geen kwaad. Je moet je voorstellen dat de oermens niet na iedere jacht met de buit thuis kwam.

In conclusio

Ik kan lang en kort over groeihormoon praten, maar eigenlijk zou je gewoon drie dingen moeten doen ter bevordering van de productie:

 1. Slaap je slank (7-8 uur per nacht)
 2. Beweeg goed
 3. Eet als een oermens

De ultieme boost zou zijn: de avondmaaltijd overslaan, een stevige workout, lekker naar bed en de volgende dag beginnen met een goed eiwitrijk maal.

Oh ja, die man van hierboven heet Mark Sisson. Hij is bijna 60 (!) en hij leeft als een OERMENS. Zijn website is één van mijn favorieten.

Hoe zorg jij op natuurlijke wijze voor meer groeihormoon?

4 Comments

 • Mayke Teurlings

  29 januari 2013

  Ik eet inmiddels als een echte oervrouw ;), slaap altijd 7- 8 uur en beweeg dagelijks meerder keren per dag en 1 dag in de week is het relaxdag 🙂 dus met het groeihormoon zit het wel goed dacht ik zo 🙂

  • Steffie Emmerson

   29 januari 2013

   Hedde gij ook zo'n berevelleke, vrouwke? 🙂

   • Mayke

    29 januari 2013

    Wahaha…zeker! ik combineer dat vaak met mijn krokodillenleren tassie 😉

 • Esther Hpe

  29 november 2014

  ik ben altijd mezelf aan het verzetten om dingen uit te stellen ben altijd moe depri ik heb een tijd gehad vorig jaar dat ik leefde op tomaat en komkommers en elke dag anderhalf uur sporten en eindelijk ik viel af ….maar dat is niet de manier toch…..ben 43 jaar en heb nu al nergens zin meer in …….mischien iemand nog TIPS !!!!!!!!!!!