Back on Track na de Feestdagen – 5 Tips

Gezond eten en feestdagen zijn vaak geen goede match. Hoe ziet jouw Kerst eruit? Een uitgebreide kerstbrunch met ’s avonds gourmetten bij jouw ouders en de andere dag bij die van je partner of iets in die richting? En Oud & Nieuw, allerlei lekkers en natuurlijk oliebollen? Ja, de feestdagen staan voor de meeste mensen garant voor gezelligheid en (veel) lekker eten. Maar hoe voorkom je dat je in die stemming blijft hangen? Hoe voorkom je dat je je in april afvraagt wat er met je goede voornemens gebeurd is? Wees voorbereid. Zorg dat je een plan hebt voor na de feestdagen.

Gezond eten en feestdagen – De Tips voor erna

Tip 1 – Plan vooruit

Ok, morgen is het al Kerst. Dus dit is misschien een beetje mosterd na de maaltijd. Maar je weet van tevoren al waar je gaat eten en hoe het eten daar is. Zorg ervoor dat je in aanloop naar die etentjes zo strak mogelijk eet. Houd je zo strikt mogelijk aan het oerdieet of welke gezonde voedingsgewoontes je ook hebt. Consequent zijn is de sleutel. Dat geldt ook voor je trainingen. Ga je zo voorbereid de feestdagen in, dan hoef je je nergens zorgen over te maken.

Tip 2 – De superronde-truc

Als je een week niet hebt getraind, kan het lastig zijn om de draad weer op te pakken.

De truc die ik gebruik, is de superronde. Ik train meestal met de kettlebell. Normaal doe ik drie rondes. Na de feestdagen spreek ik met mezelf af dat ik maar 1 ronde hoef te doen, maar dat ik die ronde wel to the max moet doen. Dus tot ik niet meer kan.

Als ik dan eenmaal bezig ben, voelt het zo lekker, dat ik de tweede en derde ronde ook maar gewoon doe. En daarna voel ik me TOP!

Tip 3 – Smoothies

Om de overgang wat makkelijker te maken kun je smoothies gebruiken. Je kunt voor een groene smoothie gaan of een smoothie met proteïnepoeder.

Een smoothie scheelt tijd. Je hoeft er niet heel lang over na te denken en het verzadigd. Binnen een paar minuten heb je de ingrediënten gemixt en het opdrinken duurt ook niet lang.

Dit is mijn favoriete: Chocolade-kokos shake

  • 250 ml kokoscrème
  • 100 ml kokosmelk
  • 2 rijpe bananen
  • 50 gram geraspte kokos
  • Rauwe cacaopoeder naar smaak
  • Een paar ijsklontjes
  • 2 biologische eieren

Blenderen en genieten maar!

Dit is ruim genoeg voor 2 personen.

Tip 4 – Bewater jezelf

Na een week niet heel erg gezond eten en geen tijd (of zin) hebben voor je normale workouts is het belangrijk dat je jezelf bewatert. Streef naar 3 Liter per dag. Drink een half uur voor iedere hoofdmaaltijd zoveel water als je kunt (750-1000ml).

Dit zorgt er niet alleen voor dat gifstoffen afgevoerd kunnen worden, maar het geeft ook energie en voorkomt dat je gaat snaaien.

(Nu ik dit zo typ, vraag ik me af of deze claim in strijd is met de nieuwe wet… Teken de petitie alsjeblieft: http://petities.nl/petitie/burgerinitiatief-handen-af-van-supplementen-vrijheid-van-meningsuiting-en-pers)

Tip 5 – Maak je niet te druk

Lekker en veel eten hoort gewoon bij de feestdagen. Het gaat er niet zozeer om wat je tijdens die paar feestdagen doet. Het gaat om wat je ervoor hebt gedaan en wat je erna doet is nog belangrijker.

Het is echt geen ramp, als je ervoor kiest om gewoon mee te doen.

De feestdagen zijn er om van te genieten en om gedenkwaardige momenten te creëren, niet om van mislukking naar mislukking te gaan.

De dagen tussen Oud & Nieuw en Sinterklaas hebben meer invloed op je figuur dan de dagen tussen Sinterklaas en Oud & Nieuw. (naar Alwyn Cosgrove)

Natuurlijk mag je bewuste keuzes maken in wat je eet deze laatste week van 2012, maar straf jezelf niet af voor een of twee etentjes. Doe je dat wel, dan kun je al snel belanden in het: “Ach, nu maakt het toch niet meer uit.” En voor je het weet, is het weer april…

Gebruik deze feestdagen om een nieuwe traditie te beginnen: geniet, maar focus je op goed voor jezelf zorgen op de dagen tussen de feestdagen.

 

Een hele fijne Kerst!

Comments are closed.