Galstenen: hoe krijg je ze en hoe raak je ze kwijt?

Voor galstenen leren (aanstaande) artsen een leuk ezelsbruggetje: de vijf F’s – female, fair, fat, forty, fertile. Oftewel bij dikke, blonde, vruchtbare vrouwen in hun forties met pijn in de bovenbuik moet het alarmbelletje ‘galstenen’ gaan rinkelen. Het advies wat deze vrouwen krijgen is dat ze minder vet moeten gaan eten. Wat heeft vet eten eigenlijk met galstenen te maken?

Gal

De lever gebruikt onder andere cholesterol om een geelgroene vloeistof te maken: gal. Cholesterol heet niet voor niets cholesterol. Het is namelijk voor het eerst ontdekt in gal en galstenen. ‘Chole’ is Grieks voor gal en ‘stereos’ betekent vast. De enige manier waarop cholesterol het lichaam kan verlaten is via de gal. Dus gal is van belang voor de cholesterolhuishouding.

Galstenen

Gal wordt opgeslagen in de galblaas. De galblaas is een klein orgaan, waarin 15-60 ml gal opgeslagen kan worden. De galblaas haalt een groot deel van het water uit de gal, waardoor het indikt. Dagelijks stroomt er 250-1500 ml gal de twaalfvingerige darm in. Gal is nodig voor de vertering van vetten. Het maakt van een grote vetdruppel kleinere vetdruppeltjes (emulgeren). Hierdoor kunnen enzymen het vet beter afbreken.

Voorwaarden voor galafscheiding

De galblaas wordt optimaal gestimuleerd om gal af te scheiden, als er voldoende vetten en/of bepaalde soorten aminozuren in de twaalfvingerige darm terecht komen.

Gal stroomt niet zomaar de darm in. Er is een poort: de sfincter van Oddi (of papil van Vater). Mocht je niet weten wat een sfincter is, je anus is er ook één. Het is dus een spier die normaal een afsluitende functie heeft. Net als voor alle spieren geldt ook voor deze spier dat voor ontspanning magnesium nodig is. Ontspanning betekent ook géén stress. Met voldoende magnesium en zonder stress gaat de sfincter open en kan de gal de darm in stromen.

De vijf F’s en de oorzaken van galstenen

De meeste vrouwen zijn doodsbang voor vet eten, want van vet eten word je vet. Dat is een van de grootste leugens die er bestaan. Maar veel vrouwen mijden hierdoor hun hele leven al vet. Blijkbaar gaat dat problemen geven als ze in hun forties zijn. Hun hele leven hebben ze minder gal verbruikt dan er wordt geproduceerd. Hierdoor blijft er steeds gal achter in de galblaas. De galblaas concentreert gal. Dat is zijn functie. Als het er maar lang genoeg in blijft zitten, ontstaan er galstenen.

We leven in een gestreste maatschappij. We hebben drukke programma’s, deadlines, eten niet altijd even gezond en ademen allerlei stoffen in waarvan we het bestaan niet eens kennen. Kortom, ons lichaam wordt de hele dag blootgesteld aan diverse vormen van stress. Stress kost energie en stress kost letterlijk magnesium. We eten al minder magnesium dan we verbruiken en stress maakt de magnesiumbehoefte nog groter. Dat is dus een dubbele klap voor de sfincter van Oddi. Deze kan door stress en magnesiumtekort niet optimaal openen. Hierdoor blijft er steeds gal in de galblaas achter en kunnen zich stenen vormen.

Bovenstaande factoren gelden natuurlijk niet alleen voor vrouwen, maar voor iedereen. Het idee is dan ook dat iedereen galstenen bij zich draagt. Alleen bij die bepaalde groep vrouwen (dik, blond, veertig en vruchtbaar) geven galstenen vaker die typische klachten.

Hoe voorkom je galstenen?

Chronische stress is niet zomaar verholpen, maar ieder uur een minuutje een time-out kan al helpen. Ademhalingsoefeningen zijn voor de korte termijn ook een oplossing. Natuurlijk moet de oorzaak van de stress uiteindelijk aangepakt worden om er echt van af te komen.

Het gebruikelijk advies is om vet te mijden. Hiermee maak je het probleem echter alleen maar erger. Vet eten stimuleert de galblaas om gal af te geven. Zo worden galgangen en galblaas regelmatig doorgespoeld. Dus eet gezonde vetten!

Die sfincter moet ontspannen. Een espressootje (zwart) na de maaltijd kan hierbij helpen. Groene thee is hier ook een prima remedie voor. En last but not least: chocola! Chocola moet wel zo puur mogelijk zijn, meer dan 80%.

Hoe kom je van galstenen af?

Natuurlijk moet de stress eruit. En verder doe je je lichaam een plezier door voldoende magnesium binnen te krijgen en groene thee of espresso (zwart kleintje na de maaltijd) te drinken of pure chocola te eten. We zijn allemaal opgevoed met angst voor vet. Dus bijna iedereen heeft wel een paar galstenen. Als je vet gaat eten, bestaat de kans dat die galstenen eruit willen. Dat kan pijn doen, maar eruit is eruit.

Therapie galstenenEen mogelijk mildere manier om van je galstenen af te komen is door je galblaas te reinigen met behulp van dit boek: ‘De ongelooflijke Lever- en galblaaszuivering. In dit boek vind je niet alleen een schat aan informatie over het ontstaan van galstenen, maar ook wat galstenen betekenen voor de algehele gezondheid. Daarnaast staat dus in het boek een kuur beschreven waarmee je je lever en galblaas kunt schoonmaken.

Het is een fantastisch zelfhulpboek, maar het is niet onverstandig om een natuurarts of PNI-therapeut te raadplegen, voordat je ermee aan de slag gaat.

8 Comments

 • F. Buzzi

  26 maart 2013

  Mijn galblaas is 3 jaren geleden verwijderd. Waar wordt mijn gal geproduceerd en opgeslagen?
  Hoe kan ik een betere vertering stimuleren?

  • Jenaida

   26 maart 2013

   Je lever maakt gal en in jouw geval wordt het niet opgeslagen. Dat is op zich niet zo’n heel groot probleem, want er lopen nog steeds heel wat mensen rond zonder galblaas.
   Er zijn tal van manieren om je vertering te verbeteren. Een aantal daarvan staat in de laatste twee alinea’s van bovenstaand artikel.

 • Elizabeth van Elten

  4 augustus 2013

  zeker weten

 • kimberley pex

  17 november 2015

  Wat een prachtig en duidelijk stuk over de wonderlijke galblaas. Dit jaar moest ik me verdiepen in galstenen en galgruis, gewoon om t feit dat ik ze had. De onmenselijke koliekpijnen ziin een ware hel.Daardoor wist ik dat t goed fout zat. Met olijfolie heb ik de steentjes 3x kunnen afdrijven, Godzijdank.In het prachtige oude boek van dr. Alfred Vogel staat de oliekuur al beschreven. Deze is eeuwenoud. In totaal had ik 6 keiharde kleine steentjes, en daarna had ik galgruis, t voelde aan als zand. Met een stomazak is dat natuurlijk allemaal beter te controleren. Labuitslag ; galstenen;bilirubine en cholesterol.Géén kalk , dus jonge stenen. Bedlegerigheid , door wéér 2 darmoperaties ,hebben ervoor gezorgd dat de gal dit jaar flink gestagneerd was. Ook Montignac zei dat (olijf)olie “misbruikt “mag worden . Zo spoelt de galvloeistof goed door. Deze site legt duidelijk uit hoe t allemaal precies werkt . Compliment !

 • kimberley pex

  19 november 2015

  p.s. Ook wonderbaarlijk de Papil van Vater. Dat kan dus de blokkade zijn bij stress, wat een groot gevolg kan hebben. Een piepklein spiertje aan de uitgang van het millimeter dikke galbuisje. Je kunt galblaasontstekingen krijgen, geel worden,joekels van galstenen krijgen, perforaties, de lever kan hartstikke ziek worden. Ik vind t zo geweldig hoe miniscule spiertjes , zenuwen , lymfeklieren, endocriene klieren ,enzymen enz.enz. hun werk doen. Mijn zoektochten leveren me veel op. Alles zoek ik uit, noodgedwongen, omdat ik al 30 jaar chronisch ziek ben.t Een na t ander. Maar deze reis heeft me veel geleerd.En dit soort heldere vooruitstrevende sites zijn lichtpunten , naast de reguliere “geneeskunde”, waar grotendeels aan symptoombestrijding wordt gedaan. Met handenvol chemische pillen per dag……

 • Marian morshuis

  13 augustus 2016

  Ik merk dat zodra ik stress heb de pijn en ook de misselijkheid op komt zetten, ik moet nog geopereerd worden maar kan ik dmv voeding of idd b.v. groene thee te drinken van de galstenen afkomen of is een operatie echt wel noodzakelijk?

 • Ina Van de klundert

  21 december 2016

  Ik heb last van okergele ontlasting en opgeblazen gevoel alsof ik de laatste loodjes van me zwangerschap ben. Drukt tegen me borst.
  Ben vorige week gecateriseerd .
  Het lijkt me gal