Viva Las Vega’s, festival voor de vegetariër

Een aantal weken geleden werd ik door een vegetariër uitgenodigd om op 1 juni te spreken op Viva Las Vega’s, een festival voor, door en over vegetariërs en veganisten. Het is het grootste festival voor dit publiek en er komen wel 1500 mensen op af. Dit was jaar 3. Ik was gelijk enthousiast, want er zijn veel overeenkomsten tussen vegetarisme of zelfs veganisme en oervoeding. Het enige probleem is dat deze mensen heel veel van twee voedingsmiddelengroepen gebruik maken die ik juist sterk ontraad: granen en peulvruchten. Daarom had ik mijzelf als doel gesteld aan de vega’s duidelijk te maken waarom deze groepen zo ongeschikt zijn voor de mens en hoe een oerdieet er voor de vegetariër er uit zo kunnen zien.

Het festival en mijn rol

Anderhalve week voor het festival werd duidelijk dat ik niet zou doen wat ik graag had willen doen, namelijk een presentatie houden over een oerdieet voor de vegetariër. Wat ik wel mocht doen was deelnemen aan een rondetafeldiscussie met vijf anderen, vijf vegetariërs.

Dingen kunnen altijd anders lopen dan je verwacht of wenst, dus ook dit leek me wel een manier om met vegetariërs in contact te komen. Het enige jammere vond ik dat ik als ‘vleeseter met uitroepteken’ werd neergezet, terwijl mijn dagmenu toch echt meer lijkt op dat van een vegetariër. Ik zou mijzelf eerder een flexitariër (af en toe geen vlees) noemen, een term die ik op het festival heb opgepikt. Maar goed, ik was dus Jenaida de vleeseter!, iemand die bij de vegetariërs een uit-wedstrijd speelde zonder eigen publiek (m.u.v. manlief die in het publiek zat).

De leden van de rondetafel

Ik heb genoeg argumenten tegen absoluut vegetarisme of veganisme, maar daar wilde ik het niet over hebben. Ik wilde het hebben over de overeenkomsten, waarom granen en peulvruchten niet zo handig zijn en wat alternatieven zouden kunnen zijn. Maar ja, een discussie waarin je het over overeenkomsten hebt, is niet echt een discussie. Dus ik werd neergezet in de vleeshoek alsof ik dagelijks hele koeien weg eet…

Zoek de vegetariër

Dit is de letterlijke tekst die ik van de organisatie kreeg over de overige leden van de rondetafel:

Geert Bergsma. De doorgewinterde wetenschapper die in feiten gelooft en alles met zijn ratio en kennis benadert.

Boele Ytsma, beter bekend als De Planteneter. Een overtuigd en gepassioneerd veganist, die zijn mening en visie met de wereld deelt via zijn website, blog en filmpjes.

Dos Winkel. De oceanen- en visspecialist. De oprichter van Seafirst Foundation en onderwater-fotograaf bekommert zich om de wereld en zet dit om in beeld en inzet richting consument en bedrijven.

Jurgen Verwoerd. De TOPondernemer die het heft in eigen handen nam toen hij vond dat er niet genoeg keuze was voor ‘het volk’ (de snackbar-lover… die hopeloos vegetarisch is) met De Vegetarische snackbar in Den Haag.

Karen Soeters. Mediaspecialist en oprichter van Piepvandaag.nl kijkt met het publieksoog naar de vraagstukken rond food en duurzaamheid.

En dit werd over mij gezegd: Jenaida van Wijk. De rasechte vleeseter! Met verstand van het oerdieet (het paleodieet).

Dat ik lifestyle arts ben en mensen help gezonder te worden door ze te leren wat onder andere voeding met het lichaam doet, werd even ‘vergeten’. Dat ik een website heb en daar regelmatig blogs op post om mijn visie te verkondigen en kennis te verspreiden, stond er ook niet bij. Noch werd vermeld dat mijn dagmenu voor ongeveer 75% (misschien wel meer) plantaardig is. Ik was alleen maar DE VLEESETER die zogenaamd tegenwicht mocht bieden in een vegetarisch gezelschap.

Natuurlijk moest ik dit rechtzetten en dat kon tijdens de kennismaking voorafgaand aan de discussie, m aar een echte kennismaking was er niet. We werden een beetje in het diepe gegooid.

Mijn beeld van de vegetariër

Buiten de bleke vegetariërs die ik als arts op mijn spreekuur heb gezien, ken ik maar drie vegetariërs. De één heeft zwaar last van eczeem, de ander heeft zwaar overgewicht en de derde heeft nauwelijks vet of spiermassa. Je kan dus wel stellen dat ik niet bepaald een positief beeld heb van vegetariërs, als het om gezondheid gaat. Dit beeld kon ik na gisteren wel bijstellen, een beetje dan.

Hét festival voor de vegetariër

Viva las Vega’s was groots opgezet. Er waren verschillende workshops, in prijs variërend van €5,- tot €30,-. Van wat ik heb gehoord waren de workshops wel geweldig, maar die heb ik zelf niet bezocht. Het hoofdprogramma was gratis en er was buiten live muziek, een barbecue en een markt.

Vegetarische/veganistische markt

Rond de festivallocatie was een markt waar allerlei lekkers te proeven en te kopen was. Er waren boeken te koop, je kon er lid worden van de jongerenversie van de Partij voor de Dieren, je kon je er laten informeren over het (zee)dierenleed en nog veel meer. Het was erg leuk om daar even overheen te lopen en van alles te proeven. Ik kwam veel dingen tegen die ik zelf ook regelmatig maak (smoothies, sappen, raw taarten en vegan lekkers), dus zo’n übervleeseter ben ik blijkbaar niet.

De snackende vegetariër

De rondetafeldiscussie

Het moge duidelijk zijn dat ik not amused was dat ik neergezet werd als ‘de vleeseter’. Dus dat wilde ik tijdens de kennismaking duidelijk maken, maar daartoe heb ik geen echte kans gekregen. Maar daar was de discussie voor, dacht ik. Hoe naïef… Dit is wat de Van Dale zegt over een discussie:

dis·cus·sie (de; v; meervoud: discussies)

1 uitwisseling van gedachten, meningen: ter discussie staan niet vaststaan, onderwerp van gedachtewisseling zijn

Een discussie is dus een UITWISSELING van gedachten en meningen. Jij zegt wat en ik zeg wat, jij gaat daar op in en ik zeg daar weer wat op enz. Moderator Carine Lacor deed haar best om er wat van te maken, maar het was absoluut geen discussie, verre van dat. Vlak voor de ‘discussie’ kwam ik overigens tot de ontdekking dat mijn buurman Jurgen Verwoerd flexitariër was en voornamelijk vanwege het ‘gat-in-de-markt-idee’ zijn vegetarische snackbar was begonnen, maar dat even terzijde.

De eerste stelling

“Het is onnatuurlijk om geen vlees te eten.”

Die was natuurlijk voor mij bedoeld. Om het nou onnatuurlijk te noemen vond ik een beetje ver gaan, maar de mens is gewoon een omnivoor, een alleseter. Dat is onder andere te zien aan ons gebit en onze darm. Mijn buurman Boele Ytsma ging hier tegenin met een bewering dat onze kaken en darm juist heel erg geschikt zijn om alleen maar plantaardig te eten. Zijn gevatte (en gejatte) opmerking was: als je een peuter in een box plaatst met een wortel en een levend konijn en hij zou het konijn opeten en met de wortel gaan knuffelen, dan zou hij overtuigd zijn dat de mens geen vegetariër is. Ik had mijn weerwoord al klaar (omnivoor of carnivoor is toch wel een verschil), maar kreeg de kans niet. Applaus van het vegetarische publiek en einde discussie. Beetje jammer, want dat was ook gelijk mijn enige kans om iets te zeggen over het oerdieet.

Carnivoor, herbivoor of omnivoor daar zit toch wel ietsje meer in dan je in één zin kan vertellen. Het heeft alles te maken met energie. Zet die peuter en zijn moeder een maand in een bos en kijk of moeder dan de wortel boven het konijn verkiest…

Verder ging het over dierenleed, duurzaamheid en overconsumptie. Onderwerpen waar je niet over hoeft te discussiëren. De mensheid gaat verschrikkelijk om met dieren en de aarde, we eten veel te veel en veel te vaak. Dat zijn gewoon feiten.

Wat heb ik meegenomen van de vegetariër?

Net een echte vegetariërAls rondetafellid kreeg ik een bon voor de BBQ: soja kip, met boontjes en sojasaus en rijst. Uhm… dank u vriendelijk, maar nee bedankt. Voor mijn optreden kreeg ik de DVD Vegucated en een ovenwant. Altijd interessant zo’n DVD. Ik hou wel van schokkende dingen. Daar kun je van leren.

Over schokkend gesproken… Met Dos Winkel had ik achteraf nog een interessant gesprek. Wat die man te vertellen heeft, daar zit wel wat in. Ik wist bijvoorbeeld niet dat voor 1 liter visolie 20-100 kg vis nodig is. Ik schrok daar wel een beetje van. Dus hierin ga ik me zeker verdiepen.

Verder heb ik nog een goede fles olijfolie gekocht en een fles heerlijke witte wijn voor bij een lekker stukje biologische kip. 😉

4 Comments

 • Jan van der Knaap

  2 juni 2013

  tja, dat schiet wederzijds inderdaad niet erg op.

 • Jouke

  2 juni 2013

  Jammer dat het zo is gelopen. Spijtig dat je zo´n slecht beeld hebt van vegetariërs en veganisten, terwijl er zoveel zijn in Nederland. Dus een beetje dubbel verhaal. Jammer dat jij je verhaal niet kon doen, maar vind jouw verhaal over vegetariërs en veganisten eerlijk gezegd ook nogal eenzijdig. (los van of het goed is of niet, ik ken gelukkig vele heel gezonde vegetariërs en veganisten die niet veel granen en peulvruchten eten)

  • Jenaida

   3 juni 2013

   Door het festival heb ik mijn beeld juist ten goede kunnen bijstellen. Dus ik begrijp niet zo goed waarom je mijn verhaal eenzijdig vindt. Ik vond het alleen vervelend om weg gezet te worden als ‘de vleeseter’. Ik heb niks tegen vegetariërs en veganisten, begrijp me niet verkeerd. Vooral met het veganisme heeft het oerdieet grote overeenkomsten muv het beetje vlees dan. Juist de veganisten en vegetariërs die het doen zonder granen en peulvruchten kan ik alleen maar toe juichen.

 • Afieke

  5 juni 2013

  Jammer dat het zo liep, dat er weinig discussie was en dat je als een oppercarnivoor werd neergezet, waarmee je begrijpelijkerwijs niet blij was. Ik snap ook je ongenoegen over het feit dat jouw inzet voor het belang van gezonde voeding bij je intro helemaal niet genoemd werd heel goed. Vervelend dat je dat niet kon rechtzetten. Verder vind ik je verhaal evenwichtig en genuanceerd, goed ook dat je benoemd dat je je beeld (een klein beetje) hebt kunnen bijstellen.

  Boele Ytsma ken ik ook, althans, zijn website en youtubefilmpjes. Bij Boele heb ik vaak het idee dat hij nu zo energiek, gezond en fit is omdat hij heel natuurlijk, bewust en groenterijk eet (geen suikers, troep en chemicaliën), niet zo zeer omdat hij geen vlees eet. Dat heb ik ook wel eens naar hem gemaild, maar hij was het daar niet mee eens.

  Trouwens wel leuk dat je überhaupt werd uitgenodigd voor dit event!