Evolutie of Schepping?

Recent werd ik gevraagd om een presentatie over gezonde voeding te houden bij een Christelijke stichting. Voorzichtig meldde ik dat ik toch echt wel wat moest vertellen over de oermens en de evolutie. Dat gaat enigszins in tegen wat de stichting verkondigt en eigenlijk ook tegen alles wat ik zelf 25 jaar lang heb geleerd en geloofd.

Pinksteren

Vandaag is het Pinksteren. Duizenden Christenen zijn dit weekend samengekomen op de enorme vlakte naast Walibi World Flevoland om de uitstorting van de Heilige Geest te herdenken en vieren. Voor de meeste mensen is dit gewoon weer een extra vrije dag, voor mij eigenlijk ook. Maar drie jaar geleden was ik er nog bij: Opwekking 2010.

Ik ben in mijn leven toch op heel wat Christelijke conferenties geweest, maar ik had nog nooit zo veel Christenen bij elkaar gezien, zelfs niet tijdens de EO-Jongerendag. Ik keek mijn ogen uit. Overal tenten, caravans en busjes. Het was een geweldige ervaring. Bij het hoogtepunt van het weekend, de Sing-in, waren er meer dan 50.000 mensen aanwezig.

Sing-in

Net als ieder jaar is het ook dit jaar weer spannend wat het weer doet tijdens het Pinksterweekend. 2008 was mijn eerste keer Opwekking. Het regende pijpenstelen in de week voor het festival. Bij aankomst op vrijdag scheen de zon en iedereen kon rustig zijn slaapplaats gereedmaken. Maar de voorspelling voor de zondagmiddag was niet best: regenregenregen. 2010 was niet heel veel beter. Aankomst prima, maar de zondag zou het niks worden.

Tijdens Opwekking vinden vrijwel alle samenkomsten plaats in kolossale tenten, behalve de Sing-in op zondagmiddag. Bijna ieder jaar zijn de weersvoorspellingen voor die zondagmiddag dus nou niet bepaald van ‘kom laten we met 50.000 man een feestje bouwen in de openlucht.’

Maar ik heb het twee keer zelf meegemaakt en van Opwekking-gangers gehoord dat het wel vaker zo is gegaan. Regen voor het festival, zon tijdens. En dan die bijzondere Sing-In van 2008. Drommen mensen bewegen zich naar de kuil, het is bewolkt, iedereen heeft een paraplu of -sol, regenjas of poncho bij zich, want volgens Piet gaat het regenen. Maar dan, de muziek begint… en dan verschijnt er een scheur in de bewolking en breekt de zon door. Binnen no-time is daar ineens een strakblauwe lucht. Toen ik dat meemaakte, kreeg ik kippenvel en kon maar 1 ding bedenken: “Wow, God bestaat echt!”

Christelijke opvoeding en evolutie

Toen ik drie jaar was, kwamen mijn ouders ‘tot bekering’, zoals dat dan heet. Mijn ouders waren lichtelijk fanatiek, wat resulteerde in drie tot vier maal per week naar de kerk gaan, in Amsterdam… vanuit Tilburg. God heeft de aarde geschapen in vijf dagen en de mens maakte hij naar Zijn evenbeeld op de zesde dag. Dat is wat ik leerde.

Ik herinner mij dat ik als klein kind aan mijn moeder vroeg waar die andere mensen vandaan kwamen, want volgens de Bijbel kregen Adam en Eva drie zoons. Het leek me niet zo logisch dat die drie zoons met hun eigen moeder nog meer kinderen hadden gekregen. Of dat als Adam en Eva ook nog dochters hadden gekregen, hun zoons en dochters met elkaar weer kinderen hadden gekregen. Mijn moeder had bedacht dat God dan nog wel meer mensen zou moeten hebben geschapen. Ik had vrede met dat antwoord.

Evolutie of schepping

De evolutie

Op de middelbare school leerde ik wat over de evolutie, maar dat ging het ene oor in en het andere weer uit. God had tenslotte de aarde geschapen. En als we echt van de apen afkomstig zouden zijn, waarom veranderden apen in de dierentuin dan niet in mensen?

Zelfs toen ik tijdens mijn Geneeskunde opleiding de evolutie moest bestuderen, ging het dwars door me heen. Ik kon het niet onthouden en wilde het ook niet weten. Een verklaring voor de duizenden jaren oude botten had ik niet. Evenmin voor het ontbreken van een enkel woord over dinosauriërs in de Bijbel. Ik stopte het maar weg. Ik wist wat ik wist en ik geloofde wat ik geloofde.

Een van de eerste cursussen die ik volgde tijdens mijn ontdekkingsreis naar ware gezondheid was Evolutionaire Gezondheidsleer. De informatie die ik daar te horen kreeg, deed de stoom bijna uit mijn oren komen. De professor vertelde doodleuk dat het geloof in God of iets anders ‘groter dan wij’ ook iets evolutionairs was.

“Toen de mensen graan gingen verbouwen, kwam het nomadenbestaan tot een einde. Mensen woonden samen in dorpen en mensen die samenwonen doen nou eenmaal dingen die mensen doen: ruziemaken, stelen, elkaars vrouw ‘lenen’, etc. Om te voorkomen dat mensen elkaar afmaakten moest er iets bedacht worden, een list. Als de mensen nou eens dachten dat ze naar de hel zouden gaan, een plek van pijn en verdoemenis, als ze zich niet aan de regels hielden, zou dat niet mooi zijn? Dat was een perfect plan en zo werd het geloof geboren.” – Leo Pruimboom.

Je kunt je misschien wel voorstellen dat ik woedend was, ik kookte. “Hoe kon deze man dat nou beweren. Wie dacht hij wel dat hij was. Het geloof is helemaal niet bedacht om mensen in toom te houden. God is echt. Ik heb het ervaren!” Dat waren mijn gedachten op dat moment.

Evolutie of schepping?

Christendom, Islam, Hindoeïsme, Boeddhisme, Taoïsme, Jodendom. Zoveel geloofsovertuigingen die prediken dat er ‘meer’ is, meer dan wij kunnen zien of bedenken. Zouden al die miljarden mensen, minstens de helft van de wereldbevolking, het bij het verkeerde eind hebben? Zouden al die mensen oorlog maken om niks? Want laten we eerlijk zijn, geloof en oorlog gaan hand in hand.

Ik ben zelf in verwarring. Tijdens mijn co-schap Verloskunde heb ik verschillende kinderen geboren zien worden. Met de kennis over hoeveel er fout zou kunnen gaan tijdens zwangerschap en bevalling heb ik mij menigmaal verwonderd over het feit dat er toch zo ontzettend veel gezonde baby’s geboren worden. Daar moet toch wel een ‘hogere macht’ bij betrokken zijn?

Toen ik 11 jaar was, gingen we voor het eerst naar Zwitserland. Op de top van een berg stond een plakkaat met de tekst: “Zie en aanschouw de schoonheid van de Heer.” Het was het mooiste en meest perfecte wat ik ooit had gezien. Dit kon niet toevallig zijn ontstaan.

Inmiddels weet ik wel een beetje van de evolutie. Ik weet ook hoe bergen ontstaan en wat bliksem veroorzaakt. Maar de big bang, leven ontstaan uit niets? Leven ontstaan door duizenden jaar druk van buitenaf? Ik weet het niet of misschien wil ik het niet weten, misschien wil ik wel gewoon graag geloven. Misschien vind ik het leven wel te mooi om bij toeval te zijn ontstaan.

Was het God die tijdens Opwekking de wolken aan de kant wuifde? Of was het de energie van de gezamenlijke wens van tienduizenden mensen die het weer veranderde? Of was het gewoon toeval?

Wie zal het zeggen?

3 Comments

 • Afieke

  22 mei 2013

  Mooi, Jenaida. Herkenbaar ook. Ik heb evenals zovelen bij Biddinghuizen gekampeerd afgelopen weekend 😉

  ‘t Is dat ik geen facebook meer heb, anders zou ik je verhaal zeker promoten.

  Ps. Bedankt voor je mail van een tijdje terug. Ik ga er nog op reageren.

  • Jenaida

   22 mei 2013

   Bedankt!
   En hoe was het weer bij Opwekking? 😉

   • Afieke

    25 mei 2013

    Brrr! Maar dat had wel iets en we hadden massa’s dekens mee. En het regende gelukkig totaal niet veel.