Oerdieet: een Ei hoort erbij!

Misschien vraag je je af wat je met het oerdieet ’s ochtends moet eten in plaats van de standaard boterhammen, cornflakes, cruesli etc. Daar is een heel simpel antwoord op: ei! Eén ei is geen ei, twee is een half ei, drie ei is een OEREI. Maar eieren zijn toch slecht voor je cholesterol? Moet ik dan alleen het eiwit eten? Koken of bakken? Is ei ongezond? Misverstanden en vragen alom. Lees gauw verder voor wat meer duidelijkheid.

Ei ongezond? Dit ziet er toch heerlijk uit?

Ei ongezond? Nee, supervoeding!

Ok, het gaat misschien een beetje ver om een ei tot de supervoeding te rekenen, maar dat is in ieder geval een heel eind in de goede richting. Het ei, dat oh zo slecht is voor onze gezondheid. Het ei, waarvan we er eigenlijk maar drie per week van mogen volgens het voedingscentrum… Wat een onzin! Het ei is, klein als het is, naast eiwit en vet (ook omega-3!) rijk aan allerlei vitamines:

 • Vitamine A
 • Vitamine B1, B2, B3, B6, foliumzuur, B12
 • Vitamine D
 • Vitamine E
 • Vitamine K

En mineralen:

 • Selenium
 • Zink
 • Magnesium
 • Fosfor
 • Kalium
 • Natrium
 • Calcium
 • IJzer
 • Koper
 • Mangaan

Een ei bevat 9-12 gram eiwit. Twee eitjes leveren ongeveer net zo veel eiwitten als een stukje vlees van 100 gram. En wat kost een eitje nou helemaal?

Ei ongezond door cholesterol

In het eigeel zit veel cholesterol, ongeveer 200 mg. Oh jee, oh jee gevaarlijk! Nou, dat valt dus best mee. Wist je dat er in en om iedere cel van je lichaam cholesterol zit? Wist je dat alle hormonen die we nodig hebben voor de voortplanting uit cholesterol gemaakt worden? Wist je dat vitamine D ook gemaakt wordt uit cholesterol? Wist je dat we zonder cholesterol dood zouden zijn? Cholesterol is geen giftig stofje dat er op uit is om onze slagaders dicht te laten slibben, waardoor we zouden sterven. Ons lichaam is gemaakt voor overleving en omdat we cholesterol absoluut nodig hebben, zorgt ons lichaam ervoor dat we er nooit een tekort aan hebben. Vijfenzeventig procent (75%) van het cholesterol, dat in ons lichaam aanwezig is, wordt door de lever aangemaakt. Slechts 10-15% komt ons lichaam binnen via de voeding. Dus die 200 mg van dat eitje zal het verschil echt niet maken. En al eet je drie eieren, dan is je lichaam nog wel zo slim dat het ervoor zorgt dat je lever iets minder cholesterol aanmaakt.

En die mensen met een te hoog cholesterol dan? Tegen hen kan je wel zeggen dat ei ongezond is. Toch? De eerste vraag die je zou moeten stellen is: hoog vergeleken met wie? En de tweede vraag is: waarom is het hoog? Als cholesterol verschillende zeer belangrijke functies heeft in het lichaam en altijd goed gereguleerd wordt, wat is dan het doel van het hoge cholesterol? Dat is wat de huidige geneeskunde een beetje vergeten is… Had ik al gezegd dat een infectie het cholesterol kan verhogen? Hmz, zou dat heel misschien met brood te maken kunnen hebben?

Maar goed, dat is niet waar ik heen wil. Belangrijk is dat het in principe absoluut geen kwaad kan om dagelijks eieren te eten. Heb je nou al een (neiging tot een) hoog cholesterol, dan zou ik maar eens proberen te achterhalen hoe dat dan komt. Ik zou eerder zeggen dat het eten van cholesterol de lever juist een beetje ontlast. Deze hoeft dan minder hard te werken en dat levert dan energie, die ergens anders voor gebruikt kan worden.

Eiwit of eigeel?

De cholesterolangst heeft ervoor gezorgd dat verschillende mensen (artsen, diëtisten, fitnessexperts etc.) adviseren om alleen het eiwit te eten. Dan heb ik toch even een vraag. Heb je ooit van een geboorte gehoord, waarbij de ouders het vruchtwater meenamen en het kind in het ziekenhuis achterlieten? Nee toch? Waarom zou je dat dan wel doen met een ei? Het eigeel is juist het begin van nieuw leven. Het bevat alle noodzakelijke stoffen voor het embryo om een kuikentje te worden. Ieder beestje, bacterie, schimmel weet dat. Aangezien eieren doorgaans op de grond liggen, zijn ze een makkelijke prooi voor allerlei ongedierte. En dus ook voor mensen; op een ei hoef je niet te jagen. Dus het is zeer waarschijnlijk dat onze voorouders regelmatig een eitje aten, of meer. Het eiwit dient ter bescherming van de dooier. Er zitten stoffen in eiwit die bacteriën en schimmels doodmaken. Maar zit er eiwit in eiwit? Not so much…

De Nederlandse taal maakt het hier een beetje lastig. In het Engels is eiwit van een ei ‘egg white’ en eiwit de voedingsstof heet ‘protein’. Maar in het Nederlandse hebben we de logische, maar verwarrende naam eiwit voor eiwit van een ei. Dit suggereert dat het eiwit heel veel eiwit bevat, maar eiwit is voor 90% gewoon water. Het meeste eiwit zit in de dooier.

Bio of scharrelei?

Sinds dit jaar is de legbatterij verboden. Tegenwoordige hebben we drie categorieën eieren:

 1. Biologisch (biologisch voer en buiten minimaal 4 m2 per hen)
 2. Vrije uitloop (niet biologisch voer, preventieve geneesmiddelen toegestaan, buiten minimaal 2,5 m2 per hen)
 3. Scharrel (niet biologisch voer, preventieve geneesmiddelen toegestaan, binnen maximaal 9 hennen per m2)

En daarbinnen heb je nog verschillende groottes, Demeter, omega-3 verrijkt en nog meer leuk bedachte trucjes om een ei speciaal te maken. Het lijkt me logisch dat ik niet een heel verhaal hoef te houden over biologische eieren. Kippen horen de hele dag rond te pikken naar wormpjes etc, dan krijg je het beste vlees en de beste eieren. Kippen horen geen graan te eten. Dus het scharrelei valt af. Zowel bij scharrelhennen als vrije uitloop hennen  wordt een deel van de snavel gekapt. Dus de vraag is maar hoeveel een vrije uitloop hen kan pikken. Budget-technisch zijn ze nog wel redelijk, alleen jammer van de ‘preventieve geneesmiddelen’. 

Bereiding

Gekookt, gebakken, geroerd, gepocheerd, rauw, spiegelei? Hoe kun je het beste je ei eten? Zachtgekookt is het antwoord. Het eiwit van een gekookt ei wordt bijna twee keer zo goed opgenomen door het lichaam als dat van een rauw ei. Een gepocheerd eitje en een spiegelei staan op een gedeelde plaats. Waakzaam moet je echter zijn bij een bereiding waarbij je de dooier breekt. Dan komt er namelijk zuurstof bij het cholesterol dat in de dooier zit en ontstaat er oxycholesterol. Dit wordt in verband gebracht met het ontstaan van hart- en vaatziekten. Dit betekent niet dat je nooit meer een ei mag bakken, alleen met mate. Het helpt wel, als je voldoende antioxidanten binnen krijgt.

Onderstaande tijden gelden vanaf het moment dat het water kookt.

Eiformaat Hardheid Kooktijd
Klein Zacht gekookt 3 minuten
  Gemiddeld gekookt 5 minuten
  Hard gekookt 12 minuten
Gemiddeld Zacht gekookt 4-5 minuten
  Gemiddeld gekookt 6 minuten
  Hard gekookt 17 minuten
Groot Zacht gekookt 5 minuten
  Gemiddeld gekookt 7-8 minuten
  Hard gekookt 19 minuten

Salmonella…

Een zachtgekookt eitje? Paniek! Salmonella! Relax, het is minder erg dan het lijkt. Salmonella is een bacterie die voorkomt in de darmen van pluimvee en varkens. Omdat kippen dezelfde uitgang hebben voor ontlasting als voor eitjes, kan er salmonella op en zelfs in de eitjes terecht komen. Het enige wat helpt, is goed verhitten. Uit onderzoek is gebleken dat 3 op de 10.000 eieren besmet zijn met salmonella. Dus de kans dat je een ei met salmonella treft is klein, zeker als het een biologisch ei is. De klachten van een salmonella-infectie hebben vooral met het maag-darmkanaal te maken. Deze klachten gaan na een paar dagen vanzelf weer over. Jonge kinderen, ouderen, zieken en zwangeren zijn gevoeliger voor Salmonella, vanwege de kans op uitdroging.

In conclusio

Eieren zijn een volwaardige eiwitbron en kunnen heerlijk zijn als ontbijt. Laat je niet afschrikken door de cholesterol- en salmonellaverhalen. Onder de juiste voorwaarden weet je lichaam alles prima zelf te regelen. Experimenteer en varieer en eet vooral lekker ei!

5 Comments

 • Mayke Teurlings

  30 maart 2013

  Eieren zijn lekkerrr en gezond! Ik eet er dan ook zo´n 2 per dag een EI hoort erbij 🙂

 • Anita Strik

  2 april 2013

  Ik ben gek op eitjes. Reden (zijn we dit paasweekend achtergekomen..): ik ben geboren in december 1964. Dat jaar was het met de pasen ongeveer een graad of 3! Als ik 9 mnd terugreken vanaf half december kom ik uit op pasen 1964! Ik ben een paasei!!!

  • Nathalie Costa

   2 april 2013

   Hahahahaa mijn kleine Paashaasje toch ! <3 All the Best

  • Erwin Papilaja

   2 april 2013

   Zei ik je toch !

   • Elsbeth

    20 juni 2014

    Wij eten ook veel eieren maar vraag me toch af hoe het zit met kinderen, mijn kinderen 5 en 8 jaar eten bijna dagelijks 2 spiegeleitjes bij ontbijt of lunch ipv een belegde boterham, hoe denken jullie hierover, lijkt mij beter dan een witte boterham met hagelslag..