Oh jee, ik ben verslaafd aan eten

Toen ik voor het eerst las over het ontgiften van je lichaam en vasten, was ik geïntrigeerd. Na jaren troep eten was dat wel wat mijn lichaam kon gebruiken, dacht ik. Maar door zwangerschap en borstvoeding heb ik het steeds moeten uitstellen. En nu is het dan eindelijk zo ver! We gaan sapvasten!

Voorbereiding

De uitroeptekens hierboven wekken misschien de indruk dat ik laaiend enthousiast ben en dat is ook zo, maar toch ook een beetje niet. Het wordt aangeraden niet zomaar te beginnen met vasten, maar eerst je voeding af te bouwen. En dat is waar ik nu ben. Eiwitten en vetten zijn van het menu geschrapt en vandaag zijn de groentjes ook verdwenen. Alleen fruit, thee en water staan op het programma. De verschillende soorten fruit en kruidentheeën die we hebben zijn toch wat anders dan een lekker gekookt eitje met gestoomde broccoli…

Redenen om te vasten

Er zijn verschillende redenen om te vasten: religieus, afvallen, ontgiften etc. Voor mij ligt de nadruk op het ontgiften. Aan mijn eerste zwangerschap heb ik een aardige muffintop overgehouden. Die is voor 95% verdwenen sinds ik gezond ben gaan eten, maar die 5% bestaat vermoedelijk uit giftig vet dat mijn lichaam angstvallig vasthoudt om mijn borstvoeding niet te bevuilen. Of het is geen vet, maar gewoon uitgezakte darm. Onderstaand plaatje heeft mij ervan overtuigd dat ik hoognodig moet ontgiften. Het is een figuur van F.X. Mayr, de bedenker van de Mayr-kuur. Nee, dat is niet alleen het melk-broodjes-dieet. Lees het boek en je wilt ook meteen gaan vasten, haha.

Sapvasten

Mijn tweede reden om te vasten is mijn huid. Ik heb een ontzettend gevoelige huid. Ik hoef maar iets ‘verkeerds’ te eten of een beetje stress te hebben en mijn huid laat dat direct zien door een enorme puist te produceren. Ik heb het idee dat de hoeveelheid gifstoffen in mijn huid nog steeds zo hoog is dat elke extra vorm van gif de laatste druppel is. De huid is, net als de lever, darmen, longen en nieren, een ontgiftingsorgaan. Dus ik hoop dat dit door de kuur verdwijnt.

De derde reden voor het vasten is om mijn lichaam een grote schoonmaakbeurt te geven. Het huis krijgt wekelijks een poetsbeurt, de auto gaat 2x per jaar naar de garage en zelfs je fiets kun je tegenwoordig een zomerbeurt geven, maar hoe zit dat met ons lichaam? We eten en we bewegen en dat veroorzaakt afvalstoffen. Ons lichaam is continu bezig met het afvoeren van deze afvalstoffen, maar voordat de eerste stoffen überhaupt uitgescheiden zijn, komt de volgende maaltijd er al weer aan. Dus met deze kuur geef ik mijn lichaam even rust, zodat het de kans krijgt om zich te ontdoen van gifstoffen.

Gecondenseerde melkReden nummer vier is dat ik hoop met deze sapvastenkuur van mijn zoete trek af te komen. Ik ben grootgebracht met suiker: suiker door de chili con carne, de erwtensoep, de bruine bonensoep, op de witlof, door de pap, in de thee, met melk, door de gesuikerde cruesli en dan nog de taarten en andere lekkernijen. Vroeger dronk ik blikjes zoete gecondenseerde melk. Ja, dronk! Met een blikopener maakte ik twee inkepingen tegenover elkaar en dan kon ik het heerlijke goedje zo drinken. (Waarom schrijf ik dit allemaal?? Ik heb het zo al zwaar genoeg) Maar al heb ik suiker al enige tijd uit mijn leven gebannen ik blijf een zoetekauw. Dat is wel genetisch bepaald, maar het mag een tikkeltje minder.

Mijn vijfde reden om te gaan vasten is als experiment. Ik heb ontzettend veel over vasten gelezen en eigenlijk zijn er twee grote stromingen wat betreft vasten met voeding, dus niet alleen water en thee: Mayr en Bircher-Benner. Bircher-Benner is de bedenker van muesli. Vasten volgens Mayr betekent (heel kort door de bocht): melk- en melkproducten en lichtverteerbare graansoorten. Mayr raadt aan om alle celluloserijke voeding (rauwkost, fruit en alle sappen daarvan) te vermijden. Bircher-Benner is juist pro sapvasten. Dus ja, what to do?

Waarom sapvasten?

Ik ben geen fan van melk en ik ben geen fan van graan. Dus mijn keuze zal je niet verbazen. Het sapvasten van Bircher-Benner past veel beter bij het oerdieet dan de Mayr-kuur. Maar de filosofie van Mayr spreekt mij enorm aan. Dus mijn plan is om eerst te sapvasten en later de milde kuur van Mayr te volgen of misschien wel een Mayr-kuur onder begeleiding van echte Mayr-artsen.

Water- en theevasten is ook nog een mogelijkheid, maar dat doe ik wel als de kinderen het huis uit zijn ofzo… Het mooie van sapvasten is dat je het kunt doen tijdens je gewone dagelijkse bezigheden. Rust blijft natuurlijk wel belangrijk.

Mijn eerste ervaringen

Ik denk dat ik het allemaal toch wel redelijk goed doe met de oer-lifestyle, maar ik ben tot de conclusie gekomen dat ik te veel eet en te vaak eet. Ik ben misschien toch wel een tikkeltje verslaafd aan eten vrees ik. Of het zit tussen mijn oren. Nee, het zit tussen mijn oren. Iets niet mogen zorgt ervoor dat de wens ernaar alleen maar groter wordt en dat ondervind ik nu aan den lijve. We zijn nog niet eens echt begonnen, maar wat mis ik mijn eitjes en mijn nootjes!! Het is even wennen allemaal, maar echte honger heb ik niet. Ik voel me eigenlijk lichter.

Ik eet niet vaak, tenminste dat dacht ik. Op sommige dagen eet ik twee hoofdmaaltijden op andere maar één. Soms ben ik zo druk aan het werk dat ik om 15.00u bedenk dat ik nog niks gegeten heb. Maar op dagen met de kinderen thuis eet ik eigenlijk best vaak realiseer ik nu. Een handje nootjes of meer, een paar rozijntjes, een beetje dit en een beetje dat. Eigenlijk komt het erop neer dat ik de hele dag aan het eten ben. Het is dan allemaal wel gezond, maar mijn lichaam krijgt zo geen rust. Nu wel. En hoe?!

Overal heb ik gelezen dat je het koud gaat krijgen tijdens het vasten. ‘Spijsvertering levert energie en dat geeft warmte’, stond ergens. Nou, het verbranden van voedsel is letterlijk verbranden. Daar word je dus echt warm van. Ik heb nu twee dagen geen warm voedsel gegeten, twee dagen niks wat die kachel echt goed ontsteekt en nu heb ik het koud. Brrr! Misschien komt het wel door het feit dat het nog steeds best wel winter is.

Vandaag is het woensdag. Woensdag is pannenkoekendag bij ons. Dan maak ik pannenkoekjes van boekweitmeel voor de kinderen. Normaal eet ik dan een salade met ze mee en een paar stukjes van de mislukte pannenkoekjes. Vandaag ontdekte ik dat ik meer eet dan alleen die paar stukjes. Tijdens het bakken pak ik ook een randje hier en daar. Het beslag smaakt ook best lekker en het wachten duurt soms wat lang, dus pak ik maar een paar nootjes. Vandaag dus niet. Moeilijk!!! Terwijl zij aan de pannenkoekjes met cashewpasta zaten, boog ik mij over mijn schaaltje appel. Ik heb er maar wat kaneel overheen gedaan en gefantaseerd dat het een lekkere raw appeltaart was. Bon appétit!

Voorbereiding sapvasten

De avond is prima verlopen. Ik heb nog steeds geen honger. Alles staat klaar en ik ben klaar. Ik heb er zin in!

Morgen begint het sapvasten!

Comments are closed.