Babyvoeding: wat geven we onze kleintjes?

Smeerworst en smeerkaas behoren tot de zogenaamde babyvoeding. Ze zijn lekker makkelijk smeerbaar, het wordt niet zo’n knoeiboel en ze zijn niet zo ongezond als al het zoete beleg. Dat is de heersende theorie. Maar hoe zit het nou eigenlijk met deze smeerbare producten? Zijn ze wel zo kindvriendelijk?

Smeerworst

Babyvoeding?Tijdens mijn eerste zwangerschap had ik een korte periode last van een enorme honger naar smeerworst. Ik kon er wel acht boterhammen mee eten. Op een dag kwam het idee in me op om eens op te zoeken of dit wel ok was. Het zal je niet verbazen dat dit totaal niet ok was.

Op de site van het Voedingscentrum las ik dat dagelijks één boterham met smeerworst voor zwangeren de max was. Dit is vanwege het hoge gehalte aan vitamine A in smeerworst. Te veel vitamine A kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Na dit gelezen te hebben heb ik nooit meer smeerworst op.

Smeerworst als babyvoeding

Smeerworst, smeerleverworst, leverpastei, paté. De eerste klinkt niet ongezond en de laatste klinkt zelfs fancy, maar het is allemaal hetzelfde: broodbeleg gemaakt van varkenslever. Het percentage varkenslever kan oplopen tot wel 30%. Orgaanvlees eten past wel binnen het oerdieet, maar lever voor een baby?

De lever is de ontgiftingsfabriek van het lichaam. Gifstoffen en zware metalen die niet afgebroken kunnen worden, worden erin opgeslagen. Dit gebeurt bij mensen en dus ook bij varkens en bij alle dieren met een lever. Daar is het ding voor gemaakt.

Baby's eerste tandjes

En daar heb je dan je lieve baby van zes maanden met een vrijwel schone lever. De lever is nog niet helemaal uitgerijpt en daardoor nog niet klaar voor optimale ontgifting.

Je baby is toe aan zijn eerste boterham. Zijn hagelwitte tandje maakt je duidelijk dat je baby nog niet toe is aan echt kauwwerk. Dus wat geef je je baby? Een boterham met smeerworst. Een boterham met de gifstoffen van varkens. Gifstoffen die dat varken al niet kon afbreken, laat staan je baby van zes maanden.

Ingrediënten van smeerworst

Gekookte fijngemalen varkenslever is slechts een deel van smeerworst. De overige ingrediënten zijn varkensvlees, varkensvet, water, varkenscollageen, roomboter, zout, volle melkpoeder, gebakken ui, (ui, plantaardige olie, tarwebloem, zout), eipoeder, suiker, smaakversterker (E621 = monosodiumglutamaat), specerijen, specerij-extract, antioxidant (E301), conserveermiddel (E250).

De lijst begint met het ingrediënt dat er het meest in zit en eindigt met dat wat er het minst in zit. Deze lijst is van Struik Leverpastei, maar of het nou van kip of lam is, zal niet heel veel schelen. Het blijft lever van een dier, vleesresten met suiker, zout, kruiden en andere toevoegingen. Eet smakelijk baby!

Smeerkaas

De ingrediëntenlijst van smeerkaas is minder indrukwekkend: kaas, water, boter, smeltzouten en misschien nog wat E-nummers voor de kleur, houdbaarheid en smeerbaarheid. Oh ja, ERU bevat ook nog een natuurlijk antibioticum om de smeerkaas langer houdbaar te maken.

Bij de ingrediënten staat kaas, maar er staat niet wat voor kaas dat is. Smeerkaas wordt gemaakt van overblijfsels van de kaasproductie. De dingen die niemand eigenlijk wil eten. ‘Incourante delen’ noemen ze dat.

Weer een ingenieuze uitvinding van de industrie. Hoe kunnen we toch nog wat verdienen aan ons afval? Hoe kunnen we nou zorgen dat mensen die troep eten? Simpel! We verzamelen alles, laten het smelten, gieten er water bij, doen er wat smeltzouten bij, zodat het langer houdbaar en smeerbaar blijft en we noemen het smeerkaas. Dan verpakken we het in een leuk kuipje en maken het aantrekkelijk voor kinderen en laten we ouders denken dat het gezond is. Kom maar hier met die Guldens!

Smeerkaas babyvoeding?

En ondertussen worden de niertjes van kleine kinderen zwaar belast met al het zout uit die smeerkaas en -worst. Smeerkaas en smeerworst zijn niet geschikt als babyvoeding.

Ik ben het niet vaak eens met het Voedingscentrum, maar op dit punt kan ik me wel in hun adviezen vinden. Niet meer dan 2 keer per week een boterham met smeerworst tot 1 jaar, niet meer dan 3 per week tot 4 jaar en vanaf 4 jaar mag je je kind dagelijks vergiftigen met smeerworst. Voor smeerkaas geldt maximaal 2 boterhammen per week ongeacht de leeftijd. Helemaal geen smeerworst- of -kaas zou volgens mij beter zijn, maar dit is tenminste een redelijk advies.

Wat kun je geven als babyvoeding?

Al jaren wordt gegeten volgens de regel ‘eerst iets hartigs, dan iets zoets’. Ik weet niet wie dat bedacht heeft, maar als dat betekent dat onze kleintjes smeerkaas en smeerworst moeten eten, vind ik het dikke vette onzin. Ik geef ze liever zoetigheid (jam waarschijnlijk van afgedankte aardbeien) dan afgedankt vlees en kaas.

Voorbeelden van broodbeleg: bio-jam zonder toegevoegde suikers, notenpasta, sesampasta, geprakte avocado, geprakte banaan, geprakte gekookte pompoen, appelstroop of perenstroop zonder toegevoegde suikers.

Kinderdagverblijven en consultatiebureaus

Om de een of andere gekke reden is deze kennis nog niet doorgedrongen bij kinderdagverblijven en consultatiebureaus. Bij de kinderdagverblijven staan de smeerworst en smeerkaas standaard in de koelkast.

Toen ik een keer tegen een leidster zei dat daar troep in zat, keek ze me verbaasd aan. Haar woorden: “Ik lees nooit etiketten. Ik ga er altijd van uit dat het goed is…” Sindsdien krijgen de kinderen niks meer van het kinderdagverblijf behalve water en fruit. De rest breng ik zelf mee.

Ook op het consultatiebureau wordt nog altijd geadviseerd om kinderen smeerworst en smeerkaas te geven. Ik snap er niks van…

Mocht dit je aan het denken gezet hebben, dan vind je hier brieven voor aan het kinderdagverblijf of het consultatiebureau met bovenstaande informatie. Als zij het niet weten, kunnen we hen een handje helpen

Wat vind jij geschikte babyvoeding?

13 Comments

 • Lies Voedingsadvies

  7 maart 2013

  Dit artikel moeten alle ouders van jonge kinderen lezen en niet te vergeten leidsters van kindercentra!

  • Christina Vanden Herik

   7 maart 2013

   Bizar! Ik denk dat weing mensen dit weten…..

 • Ramona Smeets-Volders

  9 maart 2013

  Goed om te weten! Weet ik tenminste dat we op de goede weg zijn met stroop en jam op haar eerste boterhammen!

 • Miriam Kaper

  18 maart 2013

  Zo wil je ook niet weten waar bijvoorbeeld rode m&m's van gemaakt zijn.

 • Miriam Kaper

  18 maart 2013

  @ramona toch wel van de goede supermarkt? Want teveel suikers zijn ook heel slecht.

 • Sabina Koningverdraag

  24 maart 2014

  Hoi Jenaida,
  Goed artikel. Ook ik ben zoekende naar goede voeding voor mijn dochter van 7 maanden. Ik vroeg mij af of ze ook al amandel of rijstemelk mag? Goede tips voor het broodbeleg ga ik zeker proberen.

 • Clementine van Leeuwen

  14 april 2014

  heel verhelderend, van mij zullen ze het niet krijgen.dan maar alleen een beetje boter of desnoods eigen gemaakte jam.

 • Clementine van Leeuwen

  14 april 2014

  heel verhelderend, van mij zullen ze het niet krijgen.dan maar alleen een beetje boter of desnoods eigen gemaakte jam.

 • Jenaida van Wijk-Cicilia

  16 april 2014

  Hoi Sabina,
  Rijstmelk kan wel, maar het algemeen geldend advies is met nootjes te wachten tot het eerste jaar vanwege mogelijke allergieën.
  Als het je om het vervangen van (koe)melk gaat, is rijstmelk niet het beste. Kijk wat voor mixjes je kunt blenderen met groente/fruitsappen en avocado.
  Succes!

 • Behnam Naderi

  2 juli 2014

  Ik was al op de hoogte van alle rootzooi die op markt is !!! maar ik vind het lastig als je nog over dit soort eten van mensen en deskundige en… advis kreeg daarna moet je met je partner discussie maken dat het niet goede advies is!!!Daar heb ik echt zwaar gehad hoor!!!

 • Nicole

  6 mei 2016

  Zo fijn om eindelijk voorbeelden te vinden van broodbeleg, anders dan de smeerkaas of dat er alleen staat wat beter niet. avocado, banaan, sesampasta, notenpasta en stroop op pure basis had ik al gevonden. Daarnaast deed ik ook nog feta… Maar die zie ik er niet tussen staan. Ik ben ook bang dat dit te zout is. Maar ja, hij lust het nu ineens niet meer, net als de rest niet. Alleen stroop en de banaan gaan er nog in. Ook avondeten begint een drama te worden (misschien omdat hij bij de opa/oma’s altijd potjes krijt?). Dus ik ben heel blij met je broodvoorbeelden!

  • Jenaida

   8 mei 2016

   Fijn dat te horen Nicole!