Gezonde alternatieven voor suiker

Een van de alternatieven voor suiker

Onze hersenen hebben glucose nodig als energiebron. Maar het nuttigen van suiker zorgt voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Dit heeft dips en vreetkicks tot gevolg. Het teveel aan glucose wordt bovendien opgeslagen als vet. De industrie heeft heel veel verschillende alternatieven voor suiker bedacht: aspartaam is er zo één. Maar als je op de natuurlijke tour gaat, waar kun je dan uit kiezen? Wat zijn alternatieven voor suiker?

Vruchtensuiker

Suiker is een combinatie van glucose en fructose (vruchtensuiker). Fructose werd ooit onthaald als redding voor diabeten, omdat je lichaam voor de opname ervan geen insuline nodig heeft. Dit maakt fructose eerder een gevaar dan een redding. Het vrijkomen van insuline onder invloed van glucose in het bloed zorgt voor een verzadigingssignaal naar de hersenen. Je kunt veel glucose eten, maar op een gegeven is verzadiging bereikt en kun je niet meer. Fructose heeft deze rem niet.

Glucose wordt in alle lichaamscellen gebruikt als energiebron. Fructose levert nauwelijks energie. Lichaamscellen kunnen er niet zo heel veel mee. Daarom is de lever de plek waar fructose afgebroken wordt. Nou ja, Lekker fruitafgebroken? De lever maakt van fructose vet. Dit vet wordt opgeslagen of circuleert in je bloed als triglyceriden. Triglyceriden zijn in verband gebracht met het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Dus het gebruik van fructose als een van de alternatieven voor suiker is niet zo’n goed idee. Eten volgens het oerdieet houdt in dat je je koolhydraten haalt uit groente en fruit. In fruit zit een combinatie van glucose, fructose en sucrose. Betekent dit dan dat je van fruit dik wordt en meer kans hebt op een hartaanval? Nou nee, dan zou je dagelijks wel heel veel fruit moeten eten. Bovendien bevat fruit allerlei bio-actieve stoffen die ‘iets’ doen met fructose en cholesterol.

Rauwe honing

Honing bestaat uit een bijna 1 op 1 verhouding van dextrose en fructose. Mensen die moeite hebben fructose te verwerken, kunnen meestal wel honing verdragen. Bij conventionele bereidingsprocessen wordt het overgrote deel van de natuurlijke voordelen van rauwe honing teniet gedaan. Rauwe (koudgeslingerde) honing bevat veel antioxidanten, vitamines, mineralen, aminozuren en enzymen.

Ahornsiroop / maple syrup

Ahornsiroop is een geraffineerd product dat gemaakt wordt door het sap van de esdoorn te koken en in te laten dikken. Het heeft een licht caramelachtige smaak. Ahornsiroop bevat weinig fructose, maar veel sucrose (glucose-fructose), waardoor het kan zorgen voor schommelingen in je bloedsuiker en een verhoogde insulineafgifte. Het bevat wel enkele goede mineralen (mangaan, ijzer en calcium). Als je het koopt, haal het dan in een natuurwinkel.

Agavenectar

De laatste jaren is agave erg positief belicht, omdat het de bloedsuikerspiegel nauwelijks laat stijgen. Het werd onthaald als dé gezonde suikervervanger. Maar agavenectar bevat wel 75-90% fructose. Met de kennis van de nadelen van fructose is het maar de vraag hoe gezond agave nu werkelijk is. Daarnaast is het productieproces alles behalve natuurlijk. De sap van de cactusachtige agaveplant wordt verhit en gefilterd tot er een stroop overblijft die 25% zoeter is dan gewone suiker. Het heeft door het verhitten ook nauwelijks voedingswaarde meer. Er bestaat echter ook ‘rauwe’ agavenectar, maar deze wordt ook verhit. De maximale temperatuur bij dit proces is 48°C.

Palmsuiker

Een van de alternatieven voor suikerPalmsuiker kan gemaakt worden van het sap van een aantal specifieke palmboomsoorten. Het zoete sap wordt uit deze bomen gehaald door een schijf van de bloeistengel af te snijden, dan druipt het er zo uit. Deze zachte vloeistof wordt ingekookt of ingedampt. Hoe verder het wordt ingekookt, hoe harder de suiker wordt en hoe donkerder de bruine kleur wordt. De lichte palmsuiker smaakt meer als gewone suiker en de meer donkere variant heeft een caramelachtige smaak. De pure vloeistof bevat onder andere vitaminen, mineralen en antioxidanten. Door de palmvloeistof op een speciale manier in te dampen, blijven vrijwel al deze goede stoffen bewaard. Bovendien is deze methode beter voor het milieu dan wanneer het wordt ingekookt. Biologische palmsuiker mag wat mij betreft hoog komen te staan op het lijstje van alternatieven voor suiker.

Stevia, nieuweling onder de alternatieven voor suiker

Stevia is een zoetstof die de laatste jaren aan populariteit aan het winnen is. De zoete smaak van de steviaplant komt van de bladeren. Als zoetstof kun je de steviabladeren vers en gedroogd gebruiken. Ook is er ruw stevia-extract, dat een beetje bitter smaakt. Tenslotte is er geraffineerde stevia op de markt, men noemt het stevioside. Dit is een wit poeder, een distillaat van het stevia-extract en heeft geen bijsmaak. Stevia is 30 tot 300 maal zoeter dan suiker, afhankelijk van de vorm waarin je het gebruikt. Dit alternatief voor suiker bevat geen calorieën en je bloedsuikerspiegel gaat er niet van schommelen. Het zorgt zelfs voor een verbetering van de insulinegevoeligheid.

Een van de alternatieven voor suiker

Hiermee lijkt stevia het perfecte alternatief voor suiker, maar wees voorzichtig. Onze hersenen zijn geprogrammeerd voor zoet. Als je overal stevia in of op gaat doen, kan dit ervoor zorgen dat je over het algemeen meer zoetigheid consumeert. Dus ook meer fruit, rozijntjes, gojibesjes etc.

In conclusio

Extra suiker in je voeding is niet nodig, maar soms wel gewoon lekker. Aangezien suiker allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee brengt, is het belangrijk om te kijken naar gezonde alternatieven voor suiker. We weten dat te veel glucose dik maakt, maar te veel fructose is gevaarlijker. Dit betekent niet dat je fruit moet laten staan, maar je moet er ook niet mee overdrijven. Als het om alternatieven voor suiker gaat, kies ik voor honing.

 Wat kies jij?

19 Comments

 • Nola Dijkmans

  25 februari 2013

  Als stevia er voor zorgt dat je meer zin in zoet zal houden omdat dat je hersenen 'programmeert 'dan geldt dit ook voor honing. Bovendien heeft honing de nadelen wel dik te maken en je tanden te laten rotten. Plus het geeft een insulinepiek. En dat doet stevia NIET . Dus mijn keuze is stevia.

  • Loes Ollefers

   25 februari 2013

   De mijne ook! Met mate, ik bak er niet mee. Alleen in mijn koffie en thee.

  • Els Van Gastel

   25 februari 2013

   @Nola,Ik twijfel ook over de verschillen in zoetstoffen,Stevia moet idd goed zijn,maar sinds kort is er weer n nieuwe,zal eens even zoeken of ik hem vinden kan,want zit zelf sinds 2 weken met n diabetespatient

  • Martha Hamnache

   25 februari 2013

   Ik gebruik het alleen thuis in de koffie, minisuikerklontjes van suiker en stevia. Op het terras doe ik gewoon suiker in de koffie.

  • Jenaida van Wijk-Cicilia

   25 februari 2013

   Klopt helemaal Nola. Het 'probleem' zit hem alleen in het feit dat stevia vele malen zoeter is dan honing. Het is een neuropsychologisch iets dat vooral zou spelen bij mensen die al moeite hebben om gezonde keuzes te maken.

  • Nola Dijkmans

   26 februari 2013

   Je moet van stevia ook maar een paar druppeltjes toevoegen!

  • Jenaida van Wijk-Cicilia

   27 februari 2013

   Natuurlijk voor in thee en koffie. Bakken is wat anders.
   Maar juist het feit dat je er geen insulinepiek van krijgt, zorgt ervoor dat je trek in zoet blijft houden. Je hersenen snappen er niks van.

  • Nola Dijkmans

   27 februari 2013

   Hier ben ik het niet mee eens. Juist de daling NA de piek zorgt er voor dat je weer zin krijgt in suiker. De piek zelf is voor mensen met diabetes weer nadelig.

  • Jenaida van Wijk-Cicilia

   28 februari 2013

   Nola, ik geloof dat we een beetje langs elkaar heen praten. 🙂
   Stevia is een perfecte suikervervanger voor in thee of koffie. Het wordt al tientallen jaren medicinaal gebruikt. Het maakt het lichaam gevoeliger voor insuline en zou zelfs goed zijn voor het cholesterol en de bloeddruk. Niks mis mee. Ik zoet mijn thee en koffie echter niet. Vandaar mijn keuze voor honing voor in mijn baksels (heel af en toe).
   Punt is dat de aanmaak van insuline op zich niet slecht is. Het is zelfs noodzakelijk. Te veel is natuurlijk niet goed, maar insuline geeft een signaal voor verzadiging, wat stevia niet doet. Dit is verwarrend voor de hersenen. Op neuropsychologisch gebied kan dit ervoor zorgen dat mensen die al moeite hebben om gezonde keuzes te maken meer zoetigheid consumeren om toch die mate van verzadiging te bereiken.

  • Nola Dijkmans

   28 februari 2013

   ok, ik zoet mijn koffie en thee ook niet, maar als ik kook, bv in verse tomatensoep of in nagerechten bv slagroom, die zoet ik wel met stevia. Zoete taarten bak ik er ook niet mee, dan mis je de volume van suiker en zo. Ik heb daar eens zo'n surrogaat voor gebruik, ben de naam kwijt.

 • Barbara

  26 februari 2013

  Hoi Jenaida,

  Wat vind je van kokosbloesemsuiker? Ik heb begrepen dat dat een heel goed alternatief voor suiker is, beetje gelijk aan palmsuiker, en met een lage G.I.

  • Jenaida

   26 februari 2013

   Kokosbloesemsuiker is ook een goed alternatief. Eigenlijk is het ook een soort palmsuiker, maar dan van de kokospalm.

 • Mari-anne

  27 februari 2013

  De stevia in de supermarkten zijn niet goed daar zit andere chemische zoetstoffen bij , dus puur ongezond. Je moet de pure stevia hebben die is bruin van kleur en 100% stevia. Ze hebben ze ook in wit maar die is iets bewerkt om het wit te krijgen daardoor zijn echter ook de gezonde stoffen eruit gehaald. Pure bruine stevia (of pure stevia druppels) zijn nl erg gezond. De smaak is wat overheersend dat vinden veel mensen niet lekker.

  Palmsuiker wil ik toch even bij zeggen dat daarvoor oerbossen worden gekapt, boeren van hun land worden gezet of vermoord. En apen levens verbrand worden om hun soortgenootjes door hun geschreeuw op de vlucht te laten slaan. Rotverhaal maar wel de werkelijkheid.
  Kokosbloesemsuiker is zelfde soort suiker als palmsuiker, ook onbewerkt en weinig invloed op je suikergehalte maar daar worden deze dingen allemaal niet bij gedaan. Die word op een eerlijke manier verkregen.

  Ik gebruik kokosbloesemsuiker en stevia. In sommige gerechten vind ik stevia te overheersend en kokosbloesemsuiker juist lekker.

 • Petra Van de Ven

  28 februari 2013

  Misschien té simpel gedacht: zolang er geen diabetes is, geldt toch gewoon : té veel maakt dik? Je moet er alleen voor zorgen dat je niet té veel eet, en dan mag dat voor mijn part bést suiker zijn…

  • Dennis de Vries

   28 februari 2013

   Alles met mate denk ik. Je ziet tegenwoordig van allerlei dieeten waarbij er vanalles niet mag (koolhydraten bijv). Dat kan voor even best werken maar op de lange termijn heb je bepaalde stoffen toch nodig. Als het kan lijken me niet te rigoureuze maatregelen altijd beter.

  • Petra Van de Ven

   28 februari 2013

   Juist. Gewoon suiker van de suikerbiet, als je in een bepaald product behoefte hebt aan zoetigheid. En, dat wil ik toch even bij zeggen dat daarvoor géén oerbossen worden gekapt, boeren van hun land worden gezet of vermoord. Of apen levens verbrand worden om hun soortgenootjes door hun geschreeuw op de vlucht te laten slaan. This is Holland… 🙂

 • Elsje Berkenbosch

  3 maart 2013

  Zelf houd ik het bij kokosbloesemsuiker en palmsuiker. De GI van honing is gelijk aan die van witbrood of witte rijst en dat schrikt mij af. Stevia vind ik een grote tegenvaller. De smaak staat me letterlijk tegen.

  • De GI van wit brood en witte rijst liggen toch wel wat hoger dan die van honing. De GI is niet echt van belang. Het gaat om de glycemische lading. Die is veel lager bij honing. Je eet tenslotte ook geen 100 gram honing in 1x. Ik niet in ieder geval.

  • Elsje Berkenbosch

   7 maart 2013

   Dank je wel Jenaida, weer wat geleerd.