Alcohol, hoe zit het daarmee?

AlcoholAlcohol is in welke vorm ook voor veel mensen een geliefde drank. Veel patiënten gaan steigeren, wanneer ze te horen krijgen dat ze de alcohol beter (tijdelijk) kunnen laten staan. Is alcohol zo slecht of kan het ook gezond zijn? Past het bij je oervoeding of kun je het beter voor eeuwig uit je dieet bannen? Tijd voor meer duidelijkheid omtrent alcohol.

Eerst de nadelen:

Alcohol is giftig

Als je alcohol drinkt, stopt je lichaam met alle andere werkzaamheden om het zo snel mogelijk te elimineren. Ok, dat is misschien een beetje overdreven. Maar je lichaam ziet alcohol wel echt als een gif dat zo snel mogelijk uitgescheiden moet worden. Dat je lever alcohol kan verwerken heeft alles te maken met de evolutie. Niet dat de oermens nou dagelijks een lekker glaasje zat te drinken hoor. De oermens at fruit en fruit wordt gefermenteerd door de darmbacteriën. Hierbij ontstaat ethanol (alcohol). Als het lichaam in de evolutie niet een manier had gevonden om ethanol te verwerken, zouden we er nu niet zijn. Ethanol wordt eerst omgezet in acetylaldehyde (giftig!) en tenslotte in azijn (niet giftig). Het lichaam kan het prima aan om die paar gram af te breken, maar ga je je lever extra belasten met alcoholische dranken, dan kan het best problematisch worden.

Leverschade door alcohol

Overmatig alcoholgebruik, zeg maar alcoholmisbruik, zorgt voor een alcoholische steatohepatitis. Dit betekent dat je lever ontstoken is en dat er te veel vet in is opgeslagen. Hier gaat een cascade aan reacties aan vooraf, maar de verwerking van alcohol in de lever zorgt voor een toename van de productie van vetcellen en een afname van de vetverbranding. Oftewel je wordt er op twee manieren dikker van. En dan heb ik het nog niet eens over de koolhydraten gehad.

Alcohol kan kankerverwekkend zijn

Overmatig alcoholgebruik is in verband gebracht met diverse soorten kanker: o.a. maag-, lever- en darmkanker. Alcohol wordt in de maag en de lever met behulp van het enzym alcohol dehydrogenase afgebroken tot acetylaldehyde. Dit is een giftig ontstekingsbevorderend stofje. Alcohol wordt voor het grootste gedeelte opgenomen door de maag. Het deel dat de dunne darm bereikt, wordt door de darmflora afgebroken tot datzelfde giftige acetylaldehyde. De darmbacteriën zijn echter niet zo goed in het verwerken van acetylaldehyde, waardoor het langer in de darmen kan blijven hangen en daar problemen veroorzaken.

Alcohol is verslavend

Een verslaving aan wat dan ook is niet bevorderlijk voor het leven op zich, maar een verslaving aan alcohol is ook nog eens schadelijk voor de gezondheid, omdat het zo giftig is. Deze studie laat zien hoe verslavend alcohol eigenlijk is: alcohol is minder verslavend dan nicotine, crystal meth en crack, maar verslavender dan heroïne, dan methamfetamine snuiven, cocaïne en caffeïne. Verslavingsgevoeligheid is iets wat vaak erfelijk is. Dus sommige mensen kunnen sneller verslaafd raken dan anderen.

Alcohol is niet bevorderlijk voor de slaap

Een ‘slaapmutsje’ is een totaal verkeerde term. Je valt zeker sneller in slaap door alcohol,  maar dat wil niet zeggen dat de kwaliteit van die slaap ook goed is, integendeel. Onderzoek heeft aangetoond dat het zorgt voor een diepere slaap en een kortere REM-slaap. Hierdoor voelt de slaap een stuk minder rustgevend.

Alcohol heeft invloed op je inschattingsvermogen en inzicht

Alcohol maakt het lastiger om een auto (of ander voertuig) te besturen. Iedereen weet dat met alcohol op achter het stuur kruipen gevaarlijk is, maar waarom doen mensen het nog steeds? Een onderzoek toonde aan dat met alcohol niks ‘per ongeluk’ is. Iemand die tegen je aan loopt of op je teen trapt, doet dat met opzet. Tenminste, zo lijkt het op dat moment. Het is misschien een open deur, maar alcohol en agressiviteit gaan hand in hand.

 Alcohol laat je ongezond eten

Iedereen weet dat als je een paar glaasjes op hebt, je dan enorme zin hebt om te snacken. Het liefst hartig, vet en veel. Uit een heel ver en grijs verleden kan ik mij herinneren dat een avondje stappen vaak eindigde bij een shoarmatent of met thuis nog flink gebruik maken van de friteuse. Als je thuis af en toe een glaasje drinkt en je huis ‘oer-proof’ is, is dit natuurlijk niet zo’n probleem. Alhoewel, thuisbezorgd.nl doet heel erg goede zaken. Maar dit is wat alcohol doet. Het zorgt ervoor dat je wilt eten en dat je alles eet wat je voorgeschoteld krijgt. Een enorme shoarmaschotel komt dan met gemak op.

Je krijgt er een kater van

Is er iets erger dan een flinke kater? Hier heb ik natuurlijk absoluut geen verstand van. Natuurlijk kun je dingen doen om de schade te beperken, zoals achteraf veel water drinken. Maar het feit dat je een kater kunt krijgen, geeft aan dat je (te veel van) iets hebt gedronken dat slecht is voor je.

Ok, dat waren de slechte dingen. Hoe zit het met de positieve kanten van alcohol.

Alcohol is goed tegen hart- en vaatziekten

Alcohol zorgt voor een betere functie van het endotheel (= binnenlaagje van hart, bloedvaten en lymfevaten). Hierdoor  kunnen bloedvaten wijder worden en kan de bloeddruk gereguleerd worden. Hierin is de dosis wel van belang, want grote hoeveelheden alcohol hebben juist een negatief effect op de endotheel.

Daarnaast kan alcohol voorkomen dat bloedvetten oxideren, wat een belangrijke factor is in het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Het kan ontspannend werken

Veel mensen gebruiken een glas wijn of een biertje om bij te komen na een drukke dag. Dit klinkt misschien heel slecht – alcohol nodig hebben om te ontspannen. Maar laten we eerlijk zijn. Als je kunt kiezen tussen dag en nacht overlopen van stresshormonen of even relaxen door een drankje, dan denk ik dat het drankje een betere optie is. Zeker als die slaap ook nog eens je slaap verstoort en je relatie en/of vriendschappen. Natuurlijk is het belangrijke de stressbron ook aan te pakken.

Alcohol verenigt

Mensen zijn sociale dieren. We zijn het gelukkigst en gezondst, als we vrienden hebben en mensen om van te houden en tijd met hen kunnen doorbrengen. Sociaal isolement is een belangrijke risicofactor voor vervroegde sterfte en meer ziekte. Natuurlijk moet je socializen niet volledig afhankelijk zijn van alcohol, maar het kan je sociale leven zeker flink verbeteren.  Of dit nou op een feestje is of tijdens een avondje bij vrienden, een barbecue met familie of een romantisch diner met je geliefde, het zal een positief effect hebben op je gezondheid. Dit wil overigens niet zeggen dat alcohol noodzakelijk is voor gezelligheid.

Alcohol tegen diabetes(?)

Alcohol bij een maaltijd kan de glucosepiek na de maaltijd verminderen. Het verbetert de gevoeligheid van het lichaam voor insuline.

Hoe past alcohol in het oerdieet?

Ik ben van mening dat de voordelen van alcohol niet opwegen tegen de nadelen. De enige uitzondering op deze regel is biologische rode wijn. Biologische druiven hebben zich moeten weren tegen natuurlijke ‘aanvallers’. Hierdoor hebben ze stoffen gevormd, die voor ons gezondheidsbevorderend zijn. Deze stoffen zitten ook in biologische druivensap, maar de alcohol verbetert de opname ervan.

Hoe denk jij over alcohol?

3 Comments

 • Manga Shirts

  4 november 2013

  Rode wijn? En dan zeker vlekken riskeren op mijn mooie nieuwe shirt?
  Doe mij maar een lekkere gemeentepils!

 • lisa

  18 maart 2016

  haaii ik ben een mens en die moet hier een werkstuk over schrijven is alcohol gezond?

 • Lisa

  10 januari 2017

  Ik zocht op internet wat nou het nut van alcohol is of je lichaam het nodig heeft of niet en ben met deze pagina helemaal geïnformeerd ik drink zelf al 7 jaar niet meer maar vroeg me af of alcohol nodig zou zijn voor je gezondheid bedankt voor dit artikel!